Adriana Saftoiu a fost criticata dur pentru cartea sa "Cronica de Cotroceni" de alti trei fosti consilieri ai presedintelui Traian Basescu, Sebastian Lazaroiu, Valeriu Turcan si Iulian Fota.

Adriana SaftoiuFoto: AGERPRES

Acestia au apreciat laDigi24ca in carte se cade prea mult in derizoriu, ca nu este prezentat portretul complet al fostului sef al statului si ca anumite lucruri ar fi trebuit sa ramana in "bucataria interna" a Presedintiei.

Sebastian Lazaroiu: Cand nu treci prin momente grele, sigur, te uiti la lucruri mici

Cartea doamnei Saftoiu e un pretext bun ca sa vorbim eventual despre ce a facut Traian Basescu in cei zece ani de mandat, a spus Sebastian Lazaroiu.

"Pe mine chiar nu ma intereseaza cancanurile. Dna Saftoiu a fost doi ani la Cotroceni, eu am fost sapte ani, Iulian Fota a fost sase ani, Valeriu Turcan cinci ani. Cei mai grei ani au fost dupa ce a plecat dna Saftoiu - primul referendum de demitere, masuri de austeritate, al doilea referendum de demitere, alegerile. Acelea au fost momente grele pentru statul roman. Cand nu treci prin momente grele, sigur, te uiti la lucruri mici", a declarat fostul consilier al presedintelui Traian Basescu.

"Nu inseamna ca trebuie sa aruncam zece ani de mandat in derizoriu, ca din ce-am vazut, asta face ea" a acuzat Sebastian Lazaroiu care a adaugat ca "peste 50, 100 de ani, in cartile de istorie vor ramane deciziile, nu carticelele astea cu coperti colorate, reviste de cancan, astea dispar".

Iulian Fota: Odata ce lucrezi cu un om, bucataria interna a omului respectiv sa ramana bucatarie interna

Dupa sase ani de lucru cu presedintele Traian Basescu nu cred ca trebuie sa citesc cartea Adrianei Saftoiu ca sa stiu cum a fost Traian Basescu, a spus si Iulian Fota, care a explicat ca "e o chestiune de onoare, odata ce lucrezi cu un om, bucataria interna a omului respectiv sa ramana bucatarie interna. Traian Basescu a fost seful statului roman. Aia a fost bucataria nu a lui Traian Basescu, a fost bucataria statului roman".

"O parte dintre cei care s-au suparat de-a lungul timpului pe Traian Basescu sunt cei care si-au dat seama ca nu-l pot remorca pe Traian Basescu. In cartea doamnei Saftoiu, inclusiv povestea cu numirea sefilor de la servicii e ciudata rau de tot. Vorbim de 2007, imposibil sa cred ca Traian Basescu nu invatase pana atunci procedurile de numire", a explica Iulian Fota la Digi24.

Valeriu Turcan: Portretul din carte al lui Traian Basescu este unul incomplet

Valeriu Turcan considera ca e mult dramatism in cartea dnei Saftoiu. "Si eu m-am confruntat cu astfel de stereotipuri - e adevarat ca tipa, urla? Nu! E clar ca toate aceste lucruri plecau de undeva si se adunau. Eu zic ca este un meci, un conflict vizibil intre Adriana Saftoiu si pana la urma fostul ei sef si mi se pare ca e o incercare de capitalizare politica", a apreciat fostul consilier prezidential.

Turcan spune ca portretul din carte al lui Traian Basescu este unul incomplet, iar Adriana Saftoiu a pierdut multe din momentele cruciale care definesc profilul prezidential.

"Mie mi se pare, in cazul Adrianei, ca se vrea aceasta carte si un soi de capital, resursa politica pentru viitorul ei, si un fel de inchidere a unei perioade poate potential traumatice sau o inchidere ritualica. Daca asta s-a intentionat, nu-si va atinge scopul", a spus Turcan.