Proiect de lege "Primul loc de munca": Angajatorii primesc pentru fiecare tanar incadrat cu norma intreaga valoarea salariului minim brut si nu platesc contributiile, timp de un an si jumatate

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Joi, 21 mai 2015, 16:33 Actualitate | Politic


Fisa financiara Primul loc de munca
Foto: Hotnews
 documente
(21 Mai 2015) PDF, 374KB
(21 Mai 2015) PDF, 162KB
​Mai multi parlamentari PSD si UNPR au depus un proiect de lege initulat "Primul loc de munca", adresat tinerilor cu varste intre 16 si 29 de ani, care isi propune sa reduca rata somajul in randul tinerilor si sa stimuleze forta de munca. Potrivit proiectului de lege, finantarea se va face din doua surse: bugetul asigurarilor pentru somaj, prin subventionare de la bugetul de stat, si fonduri europene.  

"Stimularea angajatorilor pentru crearae de locuri de munca se realizeaza prin subventionarea locurilor de munca, acordarea de credite in conditii avantajoase in vederea crearii de noi locuri de munca si acordarea unor facilitati", precizeaza initatorii in expunerea de motive.

Potrivit fisei financiare atasate de initatori la expunerea de motive, valoarea totala a subventiilor, calculata pentru 15.000 de beneficiari, la salariul minim de 1050 lei pentru o perioada de 18 luni, se ridica la 350 milioane lei.
 • Vezi proiectul si expunerea de motive in documentele atasate
 • Click pe foto pentru fisa financiara
Ce prevede proiectul, la capitolul "stimularea angajatorilor":

"(1) Angajatorii care incadreaza in munca, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, tineri, cu varsta cuprinsa intre 16-29 de ani, primesc lunar, pentru fiecare tanar incadrat pe promul loc de munca, o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) se acorda, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorilor care nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale, prin plata acestei sume, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii, pe abza de conventii incheiate intre angajatori si agentiile judetene pentur ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in a caror raza teritoriala isi au sediul.

(3) Angajatorii care incadreaza tineri in conditiile alin (1) sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale acestora cel putin 36 de luni de la data incheierii lor.

(4) Masurile prevazute alin. (1) nu se acorda angajatorilor pe perioadele in care raporturile de munca sunt suspendate.

(5) Masurile prevazute alin. (1) se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de tanarul angajat."

Mai mult, angajatorii care inceteaza raporturile de munca ale tinerilor inainte de perioada de trei ani prevazuta trebuie sa restitutie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare tanar pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca, daca incetarea acestora a fost la initativa angajatorului.

Procedura prin care se va pune in aplicare aceasta lege se aproba prin hotarare de guvern.

Daca este aprobata, legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, scrie in textul proiectului de lege.

Proiectul a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic si Social si de la Consiliul Legislativ si a fost trimis pentru aviz la comisiile de specialitate din Senat, prima camera sesizata. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Cine sunt initiatorii: Agrigoroaei Ionel - senator PSD; Andronescu Ecaterina - senator PSD; Arcaş Viorel - senator PSD; Bădălău Niculae - senator PSD; Bota Marius-Sorin-Ovidiu - senator PSD; Bujor Dumitru-Marcel - senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Burlea Marin - senator UNPR; Butnaru Florinel - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurenţiu-Florian - senator PSD; Constantinescu Florin - senator PSD; Coste Marius - senator PSD; Costoiu Mihnea-Cosmin - senator PSD; Cristache Iulian - senator UNPR; Deneş Ioan - senator PSD; Dumitrescu Florinel - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Firea Gabriela - senator PSD; Marin Nicolae - senator PSD; Mitu Augustin-Constantin - senator PSD; Mohanu Nicolae - senator PSD; Nicolae Şerban - senator PSD; Oprea Gabriel - senator UNPR; Pop Gheorghe - senator PSD; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Popa Constantin - senator UNPR; Purec Ion-Simeon - senator UNPR; Rogojan Mihai-Ciprian - senator UNPR; Rotaru Ion - senator PSD; Sârbu Ilie - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Stuparu Timotei - senator PSD; Suciu Matei - senator PSD; Teodorovici Eugen-Orlando - senator PSD; Valeca Şerban-Constantin - senator PSD; Vochiţoiu Haralambie - senator UNPR; Adam Luminiţa-Pachel - deputat UNPR; Axente Ioan - deputat PSD; Bogdănici Camelia-Margareta - deputat UNPR; Bucur Constantin-Alin - deputat UNPR; Buicu Corneliu-Florin - deputat PSD; Chebac Eugen - deputat UNPR; Codîrlă Liviu - deputat UNPR; Diaconu Adrian-Nicolae - deputat UNPR; Dîrzu Ioan - deputat PSD; Dumitru Ioana-Jenica - deputat UNPR; Emacu Gheorghe - deputat UNPR; Enache Marian - deputat UNPR; Fonta Nuţu - deputat UNPR; Frăticiu Gheorghe - deputat PSD; Gheorghe Florin - deputat UNPR; Hulea Ioan - deputat UNPR; Intotero Natalia-Elena - deputat PSD; Khraibani Camelia - deputat PSD; Marica Petru-Sorin - deputat PSD; Mazilu Constantin - deputat UNPR; Moisii Constantin - deputat UNPR; Murgu Neagu - deputat UNPR; Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Niculae Aurel - deputat UNPR; Nistor Laurenţiu - deputat PSD; Nistor Marioara - deputat UNPR; Nosa Iuliu - deputat PSD; Pană Adriana-Doina - deputat PSD; Peia Ninel - deputat PSD; Petrea Dorin Silviu - deputat UNPR; Popescu Dumitru-Iulian - deputat UNPR; Puşcaş Iacob - deputat UNPR; Răducanu Ion - deputat UNPR; Roman Gheorghe - deputat PSD; Sefer Cristian-George - deputat UNPR; Steriu Valeriu-Andrei - deputat UNPR; Stroe Radu - deputat UNPR; Sturzu Mihai-Răzvan - deputat PSD; Tabugan Ion - deputat UNPR; Teodorescu Ioan Viorel - deputat UNPR; Tudorie Violeta - deputat PSD; Vreme Valerian - deputat UNPR


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8689 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Un proiect" ultimul loc de munca" (Joi, 21 mai 2015, 16:50)

  Mad [anonim]

  Pentru cei de la 45+ nu se face? No offense dar cunostiintele acumulate de acestia nu mai sunt necesare nimanui?!
  • +8 (8 voturi)    
   lol (Joi, 21 mai 2015, 16:57)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Mad

   Acum 14 ani am fost si eu angajat pe baza unei astfel de facilitati numai ca peste 3 luni mi-am gasit ceva mai interesant si mai bine platit. Cand mi-am dat demisia sa vezi deranj ca nu stiau cum sa justifice fiscului motivul pentru care am plecat altfel ar fi trebuit ei sa plateasta contributiile intregi retroactiv. Daca si aceasta lege impiedica libera circulatie a fortei de munca atunci mai bine fara.
  • +1 (5 voturi)    
   socialistii mai rai decat capitalistii (Joi, 21 mai 2015, 17:20)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui Mad

   Primul pas facut de patroni va fi sa dea afara pe cei peste 35 de ani si sa angajeze tineri.
   Legea junglei,scapa cine poate.
   Vrem in democratie dar cu locuri de munca garantate ,pe vremea lui Ceausescu era rau cand munceau toti.
   • +2 (2 voturi)    
    sa nu .. (Vineri, 22 mai 2015, 11:58)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    Rationamentul este exagerat. poate exista astfel de situatii, dar in mare parte nici un angajator nu cred ca ar da afara oameni cu experienta pt a angaja un stagiar care nu stie decat din carti.

    Masura nu e orientata in sensul in care angajatorul sa si pastreze numarul de angajati si sa inlocuiasca batrani cu tineri, ci sa aduca in colectivul deja format unul doi tineri, fara un efort mare din partea angajatorului, pt ca acesta sa faca si practica.
   • -2 (2 voturi)    
    Da (Vineri, 22 mai 2015, 12:10)

    Qu [anonim] i-a raspuns lui xanti

    Se incurajeaza munca inspre gratis, ca in orice alt sistem sclavagist. Asa-i in capitalism. 1 e rege, 99 crapa ca sa-i fie regelui bine.
  • +1 (1 vot)    
   mai bine "ultimul drum", ce zici? (Joi, 21 mai 2015, 17:45)

   nescu [utilizator] i-a raspuns lui Mad

   Ideea ta nu se justifica.

   Proiectul astora a aparut pentru ca marea parte a banilor e pusa la bataie de UE, pentru combaterea somajului in randul tinerilor, iar ei nu fac decat sa impuste doi iepuri - arata prostimii ca pot sa faca si legi in folosul tuturor, dar mai ales castiga ceva capital electoral - iar asta probabil e singurul motiv real pentru care au facut acest "efort".

   Obiectiv vorbind, cea mai afectata parte a populatiei este cea tanara, in ceea ce priveste forta de munca.

   De asemenea, "no offense", dar cei cu experienta (a nu se confunda cu experienta de agent de paza sau similare), ma refer la cei care stiu bine o meserie, in general isi gasesc de munca pana la pensie.
   • +1 (3 voturi)    
    roata se invarte pt toti (Vineri, 22 mai 2015, 0:54)

    Mad [anonim] i-a raspuns lui nescu

    Sa inteleg ca ai trecut de 50 si esti bine mersi , cu salariu pe masura si apreciere pe plan progesional?! Si nu iti faci nici un fel de griji ca mai ai pana la 65 de ani ( varsta de pensionare) si nu-ti ameninta postul nciun tanar de 30-35 de ani ☺
    In privinta tinerilor , e dovedit stiintific faptul ca noile generatii au un decalaj de vreo 7-8 ani in privinta asumarii responsabilitatilor. Adica unul de 27-28 are mintea unuia de 19-20 , fata de acum 20 de ani. Se manifesta o prelungire a adolescentei. Cer sa se tina cont de cuvantul lor dar cand dau de greu nu-si asuma responsabilitatea.
    Toti psihologii vorbesc despre faptul ca tinerii nu mai accepta nici un fel de constrangeri. Vor sa munceasca ce vor ei si cand vor ei si sa fie bine platiti Altfel demisioneaza si stau acasa pe banii rudelor. Exemplu personal in familie, a schimbat 3 joburi intr-un an.
   • +1 (1 vot)    
    Recrutori (Vineri, 22 mai 2015, 16:04)

    Calin [anonim] i-a raspuns lui nescu

    "no offense", dar ce experienta ai tu in materie de recrutare ? Cred ca nu ai deloc pentru ca la recrutori este extrem de important CNP-ul. Cei de >45 de ani au sanse minime de reangajare. Daca esti in situatie de >45 de ani, plaseaza-ti CV-ul si vezi la cate interviuri vei fi chemat. De altfel cred ca stii ca treci prin 2 filtre: primul, firma de recrutare, iar lista scurta este selectata de angajator. Iar evaluatorii-recrutori sunt in mare masura nepregatiti, deci necalificati pentru selectie. Incearca si mai discutam...
  • +4 (4 voturi)    
   sa fii tu sanatos! (Vineri, 22 mai 2015, 10:19)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Mad

   Eu am 55+, iar pensionarea se face la 65+, dar, asa cum spui, de la 45+ nu te mai angajeaza nimeni!
   Valoarea cunostintelor accumulate nu intereseaza pe nimeni, sunt preferati tinerii pentru ca sunt mai usor de manipulat ...
 • 0 (6 voturi)    
  not bad (Joi, 21 mai 2015, 16:52)

  draq [utilizator]

  dar ce importanta are cine sunt initiatorii? sau cat v-ati luat spaga sa-i mentionati? :)
  • +2 (4 voturi)    
   pai ... (Joi, 21 mai 2015, 17:44)

   io [anonim] i-a raspuns lui draq

   Unii oameni isi voteaza politicienii in functie de legile pe care aceastia le sau nu le initiaza/sustin.
   Altii voteaza dupa cat ulei au primit in campanie.
   Oare cat de important o fi sa stim si noi cine sunt initiatorii ?
 • +1 (7 voturi)    
  leprele tot lepre raman. (Joi, 21 mai 2015, 17:14)

  ucc [utilizator]

  ca si cum s-ar ingramadi toti sa se angajeze..... majoritatea tinerilor care sunt someri sunt niste lepre care nu vor sa faca nimic in privinta asta. Asteapta sa le cada norocul din cer, eventual merg si doneaza ceva la biserica pentru un viitor stralucit, sau vor sa se imbogateasca brusc facand nimic.
 • +2 (4 voturi)    
  A inceput deja hemoragia electorala ? (Joi, 21 mai 2015, 19:03)

  Plagarus [utilizator]

  300 de parlamentari !!
  " Restul " de 288 se vor bucura de acest trandafir electoral,prin subsolurile Casei Boborului in salopete de instalatori / vidanjori !
 • +2 (4 voturi)    
  Discriminare (Joi, 21 mai 2015, 21:58)

  Alfabetix [utilizator]

  pentru restul oamenilor care exista deja in campul muncii!
  Ca firma te chinui sa dai un salariu decent oamenilor pe care ii ai, sa nu ii concediezi cand iti merge greu, statul incaseaza peste 50% din salariu brut al fiecarui angajat si deodata pac! apare legea asta cu 1 an jumate de liber la taxe pentru...
  Nu zic, tinerii sa fie ajutati, dar ce te faci cu cei mai marisori, cu experienta, cu familie in intretinere, cum ii ajuti daca tot esti dispus ca stat sa dai pomeni?
  • 0 (2 voturi)    
   Corect (Vineri, 22 mai 2015, 10:10)

   RantCasey [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Si daca am 6 luni de munca in facultate dar acum nu am un loc de munca este echitabil? Alta lege facuta fara cap, din categoria "hai sa ne prefacem ca lucram, poate mai luam niste voturi". Ca presupun ca nu s-au facut niste studii despre cati vor fi avantajati/dezavantajati de aceasta lege.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 mai 2015, 9:38)

  [anonim]

 • -1 (3 voturi)    
  este o veste buna (Vineri, 22 mai 2015, 11:00)

  jackalphonse [utilizator]

  ofera o sansa celor care nu au cum sa castige macar pe hartie un minim de experienta pentru ca toata lumea vrea sa angajeze oameni cu experienta. nu va functiona la 100% din cazuri, dar va functiona macar la 70%.
  partea buna este ca si angajatorul are unele beneficii. sa speram ca legea nu ascunde dedesubturi care pot lasa abuzurile sa iasa la iveala.
 • +1 (1 vot)    
  3 ani? (Vineri, 22 mai 2015, 11:12)

  ghosty [anonim]

  nu prea vad in ce domeniu poate fi aplicata asta, adica unde vine o persoana ca primul sau job si chiar ramane 3 ani de zile? extrem de lunga perioada minima pentru ziua de azi si pentru un prim job.
 • 0 (2 voturi)    
  asta nu trece de CCR (Vineri, 22 mai 2015, 13:22)

  Gobelin [utilizator]

  daca s-o gasi cine s-o conteste.
  este evident nedreapta pentru toti tinerii de aceeasi varsta care au avut loc de munca si acum il cauta pe urmatorul.
 • +1 (1 vot)    
  joburi cu salarii mai bune (Sâmbătă, 23 mai 2015, 0:33)

  Johny [anonim]

  Legea asta este total impotriva persoanelor care au deja un job ori au peste 30 ani. Ar trebui sa promulge o lege prin care sa ajute firmele care creeaza locuri noi de munca bine platite, fara vreo limita de varsta ori de faptul ca angajatul este la al n-lea job....asa ar creste competitivitatea intre angajatori, obligandu-i pe cei care se comporta cu angajatii ca si cu niste sclavi pentru salarii mizere sa isi rectifice comportamentul/sa mareasca salariile, altfel ar putea ramane fara angajati.
  Asa sansele de a gasi un job mai bun scad drastic....ce pot zice...astia au gandire de patroni de Romania- lor sa le fie bine ca angajatiii nu conteaza


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by