Copresedintele PNL Aina Gorghiu a anuntat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca liberalii au castigat la Curtea de Apel Bucuresti procesul in care sesizau incalcarea legii de catre Guvern prin refuzul de a organiza alegeri partiale in doua colegii de parlamentar. Gorghiu a precizat ca aceasta este a doua decizie a unei instante din Romania, dupa cea de la Cluj, care da castig de cauza PNL intr-o speta similara si ca Guvernul Ponta "face exes de putere prin refuzul de a organiza alegerile partiale".

"Ieri am primit solutia la unul din dosarele pe care le-am inaintat in luna februarie instantelor de contencios administrativ prin care sesizam ca Guvern Romaniei incalca legea cu privire la refuzul de a organiza alegeri partiale in doua colegii minoritare, vorbesc de colegiile de parlamentar. De la momentul depunerii actiunii si pana astazi s-au mai vacantat 17 colegii, daca nu ma insel. Motiv pentru care, astazi, sunt in masura sa spunem ca este a doua decizie a unei instante din Romania, dupa cea de la Cluj, care da castig de cauza PNL si vor curge aceste decizii in defavoarea PSD-ului si in defavoarea guvernului condus de Victor Ponta", a declarat Alina Gorghiu la sediul PNL din Bd. Kiseleff.

Copresedintele PNL a mai declarat ca saptamana viitoare asteapta pronuntarea pe un dosar privitor la organzarea alegerilor partiale pentru posturile de primar vacante.

"Saptamana viitoare asteptam pronuntarea pe un dosar privitor la alegerile in cazul primariilor, sunt 28 de posturi de primar vacante, inclusiv in primariile de municipiu, resedinta de judet ca Sibiu si Targoviste si celalte 2 posturi de presedinte de consilii judetene, Neamt si Tulcea, in legatura cu care am depus dosare si solutia, repet din nefericire pentru statul de drept si pentru democratia din Romania, va fi in acelasi sens" a adaugat Gorghiu.

Alina Gorghiu a catalogat refuzul guvernului de a organiza alegeri partiale ca fiind un "exces de putere", subliniind ca aceasta expresie se regaseste si in verdicul Curtii de Apel Cluj.

"Acum, daca imi permititi o consideratie de natura politica, vreau sa va spun ca ceea ce face guvernul prin refuzul de a organiza alegerile partile este evident exces de putere . Nu este numai verdictul meu, este verdictul pe care Curtea de Apel Cluj l-a dat si acum si instante din Bucuresti, instante de contencios administrativ Bucuresti o va folosi . Este o eticheta din pacate aceasta de exces de putere, o eticheta care spune totul despre felul in care PSD-ul intelege sa guverneze" a declarat copresedintele PNL.

"Dati-mi voie sa-i cer inca o data lui Ponta sa respecte o hotarare judecatoreasca si sa o puna in aplicare cat de repede se poate si sa organizeze alegerile partiale in cele 18 colegii, asa cum instatele au hotarat. Ii cer de asemenea sa renunte la aceasta alergie pe care o are la adresa cetateanului din Romania care merita o administratie locala care sa-i reprezinte interesele. Si vreau sa va dau din nou exemplul celor de la Radauti care astazi nu au nici primar, nici consiliu local, nici secretar al primariei, nici director la spital pentru ca nu are cine sa semneze", a mai declarat Gorghiu la conferinta de presa.

Background

Principilalele motive pentru care guvernul ar trebui sa organizeze alegeri anticipate in mai multe localitatii si judete din Romania sunt demisiile si anchetele DNA. La Cluj, guvernul ar trebui sa organizeze alegeri anticipate pentru functia de presedinte la Consiliul Judetean Cluj, dupa ce Horea Uioreanu si-a dat demisia la sase luni de la arestarea sa. Uioreanu a fost arestat preventiv la sfarsitul lunii mai a anului trecut pentru fapte coruptie. In 23 iunie 2014, fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, a fost trimis in juecata de procurorii DNA pentru trei infractiuni de luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la spalare de bani.

In 4 aprilie 2015, premierul Victor Ponta a fost obligat de Curtea de Apel Cluj sa organizeze alegeri anticipate pentru sefia Consiliului Judetean Cluj ca urmare a procesului intentat primului-ministru de catre consilierul judetean Mihai Seplecan, copresedinte executiv al filialei PNL Cluj. Pentru sefia consiliului judetean, ar trebui sa se organizeze alegeri anticipate si la Neamt si Valcea dupa ce Culita Tarata si Ioan Calea au decedat. Locuitorii Sibiului trebuie sa isi aleaga in acest an un nou primar, dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis. Momentan edilul sibiului este un viceprimar de la Forumul Democrat German.

Si la Sighisioara ar trebui organizate aleri pentru functia de primar, dupa ce mandatul lui Dorin Danesan a incetat ca urmare a condamnarii la 2 ani cu suspendare pentru abuz in serviciu. Brailenii trebuie sa isi aleaga si ei un nou sef al CJ ca urmare a unei decizii definitive a A.N.I. prin care Gh. Bunea Stancu a fost declarat incompatibil.

In acest moment, exista 28 de posturi de primar vacantate.