Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri un proiect de lege pentru aprobarea unei OUG privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, prin care se introduce un termen unic de 14 zile de retragere din contractele incheiate la distanta si din cele negociate in afara spatiilor comerciale, informeaza Agerpres.

Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 280 voturi pentru si o abtinere.

In dezbateri, atat social-democratii, cat si liberalii au anuntat ca vor vota acest proiect.

"Proiectul de lege transpune Directiva 2011 a Comisiei Europene, stabilind cateva lucruri foarte clare intre comercianti si consumatori. Printre acestea se numara termenul de 14 zile general dat pentru retragerea unor astfel de contracte in cazul in care se constata lucruri care sa genereze aceasta actiune, sunt stabilite niste comisioane maxime pe care poate sa le perceapa comerciantul, care sa nu depaseasca cheltuielile lui pentru efectuarea anumitor plati, si se introduc formulare tipizate pentru toate contractele la distanta", a explicat deputatul PSD Emil Nita.

"Actul normativ, in mod evident, sporeste protectia consumatorilor in raport cu profesionistii cu care intra in raporturi juridice. Tinem sa indemnam Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa fie cat mai activa, sustinand si protejand interesele consumatorilor", a afirmat, la randul sau, deputatul PNL Ioan Cupsa.

Proiectul prevede introducerea unui termen unic de 14 zile de retragere din contractele incheiate la distanta si a celor negociate in afara spatiilor comerciale, introducerea unui formular tipizat de retragere care sa fie utilizat de consumatori pentru a simplifica procesul de retragere. De asemenea, comerciantilor li se interzice perceperea de la consumatori a unor comisioane care depasesc costul suportat de comercianti pentru utilizarea unui anumit mijloc de plata.

"Se considera ca un consumator a dobandit posesia fizica a bunurilor in momentul in care le-a primit, iar in cazul vanzarii nesolicitate, consumatorul este scutit de obligatia de plata in legatura cu bunurile sau serviciile nesolicitate", se arata in actul normativ.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost adoptat de Senat in 2014. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.