Premierul Victor Ponta a declarat ca isi mentine acuzatiile la adresa "unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL" care s-a intalnit cu firma austriaca Schweighofer pentru Codul Silvic si promoveaza in Parlament interesele unei firme private, precizand din nou ca are date in acest sens, transmite Mediafax.

El a sustinut totodata ca nu exista un conflict intre el si presedintele Klaus Iohannis pe aceasta tema.

"Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaboram ca sa oprim un fenomen care exista de multi ani, cel al despaduririlor si pietei ilegale. Am avut niste acuzatii, pe care mi le mentin, la adresa unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL, care s-a intalnit cu Schweighofer si promoveaza in Parlament interesele unei firme private. Sustin in continuare acest lucru si am si date in acest sens, pe care le are toata lumea deja, sunt publice", a spus Ponta.

Ponta a afirmat si vineri ca acuzatiile sale legate de un sprijin politic pentru firma austriaca Holzindustrie Schweighofer pentru Codul Silvic au vizat doar "o doamna deputat PNL, fost ministru" si alti deputati PNL si nu s-au referit la persoane din jurul presedintelui Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, joi dimineata, directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia premierul Ponta, despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau, cu procesatori de lemn, aratand ca declaratiile sunt foarte grave si, daca se dovedesc a nu fi adevarate, trebuie sa raspunda.

Seful statului a reactionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmatia premierului Ponta de miercuri, seara, dintr-o emisiune TV, cand a spus ca "lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis" si ca "are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie".

"Mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn, si lasa sa sa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui", a spus seful statului, inainte de plecarea spre Milano.

El a adaugat ca acest lucru este "surprinzator si fals".

"Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale, si nu a existat niciun fel de discutii, nici cu lobby-isti si nici macar cu fosti colegi din PNL, pe aceasta tema", a mai spus presedintele.

El a continuat: "Luand act de declaratiile premierului de aseara, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea premierul, daca ele se confima sau nu. Daca se confima, sa se ia masurile de urgenta care se impun, si daca nu, premierul va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii de insinuare a unui trafic de influenta la nivelul presedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmatii, prin care vrea sa para interesant la televizor. Sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu insemne o revenire la logica din campanie, promovata atunci de candidatul Ponta".

Klaus Iohannis a anuntat ca nu am vorbit cu premierul, dar ca dimineata a avut o discutie cu directorul SRI, si l-a rugat foarte oficial sa analizeze cu maxima eficienta si seriozitate aceste afirmatii ale premierului.

Presedintele a mai mentionat ca, atunci cand a retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care s-au bazat. "Este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurentei, prin care ne-a atras atentia ca exista riscul de infringement pentru Romania, exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislatia europeana", a explicat seful statului.

El a adaugat ca "i s-a parut un lucru foarte serios".

"Vreau sa subliniez, in acest context, ca nu numai presedintele ci si primul-ministru are datoria sa vegheze ca legislatia romaneasca sa fie in concordanta cu legislatia europeana. Eu nu ma joc cu legile Romaniei. Nu a existat niciun indiciu ca cineva ar fi intervenit pentru aceasta chestiune, la mine, oricum, nu, si nici la nivelul Administratiei Prezidentiale", a tinut sa mai transmita seful statului.