Increderea publica in institutia prezidentiala a scazut usor, cu un procent, in luna aprilie fata de luna februarie, se arata intr-un sondaj Inscop, realizat la comanda Adevarul. Institutia se claseaza pe locul cinci in topul increderii. Este pentru prima data cand se inregistreaza un trend descendent al increderii romanilor in presedintie de la investirea lui Klaus Iohannis. Romanii au cea mai mare incredere in Armata, Biserica si Jandarmerie. O alta noutate a sondajului este includerea fiscului in masuratori, 37,9 % din cetateni declarand ca au incredere in ANAF.

Increderea cetatenilor in institutia prezidentiala scade la 50,6%, fata de 51,4% in luna februarie, se arata in sondajul INSCOP. Sociologul Darie Cristea explica, pentru Adevarul, ca increderea romanilor in institutia prezidentiala a crescut considerabil pe fondul alegerilor prezidentiale din toamna.

In opinia sa, trendul descendent este rezultatul scaderii interesului dupa investirea lui Klaus Iohannis. "De la euforia alegerilor prezidentiale, era de asteptat sa se inregistreze o scadere de la un anumit moment. Strict pe aceste date nu putem vorbi inca de o scadere", mai spune Darie Cristea pentru Adevarul Live.

Sociologul mentioneaza ca o scadere de 0,8% nu este concludenta. Klaus Iohannis a dus la o crestere spectaculoasa a increderii in institutia, de la 17% in luna noiembrie (in timpul mandatului lui Traian Basescu), la 51,4% in februarie.

Pe primele locuri in topul increderii romanilor se situeaza Armata (74,3%), Biserica (62,3%) si Jandarmeria (62%). In cazul acestor institutii interne se observa o scadere a increderii fata de rezultatele publicate de INSCOP in luna februarie a acestui an.

Institutiile care se bucura de o crestere a increderii sunt DNA (61,4%), SRI (50,3%), ICCJ (49%), SIE (47,8%) si Politie (47,1%). Se observa ca institutiile cu competente juridice si serviciile de informatie se bucura de cele mai importante cresteri in increderea romanilor.

INSCOP a clasat pentru prima data ANAF-ul in topul increderii in institutii. Fiscul se bucura de increderea a 37,9% din romani si este clasat pe pozitia a treisprezecea.

In cazul institutiilor internationale, romanii au cea mai mare incredere in NATO (60,7%), ONU (56,2%) si UE (55,5%). NATO a sarit pentru prima data peste pragul de 60% in increderea romanilor. ONU si UE inregistreaza si ele un trend ascendent, de la 51,9%, respectiv 51,7% in luna februarie.

Informatiile sunt prezentate in sondajul "Barometru INSCOP - ADEVARUL despre Romania" realizat in perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.