​Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat intr-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD ca „Romania se gaseste, in acest moment, intr-o faza intensa a combaterii coruptiei (...) si in aceasta faza nu trebuie umblat la legi”. Iohannis face referire la propunerile de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, ce au trecut de Senatul Romaniei. Presedintele a afirmat ca modificarile nu sunt deloc binevenite in acest moment si ca ia „foarte serios in calcul”, daca modificarile vor trece de Parlament, atacarea la Curtea Constitutionala.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Combaterea coruptiei nu este un hobby de-al meu sau al altora care vor asta neaparat, ci o necesitate in Romania, daca vrea sa se dezvolte mai departe”, a mai spus Iohannis in interviul acordat ARD. ”Romania se gaseste, in acest moment, intr-o faza intensa a combaterii coruptiei. Si asta nu e usor nici pentru tara, nici pentru procurori si, bineinteles ca nu e usor nici pentru politicienii care nu vor ca unele lucruri sa iasa la lumina. De cativa ani avem in Romania o combatere a coruptiei relativ eficienta”, a subliniat Iohannis.

Presedintele a explicat ca „lupta impotriva coruptiei este una din prioritatile mele, am anuntat asta si in campania electorala. Drept urmare, intensitatea combaterii coruptiei a crescut. Depinde acum pe cine intrebati apropo de lupta impotriva coruptiei, pentru ca politicienii se arata des nemultumiti de intensitatea acestor actiuni. Oamenii insa sunt multumiti ca, insfarsit, cineva face actiuni eficiente pentru combaterea fenomenului pe termen scurt, si, pe termen mediu si lung, sa il anihileze”.

„Succesele combaterii coruptiei din Romania au avut ecouri dincolo de granitele noastre, tarile vecine vor sa afle reteta noastra si pregatesc actiuni similare. Cred ca suntem in faza in care combaterea coruptiei are prime rezultate importante. Pentru ca unii politicieni s-au decis sa incerce sa calce pe frana acestor actiuni, m-am decis, in urma cu cateva zile, sa adresez din nou acest subiect public. Am spus ca, in primul rand, combaterea coruptiei trebuie sa continue pana cand coruptia dispare cu totul. Nu exista alternativa. Coruptia este o problema uriasa pentru o tara ca Romania si este un impediment major in dezvoltarea Romaniei”, a mai explicat seful statului.

Reporterul televiziunii ARD a constatat ca premierul Ponta si fostul presedinte Basescu critica justitia, iar acum a trecut prin Senat o propunere legislativa care ar ingreuna combaterea coruptiei si care mai degraba intimideaza procurori si judecatori. Daca legea va trece de Parlament vine la dumneavostra la promulgare. O veti promulga?, a fost intrebat Iohannis.

„Cred ca tentativele de modificare a legilor existene nu sunt deloc binevenite. In aceasta faza nu trebuie umblat la legi. Voi incerca sa ma exprim si public impotriva acestor initiative, ceea ce am si facut deja. Dar exista si multe alte instrumente la indemana presedintelui pentru a stopa astfel de actiuni sau, in cel mai rau caz, de a le amana pana cand pagubele sunt minimizate. Orice lege poate fi retrimisa in Parlament pentru rediscutare, iar daca acest pas nu functioneaza, am si posibilitatea de atacare la Curtea Constitutionala.

Iau in considerare foarte serios aceasta posibilitate pentru ca nu vreau ca modificarea legilor sa aiba loc in aceasta faza intensa a combaterii coruptiei. Peste cativa ani, cand sper ca numarul cazurilor de coruptie sa se reduca dramatic, atunci se poate disucta despre modificarea legilor, dar doar atunci cand practica va arata ca o modificare este necesara”, a raspuns Iohannis.

(Interviul integral in limba germana)

Televiziunea germanaciteazasite-uri precum HotNews.ro sau Ziare.com care l-au criticat pe presedintele Iohannis din cauza tacerii sale in mai multe momente cheie pe subiecte de importanta majora pentru societatea romaneasca. Presedintele spune insa ca „am fost de la bun inceput pe baricade, doar ca tacerea mea nu a fost o tacere adevarata. Pentru ritmul in care e Romania obisnuita ma adresez opiniei publice, intr-adevar, rar. In comparatie cu statele europene insa, iesirile mele publice sunt de-a dreptul dese. Felul in care aleg sa adresez problemele si felul in care ma exprim este foarte diferit de predecesorul meu si tocmai din aceasta comparatie unii au impresia ca vorbesc putin. Totusi stiu cand e necesar ca gandurile mele sa fie exprimate public.”

Despre apropierea de Schweighofer si scandalul defrisarilor abuzive de paduri

„Nici nu ii cunosc pe acesti oameni. Nu am nici apropiere, nici distanta fata de ei si nici nu cred ca o lege ar trebui facuta pentru o companie sau un grup de companii. In acest sens, ideea ca eu fac lobby pentru o companie austriaca e o idiotenie totala. Ideea a fost plantata in spatiul public doar pentru ca eu sunt de origine germana, deci cumva si austriaca, nu are nimic de-a face cu realitatea. Problema defrisarilor ilegale exista, eu sunt strict impotriva acestui fenomen si am spus asta public in repetate randuri. Nu e de trecut insa cu vederea faptul ca in acest scandal sa da o lupta intre cel putin doua grupuri de lobby, care vor sa atraga in aceasta lupta cat de multi politicieni pot. Si daca asta nu se poate, atunci se duce o campanie de tarat prin noroi. Faptul ca tineri protesteaza inpotriva fenomenului mi se pare un demers legitim pe care il sustin si sper ca vom reusi sa schimbam legea in asa fel incat sa nu mai poata avea loc asa ceva”, a declarat Iohannis.