Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca miercuri urmeaza sa fie adoptate doua legi importante: Codul silvic si legea privind insolventa persoanelor fizice. Legea privind insolventa persoanelor fizice se afla pe agenda Camerei Deputatilor, iar Codul silvic a fost retrimis de presedintele Klaus Iohannis Parlamentului. Victor Ponta a mai declarat, luni, ca "I-am informat pe cei doi presedinti ai Camerelor despre faptul ca vrem sa adoptam, prin OUG sau in cel mai rau caz proiect de lege, legislatia privind interdictia temporara referitoare la exportul de lemne prelucrat". Liderul PSD a mai adaugat ca "Sunt convins ca avem majoritate si vointa politica pentru a le adopta".

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Legea insolventei persoanelor fizice, in dezbaterea Camerei Deputatilor dupa ce a fost adoptata tacit de Senat

Proiectul legii insolventei persoanelor fizice a trecut de Senat fara dezbatere, prin adoptare tacita, si urmeaza sa fie supus la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional. Proiectul legii, promovat de 151 de de parlamentari, prevede conditiile in care o persoana poate intra in insolventa daca are datorii pe care nu le poate onora. Proiectul legislativ a fost criticat de mediul bancar, dar si de FMI, iar Guvernul a adus si el o seama de obiectii.

Proiectul, adoptat tacit de Senat, prevede ca datornicii isi pot cere singuri insolventa in anumite conditii, dar si creditorii pot cere insolventa unui debitor. Proiectul prevede si suspendarea executarilor silite, precum si faptul ca pe durata insolventei nu se mai acumuleaza dobanzi penalizatoare.

Ce trebuie insa sa stie cetatenii interesati de acest proiect: odata intrat in insolventa, un datornic va raporta toate cheltuielile personale catre administratorul judiciar, care are drept de veto in privinta tranzactiilor sau a utilizarii veniturilor. Cu alte cuvinte, adio telefoane scumpe, vacante sau alte cheltuieli ce pot fi considerate inadecvate.

  • Cererea lui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, respinsa de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor

Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (de Agricultura, Mediu si Justitie) au respins saptamana trecuta cererea de reexaminare a Codului Silvic a presedintelui Klaus Iohannis, cu 35 de voturi impotriva si 21 voturi pentru. Grupul PNL a votat pentru reexaminare, iar restul impotriva. Opozitia a fost nemultumita deoarece cererea de reexaminare s-a supus la vot in integralitate si nu au avut loc discutii pe articolele. In plus, reprezentantii societatii civile, prezenti in sala, nu a fost lasati sa ia cuvantul, desi la inceputul sedintei li s-a promis acest lucru.

PNL a depus lunea trecuta la Camera Deputailor, la comisia de specialitate, o serie de amendamente la Codul Silvic prin care se dorea scoaterea restrictiei potrivit careia un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Aceasta prevedere a generat foarte multe controverse, fiind unul dintre principalele motive pentru care presedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege pentru reexaminare in Parlament. Societatea civila a cerut pastrarea acestui prag si l-au acuzat pe Klaus Iohannis ca a retrimis legea in Parlament pentru scoaterea acestui articol, ceea ce ar avantaja firma Holzindustrie.

"Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa un volum dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate, astfel incat sa detina sau sa obtina o pozitie de monopol care sa afecteze un interes public major. In cazul aparitiei suspiciunii de monopol, autoritatea in domeniul silviculturii impreuna cu Consiliul Concurentei se vor autosesiza cu privire la activitatea operatorului economic/grupului de operatori economici in ceea ce priveste incalcarea Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor", se arata in amenamentul propus de PNL si formulat de deputatii Cristian Chirtes si Tinel Gheorghe.

In plus, PNL dorea sa se reintroduca articolul potrivit caruia suprafetele de padure mai mici de 10 hectare sa se exploateze doar cu amenajament silvic. In mare parte amendamentele propuse de PNL reprezinta obiectiile pe care le-a avut Klaus Iohannis atunci cand proiectul de lege a venit pentru promulgare si a fost retrimis in Parlament.

Camera Deputatilor a adoptat la sfarsitul lunii februarie un proiect de modificare a Codului Silvic initiat de un grup de deputati si senatori PSD - PC - UDMR. O parte din modificarile admise sunt benefice, altele inrautatesc cu mult situatia existenta.

Printre lucrurile bune se numara: padurile virgine si cvasivirgine se bucura de protectie, se incurajeaza valorificarea superioara a lemnului, se acorda compensatii proprietarilor de padure care nu au voie sa exploateze, iar Jandarmeria va putea controla transporturile de masa lemnoasa.

Prevederi cu impact negativ: proprietarii care detin mai putin de 10 ha de padure pot exploata fara amenajamente silvice (adica de capul lor), posesorii de padure pot sa scoata din fondul forestier pana la 250 mp pentru a construi case de vacanta, se permite ridicarea unor constructii in liziera padurii desi nu avem un cadastru al padurilor, se permit taieri complete (la ras) pe suprafete de pana la 5 ha, iar statul roman nu mai este obligat sa impadureasca o anumita suprafata de padure.

In noul Cod silvic s-a introdus si prevederea ca "un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie".