Eugen Tomac a declarat, pentru Mediafax, referitor la la interdictia de a intra in Rusia, ca a fost un critic constant al politicilor Moscovei fata de R. Moldova si regiunea, intrucat Romania a fost amputata in urma unei decizii a Kremlinului, iar pozitia rusa nu s-a schimbat in ultimii 100 de ani.

Eugen TomacFoto: Hotnews

Intrebat de ce crede ca se afla pe lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat: "De 15 ani incerc sa aduc in spatiul public romanesc un subiect de interes major si anume riscurile la care suntem supusi cu totii in ceea ce priveste abordarea Federatiei Ruse fata de relatia cu R. Moldova".

"Prezenta pe lista imi confirma faptul ca insistentele mele au produs efecte pentru ca in mod constant atat cat am gestionat aceasta relatie fie in calitate de consilier al presedintelui Basescu, fie de secretar de stat in Guvernul Romaniei, si acum sunt deputat ales cu 80% de catre cetatenii din Basarabia, in mod constant am fost un critic al politicilor Rusiei in ceea ce priveste R. Moldova si toata regiunea. Eu stiu ca Romania a fost amputata in urma unei decizii luate la Kremlin si pozitia si politica Rusiei fata de Romania si fata de romanii aflati la est de Prut nu s-a schimbat cu nimic in ultimii 100 de ani", a spus deputatul.

Tomac a precizat ca nu a fost anuntat pe cale oficiala de aceasta interdictie.

Totodata, presedintele PMP a spus ca nu a fost niciodata in Rusia.

"Nu am fost niciodata in Federatia Rusa. Am dorit doar in 2011 sa fac o vizita la comunitatile de deportati din Basarabia dar nu s-a concretizat", a afirmat Eugen Tomac.

Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a pus pe Facebook o lista cu 89 de persoane carora li s-ar fi interzis sa intre in Rusia,care ar proveni de la o agentie finlandeza si pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus. Pe lista figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.