Vicepresedintele PNL Raluca Turcan le cere demisia ministrului educatiei, secretarului de stat pentru invatamantul preuniversitar si "tuturor inspectorilor generali aserviti intereselor de partid ale PSD", pentru modul in care se desfasoara concursurile pentru functiile de inspectori scolari. "Fisele de intrebari grila nu sunt securizate, in salile de examinare nu sunt camere video, corectarea lucrarilor si evaluarea CV-urilor nu se face in fata candidatilor, baremul nu este afisat", avertizeaza Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

Deputatul liberal sustine ca "dupa ce a politizat functiile de inspectori generali, inspectori generali adjuncti si directori ai Caselor Corpului Didactic, acum sunt la rand functiile de inspectori scolari si directori de scoli".

"Concursurile de inspectori scolari sunt in plina desfasurare. Desi inca nu s-au incheiat concursurile, plangerile din partea candidatilor nu contenesc sa curga. Toti sustin ca PSD a organizat aceste concursuri neprofesionist, heirupist, avand parca o singura preocupare: sa satisfaca propria clientela de partid", afirma Raluca Turcan.

Aceasta declara ca "primele probe de concurs sunt proba practica, inspectia la clasa si interviul, probe de 'triere' a candidatilor pe criterii pur subiective si de apartenenta politica. Candidatii din afara cercurilor de interese sunt obligati sa se retraga din concurs, fiind astfel determinati sa nu conteste procedura de examinare si sa nu o faca publica in presa".

"Pe modelul aplicat de minister in cazul concursurilor pentru inspectori scolari generali, adjuncti si directori CCD [Casa Corpului Didactic - n.red.], proba de evaluare a CV-urilor nu este eliminatorie, ci este folosita - ca si interviul in fata comisiei - pentru a 'regla' punctajele candidatilor care deranjeaza prin faptul ca au refuzat sa se retraga din concurs. Grilele din testele de examinare sunt elaborate dupa lucrari de management educational vechi de peste 10 ani (!), sunt gandite pentru a testa memoria candidatilor sau 'pilele' la nivel inalt si nu competentele de manager sau de specialist in domeniul pentru care se sustine concursul. Fisele de intrebari grila nu sunt securizate, in salile de examinare nu sunt camere video, corectarea lucrarilor si evaluarea CV-urilor nu se face in fata candidatilor, baremul nu este afisat, ci doar este citit de un membru al comisiei la finalul examenului, variantele de subiecte nu sunt extrase in prezenta candidatilor, iar subiectele se fac la nivel local si nu national, ceea ce a dus la diferente majore intre judete. In plus, testele au fost concepute cu grave greseli gramaticale si de continut", sustine Raluca Turcan, in comunicatul remis HotNews.ro.

Aceasta aminteste ca urmeaza concursurile pentru directorii de scoli si cere Ministerului Educatiei "ca metodologia sa cuprinda probele de concurs, sa includa obligativitatea intregistrarilor audio-video, din comisia de concurs sa faca parte si un reprezentant al primarului si al Consiliului Local cu drepturi depline. Contractul de management administrativ-financiar al directorului scolii se face cu primarul, deci, Primaria trebuie sa aiba un reprezentant in comisia de concurs".

Amintim ca PNL a cerut comisie de ancheta in Parlament, care sa verifice organizarea concursurilor pentru inspectori scolari. In replica, Ministerul Educatiei a sustinut ca toate concursurile pentru ocuparea functiilor de inspector scolar s-au desfasurat in deplina transparenta si legalitate.

Citeste si: