Camera Deputatilor a adoptat un proiect de introducere a termenului unic pentru retragerea din contractele la distanta

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2015, 19:21 Actualitate | Politic

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri un proiect de lege pentru aprobarea unei OUG privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, prin care se introduce un termen unic de 14 zile de retragere din contractele incheiate la distanta si din cele negociate in afara spatiilor comerciale, informeaza Agerpres.

Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 280 voturi pentru si o abtinere.

In dezbateri, atat social-democratii, cat si liberalii au anuntat ca vor vota acest proiect.

"Proiectul de lege transpune Directiva 2011 a Comisiei Europene, stabilind cateva lucruri foarte clare intre comercianti si consumatori. Printre acestea se numara termenul de 14 zile general dat pentru retragerea unor astfel de contracte in cazul in care se constata lucruri care sa genereze aceasta actiune, sunt stabilite niste comisioane maxime pe care poate sa le perceapa comerciantul, care sa nu depaseasca cheltuielile lui pentru efectuarea anumitor plati, si se introduc formulare tipizate pentru toate contractele la distanta", a explicat deputatul PSD Emil Nita.

"Actul normativ, in mod evident, sporeste protectia consumatorilor in raport cu profesionistii cu care intra in raporturi juridice. Tinem sa indemnam Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa fie cat mai activa, sustinand si protejand interesele consumatorilor", a afirmat, la randul sau, deputatul PNL Ioan Cupsa.

Proiectul prevede introducerea unui termen unic de 14 zile de retragere din contractele incheiate la distanta si a celor negociate in afara spatiilor comerciale, introducerea unui formular tipizat de retragere care sa fie utilizat de consumatori pentru a simplifica procesul de retragere. De asemenea, comerciantilor li se interzice perceperea de la consumatori a unor comisioane care depasesc costul suportat de comercianti pentru utilizarea unui anumit mijloc de plata.

"Se considera ca un consumator a dobandit posesia fizica a bunurilor in momentul in care le-a primit, iar in cazul vanzarii nesolicitate, consumatorul este scutit de obligatia de plata in legatura cu bunurile sau serviciile nesolicitate", se arata in actul normativ.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost adoptat de Senat in 2014. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si Startup Cafe, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

1070 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri