Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede ca tema motiunii de cenzura anuntate de PNL, cea a votului prin corespondenta, este una buna "pentru a vota impotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul", in conditiile in care reglementarea acestui tip de vot cadea in sarcina Parlamentului.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a declarat, sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR de la Targu Mures, ca, in principiu, Uniunea nu voteaza impotriva unei motiuni de cenzura, fiind in opozitie, dar asteapta textul motiunii pentru a vedea ce pozitie va adopta, transmite Mediafax.

"PNL a anuntat motiunea de cenzura pe care o vor depune. Aceasta are legatura cu votul prin corespondenta care nu a fost inclus in legea electorala. Putem sa criticam Guvernul pentru multe lucruri, dar nu poti sa tragi la raspundere Guvernul pentru o sarcina care revenea Parlamentului. Nu este ceva ce se poate sustine, pentru ca legea votului prin corespondenta a reprezentat o sarcina pentru Parlament. Noi am spus ca nu Guvernul trebuie sa aduca legi, ci Parlamentul trebuie sa vina cu propuneri si sa promulge legile. Deci nu poti sa tragi la raspundere Guvernul pentru o munca nefacuta de Parlament. In principiu, noi nu votam impotriva motiunii de cenzura, fiind in opozitie, pentru ca nu ar arata bine nicicum, dar o sa vedem ce pozitie adoptam. Din punct de vedere logic, nu cred ca votul prin corespondenta este o tema care poate sa fie buna sau un subiect propice pentru a vota impotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, inainte de a lua o decizie legata de motiunea de cenzura, reprezentantii UDMR trebuie sa vada textul acesteia.

"Pana nu vedem textul nu putem sa adoptam nicio pozitie definitiva. O sa vedem in zilele urmatoare cum va arata acest text, vom avea o intalnire in grupul nostru parlamentar, in Biroul Permanent, o sa discutam si o sa vedem ce pozitie vom adopta", a afirmat liderul UDMR.

El a explicat ca in legea alegerilor parlamentare va exista procedura de inregistrare anterioara scrutinului a celor din afara granitelor care vor dori sa voteze, iar in functie de numarul votantilor se vor crea centre de vot.

"Nu se va vota prin corespondenta, dar nu este privat nimeni de dreptul de a vota, procedura de vot este buna", a sustinut Kelemen Hunor.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu anunta, recent, in cadrul Consiliului National al PNL, depunerea in Parlament, pe 5 iunie, a motiunii de cenzura la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondenta.

Ulterior, deputatul Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Camera, afirma, la RFI, ca UDMR nu a fost consultata de PNL inaintea anuntarii datei si temei motiunii de cenzura si se declara surprins ca documentul va fi depus in 5 iunie si ca va fi pe tema votului prin corespondenta.

"Avand in vedere ca acea comisie care depune initiativele legislative privind alegerile, cum se zice Codul Electoral, este condusa de un liberal, care trebuie sa cunoasca situatia din aceasta comisie, ca exista o etapizare a depunerii rapoartelor si a legilor, urmeaza ca saptamana viitoare, martea, sa depunem legea alegerilor parlamentare si imediat dupa aceea sa ne apucam de cealalta lege, la care este de fapt o initiativa depusa chiar de catre liberali, privind votul prin corespondenta, sunt cel putin surprinzatoare atat data, cat si tema motiunii de cenzura pentru mine", declara, la RFI, Marton Arpad.

De asemenea, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, spunea ca el considera ca tema motiunii de cenzura anuntata de PNL, votul prin corespondenta, "nu isi are rostul", in conditiile in care liderii partidelor au incheiat o intelegere privind modul in care va avea loc votul din diaspora.