Deputatul Borbely Laszlo a solicitat Guvernului Ungariei, sambata, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali, sa adopte o pozitie oficiala cu privire la initiativa Institutului de Strategii Nationale al Guvernului Ungariei, condus de Szasz Jeno, de a stramuta elevi din judetele cu populatie maghiara minoritara in judete precum Harghita, relateaza Agerpres.

"Am fost vehement fata de o initiativa total gresita a unui reprezentant al Guvernului Ungariei, Szasz Jeno, fost primar al Odorheiului Secuiesc, care conduce acest Institut Strategic (Institutul de Strategii Nationale al Guvernului Ungariei - n.r.), care a venit mai demult cu ideea sa luam copiii din zonele unde maghiarii traiesc sporadic, din judetele in care ponderea lor e mai mica, si sa ii ducem la Odorhei sau in alta parte, ca sa ii ajutam sa invete in limba materna. Nu. Noi avem din '89 atitudinea ca ei trebuie sa ramana acolo si acolo sa le asiguram invatamant in limba materna si avem si programe in acest sens. Noi credeam ca e asa o idee nastrusnica, dar ei (Institutul - n.r.) au inceput sa se plimbe si sa incerce sa ii convinga pe parinti si pe directorii de scoli sa plece", a sustinut Borbely, la finalul interventiei sale.

El a spus ca, pentru a se asigura pregatirea in limba materna pentru elevii maghiari din Romania in zone in care ponderea maghiarilor este mai mica, UDMR depune eforturi pentru infiintarea de scoli si ca de aceea Guvernul Ungariei trebuie sa prezinte o pozitie oficiala.

"Acum se infiinteaza o noua scoala maghiara in Bistrita-Nasaud, iata ca acesta este drumul. Si eu am cerut in mod clar o pozitie oficiala din partea Guvernului Ungariei pe aceasta tema, pentru ca, pana acum, desi am avut unele discutii, nu au avut o pozitie clara, sa ii spuna colegului Szasz Jeno sa stea in banca lui si sa nu se ocupe de lucruri asupra carora a fost un consens intre toate formatiunile politice, adica nu sunt de acord cu aceasta initiativa", a afirmat Laszlo Borbely.

Politicianul a mentionat ca Szasz Jeno s-a deplasat in mai multe judete pentru a convinge elevii si parintii asupra oportunitatii acestui demers, fara a se consulta cu cineva in acest sens.

"A inceput sa vina in diferite judete, de aceea ne-a surprins, fara sa aiba o consultare cu cineva, si sa organizeze asemenea intalniri si sa incerce sa-i lamureasca. (...) Evident, ne opunem si dorim ca Guvernul Ungariei, pentru ca e in sarcina acestuia sa aiba o atitudine clara. Exista initiative din partea Guvernului Ungariei sa avem colegii in zonele respective, dar acolo, nu sa transportam elevii in alta parte", a conchis Laszlo Borbely.