Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Targu-Jiu, ca va discuta cu ministrul demisionar al Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, cu privire la inlocuitorul acestuia, urmand ca in locul lui sa propuna o persoana pe care o vor stabili impreuna.

"Acum nu am niciun nume pentru Ministerul Dezvoltarii, dar o sa vorbesc cu Liviu Dragnea, care stie cel mai bine toate proiectele pe care le avem, de aceea e si azi (sambata - n.r.) cu mine aici, ca ce era sa fac, sa vin eu, cand el a muncit si pentru stadionul din Targu-Jiu, si pentru cel din Craiova. O sa fie un coleg al nostru pe care o sa il stabilim impreuna", a afirmat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Ponta: Condamnarea lui Dragnea este ca o condamnare a tuturor celor care l-au suspendat pe Basescu

Premierul Victor Ponta a mai declarat sambata, la Targu-Jiu, ca, in opinia sa, condamnarea lui Liviu Dragnea in dosarul Referendumul reprezinta o condamnare a tuturor celor care au sustinut suspendarea lui Traian Basescu in anul 2012, reiterand ca, la momentul respectiv, atat vechii liberali, cat si membrii UNPR au fost alaturi de social-democrati in acest demers.

Prim-ministrul a precizat ca regreta ca institutia suprema de justitie nu a validat rezultatul referendumului, afirmand despre acel scrutin ca a fost cel mai democratic moment al Romaniei.

"In 2012, nu au mers toti liberalii din poarta in poarta cu noi sa scoatem oamenii la vot? Acum a ramas Dragnea, el singur a vrut sa il dea jos pe Basescu, el a facut referendumul, el le-a fraudat pe toate, noi ceilalti nu stim nimic. Toti suntem la fel de nevinovati, mi se pare un lucru pe care cred ca orice om de bun simt care nu e speriat de moarte ca i se face si lui un dosar cred ca il gandeste ca si mine - domnule, dar Dragnea asta a vrut sa dea el singur o lovitura de stat, nu eram toti liberalii acolo, toti pesedistii, toti uneperistii?", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, condamnarea lui Dragnea o intelege ca "o condamnare a tuturor celor care l-am suspendat pe Basescu, a celor care am facut campanie pentru referendum, a celor care am votat".

"Imi pare rau de un singur lucru - Curtea Constitutionala a omorat inca de atunci cel mai democratic moment al Romaniei, 7,4 milioane de romani pentru ceva ce nu s-a intamplat niciodata si nici nu cred ca se va mai intampla ca n-are rost sa mai votezi daca oricum Curtea zice apoi ca nu e de ajuns. Zilele trecute l-au luat pe Frunzaverde tot pentru campanie ca a indemnat primarii sa faca nu stiu ce. Pai bine, o sa facem la anul campanie toti stand inchisi in case, ne inchidem si telefoanele, nu cumva sa ne sune cineva. Sa vedem cum voteaza oamenii, dupa ce?", a afirmat Victor Ponta.

Dragnea: Decizia mea e un gest de demnitate, imi sustin in continuare nevinovatia

Ministrul demisionar al Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a declarat la randul sau, sambata, la Targu-Jiu, ca demisia sa din functia detinuta reprezinta un gest de demnitate, subliniind ca isi sustine in continuare cu tarie nevinovatia, transmite Agerpres.

Intrebat cum comenteaza declaratiile presedintelui Klaus Iohannis potrivit carora demisia sa este un raspuns adecvat condamnarii primite, Liviu Dragnea a afirmat ca sentinta este una profund nedreapta, dar pe care o respecta. Totodata, el a precizat ca prin pronuntarea sentintei s-a creat un precedent periculos pentru oricine vrea sa faca in Romania campanie electorala.

"Demisia mea este un gest de demnitate, in continuare imi sustin cu tarie nevinovatia, consider aceasta sentinta profund nedreapta pentru mine, dar e o decizie a instantei pe care o respect, am spus-o mereu si o spun si acum, s-a creat un precedent periculos pentru oricine vrea sa faca in Romania campanie electorala care inseamna de fapt printre altele sa indemne oamenii sa vina la vot. (...) Eu nu stiu ce a facut un cetatean in Gorj sau in Suraia, dar ce legatura aveau cu mine? Eu, in acea zi, dar exact in acea zi, toate institutiile au fost la dispozitia mea si eu am fost un dictator cu un milion de butoane? Despre asta e discutia despre si faptul ca prezenta la vot poate fi considerata un folos necuvenit, nepatrimonial, asta a dat de gandit tuturor oamenilor politici din Romania, daca se mai poate face politica si campanie", a spus Liviu Dragnea.

El a precizat ca este necesara o modificare a actualei legislatii privind desfasurarea campaniilor electorale, avand in vedere ca deja se discuta in Romania despre strategia politica care poate fi considerata infractiune.

"Nu stiu ce au facut ceilalti inculpati din dosar, dar sunt oameni care au spus timp de doi ani, mii de martori, care au spus ca nu au avut nicio legatura cu mine. Deja se discuta in Romania despre strategia politica care poate fi considerata infractiune. Subiectul este daca se mai poate face campanie electorala in Romania vreodata cu actuala legislatie? Asta e de discutat, cu curaj, fiindca daca nu mai ai nici curaj, pana la urma o sa fim un popor de mormoloci", a mai spus ministrul demisionar al Dezvoltarii Regionale.

Referitor la calitatea sa de membru PSD, Liviu Dragnea a afirmat ca va ramane membru al formatiunii politice, punctand ca "inca nu este infractiune sa fii in PSD", in timp ce Ponta a replicat razand: "Eh, nu mai zi, nu le mai da idei!".

________

Liviu Dragnea a anuntat vineri ca a demisionat din functia de ministru al Administratiei Publice si Dezvoltarii Regionale si a adaugat ca luni isi va depune demisia si din functia de presedinte executiv al PSD.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie l-au condamnat vineri pe ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul 'Referendumul', cu un termen de incercare de trei ani.

Ceilalti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva.