Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu sustine ca justitia este pe un drum bun si are in lucru dosare importante, iar "atacul" venit din partea lui Calin Popescu Tariceanu dupa cazul Marianei Rarinca arata ca "domnii sau tovarasii, mai bine zis" din PSD si PLR "au oarecare emotii".

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Galati, ca "atacul" venit din partea lui Calin Popescu Tariceanu dupa cazul Marianei Rarinca arata ca "domni sau tovarasi, mai bine zis" din PSD si PLR au emotii, relateaza Mediafax.

"Sa nu se justifice atacurile asupra justitiei si credibilitatii ei printr-un caz particular. In fiecare zi, in Romania se judeca sute de mii de cazuri. Pana una alta, justitia romana este pe un drum bun si este in fruntea sondajelor de incredere. Cred ca asta este si problema domnului Tariceanu si asta este si scopul celor care fac acest atac la justitie instrumentand un caz emotional pentru a submina increderea in aceasta justitie. De ce? Pentru ca acolo, in mecanismul justitiei, sunt inca dosare importante care se proceseaza, fie la parchet, fie pe rolul instantelor si cred ca o serie de domni sau tovarasi, mai bine zis, din PSD, din partidul domnului Tariceanu au oarecare emotii. Atunci, e bine, preventiv, sa submineze increderea in justitie", a afirmat Catalin Predoiu.

In opinia lui Predoiu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a adus beneficii imaginii Romaniei, prin activitatea din justitie.

"In ceea ce o priveste pe presedinta ICCJ, sa vedem ce a facut pentru imaginea Romaniei facandu-si meseria, nu altceva. Luati rapoartele de tara pe justitie, vedeti cum aratau mentiunile despre ICCJ pana sa preia doamna Stanciu primul mandat si vedeti cum arata acum. O sa vedeti o diferenta pozitiva. Una dintre problemele constante in rapoartele de tara a fost faptul ca pe rolul ICCJ erau foarte multe dosare de mare coruptie care nu se judecau si se amanau ani de zile. Au fost cazuri celebre care au durat opt-noua ani. Or, dupa preluarea mandatului de catre Livia Stanciu aceste dosare nu au mai trenat, s-au judecat la timp, s-au dat solutii", a afirmat Predoiu.

In aceeasi conferinta de presa, copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat ca nu ii poate spune Liviei Stanciu sa isi dea demisia din functia de presedinte al ICCJ si numai o institutie competenta a statului poate stabili daca cineva este vinovat.

"Nu pot sa-i spun eu doamnei presedinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ce sa faca. In opinia mea, nu are motive sa-si dea demisia si cred ca fiecare dintre noi avem dreptul si liberul acces la justitie. Daca vreo institutie competenta din Romania constata ca - stiti ca exista o lege a magistratilor care analizeaza cazuri si cazuri - este o problema si ca cineva este vinovat, nu are sens sa personalizam acum, acea persoana trebuie sa plateasca. Dar nu Alina Gorghiu sau Vasile Blaga sau oricine altcineva din Parlament trebuie sa puna acest verdict. Nu cred ca cineva din Parlament trebuie sa faca altceva decat sa legifereze", a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a adaugat ca punctele de vedere exprimate de Ludovic Orban si Corneliu Dobritoiu, de a solicita demisia Liviei Staciu, sunt personale, iar PNL are alta opinie.

"Am vazut punctul de vedere al domnului Orban, punctul de vedere al partidului este altul. L-am exprimat si eu, si domnul prim-vicepresedinte Predoiu, si domnul Blaga, alaturi de mine in conferinte de presa. De altfel, domnul Orban a spus ca este o opinie personala si nu este opinia PNL. Dar ca sa reiau opinia PNL pe scurt, imi pare rau sa vad un Tariceanu care joaca rolul de berbece pentru PSD, care nu intelege nimic din ideea de respect pentru institutii in Romania si imi pare rau ca foloseste necazul unui om pentru a-si atrage capital politic. In orice caz, daca exista o eroare judiciara si se dovedeste o eroare judiciara, persoana respectiva, institutia respectiva, trebuie sa isi asume raspunderea, dar nu Parlamentul stabileste vinovatii sau lipsa de vinovatie. Consiliul Superior al Magistraturii, Sectia Judiciara stiu bine ce au de facut si intr-o cauza si in alta. As vrea doar sa cred ca se va opri la un moment dat acest asalt asupra institutiilor din sistemul judiciar, asalt facut de catre tandemul Tariceanu-PSD", a conchis Gorghiu.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu si prim-vicepresedintele Catalin Predoiu au participat, vineri si sambata, la mai multe intalniri cu membrii organizatiilor PNL din judetul Galati.