Asociatia M10, condusa de europarlamentarul Monica Macovei, a lansat joi o petitie publica prin care solicita demisia sau revocarea din functie a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. "Consideram ca actiunile sale din ultima perioada reprezinta un atac la justitia din Romania si la independenta celor doua institutii cheie: DNA si ICCJ si demonstreaza inca o data dorinta constanta a anumitor oameni politici de a bloca si controla justitia", se arata intr-un comunicat M10, citat de Agerpres.

In comunicat se reaminteste ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis pe 26 mai o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei prin care solicita inlaturarea din functiile pe care le ocupa, prin demitere sau prin demisie, a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta-Kovesi, si a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

"Scrisoarea lui Calin Popescu Tariceanu vine in contextul in care DNA a solicitat Senatului Romaniei sa predea pana pe 27 mai 2015 toate inscrisurile intocmite in anii 2014 si 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului Romaniei, in cererea DNA facandu-se referire la dosarul 122 din 2012, adica dosarul in care este cercetat penal senatorul Dan Sova", se afirma in comunicat.

Sursa citata se refera si la faptul ca in aceeasi scrisoare Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa sustina modificarea Codului de procedura penala in vederea eliminarii arestului preventiv pentru infractiuni comise fara violenta si inlocuirii sintagmei "suspiciuni rezonabile" cu "indicii temeinice".

"Parlamentul Romaniei incearca prin modificarile legislative adoptate tacit in ultima perioada sa mutileze institutiile anticoruptie si sa restranga puterea justitiei, iar solicitarile domnului Calin Popescu Tariceanu se aliniaza acestor practici. Asociatia M10 considera ca politicienii trebuie sa respecte independenta justitiei si separatia puterilor in stat (...). Pentru toate aceste motive, consideram ca domnul Calin Popescu Tariceanu nu mai poate ocupa pozitia de al doilea om in stat si solicitam demisia sau revocarea sa imediata din functia de presedinte al Senatului Romaniei", conchide comunicatul Asociatiei M10.