Traian Basescu incearca sa demonteze intr-o lunga postare publicata pe Facebook, care contine precizari legate de proceduri de acces in biroul presedintelui sau de numire a sefilor SRI si SIE, afirmatiile facute de fosta sa purtatoare de cuvant Adriana Saftoiu, intr-o care lansata recent.

"Fac precizarea ca niciodata niciunui consilier nu i-a fost permisa incalcarea procedurii de acces in biroul Presedintelui Romaniei. Si atunci cum putea fi surprinsa Elena Udrea in posturi neprotocolare?

Elena Udrea este si a fost de o loialitate si decenta exemplare fata de mine", a scris Basescu, pe Facebook.

Replica sa vine dupa ce Adriana Saftoiu si-a povestit experienta de purtatoare de cuvant a lui Traian Basescu intr-o carte lansata in acest week-end, in care afirma ca fostul presedinte si Elena Udrea se purtau ca doi adolescenti pe care nu trebuie sa ii prinda mama".

Iata mai jos postarea lui Traian Basescu:

"1. Niciodata nu am cerut niciunui consilier dosarul medical. Poate fi intrebat oricare dintre fostii consilieri.

2. Povestea decretelor pentru numirea unor militari in functia de directori ai serviciilor de informatii:

Directorii SRI si SIE nu se numesc de catre Presedintele Romaniei prin decret, deci nu aveam cum sa semnez decrete si sa dispun trimiterea lor la Monitorul Oficial pentru numirea domnilor Coldea la SRI si Predoiu la SIE. Numirea celor doi directori se face prin hotarire a Parlamentului, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului (vezi art. 65 alin. 2 litera h din Contitutia Romaniei).

3. Faptul ca unui consilier i s-a facut onoarea de a fi inclus in delegatia oficiala a Presedintelui Romaniei care a participat la discutiile cu premierul Italiei nu-i permite consilierului sa dezvaluie nici continutul discutiilor si, cu atit mai mult, nu-i permite sa fabuleze pe marginea acestora. Fac precizarea ca discutiile cu premierul Berlusconi de la Roma au fost, cel mai probabil, inregistrate de Guvernul Italian. Gestul consilierului este fara precedent in diplomatia europeana. Sunt convins ca multe cancelarii isi controleaza astazi structura delegatiilor cu care m-am dus la intalniri oficiale, in perioada 2005 - 2007, si toate spera ca numele Saftoiu nu a figurat in delegatia mea.

4. Procedura standard de intrare in biroul Presedintelui Romaniei pentru consilierii presedintelui Romaniei:

a. Din birou, telefonic, consilierii anuntau in secretariat solicitarea de a intra la Presedinte.

b. Directorul de cabinet il informa pe Presedinte, iar acesta accepta sau nu primirea.

c. Directorul de cabinet comunica consilierului acceptul sau refuzul Presedintelui.

d. Daca raspunul era pozitiv, consilierul se deplasa catre secretariat imediat sau la ora fixata de Presedinte.

e. La sosirea in secretariat a consilierului, directorul de cabinet il informa pe Presedinte care dadea acceptul ca, in biroul sau, sa intre consilierul sau cerea ca acesta sa mai astepte.

f. Nu exista posibilitate intrarii neanuntate, intempestive in biroul Presedintelui, acest lucru fiind garantat si prin prezenta unui ofiter SPP inarmat, la usa biroului Presedintelui.

Prin procedura, se garanteaza ca Presedintele nu poate fi surprins nici macar de propriii consilieri in ipostaze neconvenabile (ex: discutii telefonice cu demnitari romani sau straini, luand masa, schimbindu-si camasa, uitindu-se la televizor pe CNN, fara sacou sau fara cravata, cu pantofii scosi din picioare, avind un musafir asezat intr-o ipostaza neprotocolara etc. etc.) Fac precizarea ca niciodata niciunui consilier nu i-a fost permisa incalcarea procedurii de acces in biroul Presedintelui Romaniei. Si atunci cum putea fi surprinsa Elena Udrea in posturi neprotocolare?

Elena Udrea este si a fost de o loialitate si decenta exemplare fata de mine si familia mea.

Orice fost consilier al Presedintelui Romaniei din perioada 21 dec. 2004 ¬ 21 dec. 2014 poate confirma ca nu avea acces in biroul Presedintelui decit prin aceasta procedura.

Am subliniat doar citeva aspecte usor verificabile pentru a constata distanta de la realitate la fantezie".

Iata pasajul din cartea Adrianei Saftoiu care a generat reactia fostului presedinte (155 - 156)

"Pe culoarele "intelligence" se spunea ca, de fapt, cei care conduceau cele doua institutii erau Silviu Predoiu la S.I.E. si Florian Coldea la S.R.I. Sigur e ca amandoi reusisera sa-i fie pe plac presedintelui. Intr-un timp record, fusesera preferati mai mult decat sefii de drept. Daca nu se intampla "fuga printre oi" a lui Omar Hayssam, de la finele lui iunie 2006, Timofte si Fulga ar fi putut sa ramana in functii fara probleme. Pareau a fi cea mai buna acoperire pentru colaboratorii reali ai Presedintelui.

21 septembrie 2006. Ora 6 dimineata. Ziaristii sunt deja pe aeroport. Presedintele face o scurta declaratie si urcam in aeronava. Plecam intr-o scurta vizita in Germania. Incepe decolarea. Presedintele ma informeaza ca i-a lasat lui Stefan Deaconu, de cu seara, numirile viitorilor sefi de Servicii. "Dupa ce le trimite la Monitorul Oficial, sa anunti presa." Cand imi spune numele celor doi, raman uluita: Coldea si Predoiu. Ii replic ca nu e in regula. Ii reamintesc ca, odata intrati in structurile NATO ne-am asumat obligatia demilitarizarii acestor Servicii. S-a iritat si mi-a spus ca e o prostie conditionarea. Desi e limpede ca nu ii face placere discutia, ii cere STS-istului sa-i faca legatura cu Stefan Deaconu. Intr-un final, Stefan raspunde. Nu e nici ora 7 dimineata. Ii cere sa opreasca trimiterea datelor la Monitorul Oficial.

Numirea sefilor de Servicii e un capitol care a fost folosit intr-un mod neasteptat de Presedinte. Afirmatia ca "sufletelul meu" si-a dorit sotul sef la SIE a fost si a ramas cel mai urat gest al lui Traian Basescu fata de mine. Nu doar ca nu era adevarat, dar incercarea de a ma decredibiliza a avut efect de bumerang. Acesta era criteriul de anumi oameni importanti in stat? Ce vrea un "sufletel"? Nu ma astept ca Traian Basescu sa isi faca o introspectie atat de onesta, incat sa recunoasca faptul ca acest criteriu, "sufletelul", nu ii fusese impus de nimeni, ci doar de calculele sale."