Fostul presedinte Traian Basescu ii ataca pe Ilie Sarbu si pe Victor Ponta pe subiectul Codului Silvic aratand ca "tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sirbu" este cel care a patronat semnarea, in 2003, a unui contract pe zece ani cu compania austriaca Holzindustrie Schweighofer, aflata in inima scandalului defrisarilor ilegale. Intr-o postare pe contul sau de Facebook, fostul sef al statului sustine ca premierul Ponta "incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor", insa il avertizeaza ca "mortul este in familia ta, in administratia ta si in clientela ta politica, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sirbu etc.".

HotNews.roFoto: Hotnews

Traian Basescu aminteste ca in 2003 la semnarea contractului cu austriecii de la Schweighofer, seful corpului de control era actualul premier, Victor Ponta, iar actualul director general de la ROMSILVA, Adam Craciunescu, care, potrivit fostului presedinte, este "un protejat al lui tata socru", era secretar de stat, responsabil cu padurile in Ministerul Agriculturii.

Fostul presedinte mai precizeaza ca in 2013, la expirarea contractului incheiat pe zece ani, Victor Ponta era premier, Adrian Craciunescu era director la ROMSILVA, "iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor si terenurilor agricole ale Romaniei", iar in acel moment "niciunul nu a facut nimic pentru a pune frina lacomiei austriecilor".

"Ca orice ticalos, Ponta incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor", motivat de faptul ca, in urma reactiei sociectatii, "se stringe latul in jurul politicienilor care au patronat jaful padurilor", sustine Basescu, adaugand ca reactia premierului este facilitata de inabilitatea actualului presedinte, Klaus Iohannis, de a explica suficient de bine in spatiul public motivul intoarcerii la Parlament a Codului Silvic. Potrivit fostului presedinte, exista si o oarecare vina si "dincolo de gardul Cotroceniului", care rezida in "sforarul Dan Mihalache".

  • Vezi mai jos mesajul integral postat de Traian Basescu

"Plagiatorul mincinos este si ticalos

Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sirbu, a patronat semnarea, in 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer.

La semnarea contractului, seful corpului de control era actualul premier, VV Ponta.

Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Craciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu padurile in Ministerul Agriculturii atunci cind s-a semnat contractul cu austriecii.

In 2013, cind contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Craciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor si terenurilor agricole ale Romaniei. Niciunul nu a facut nimic pentru a pune frina lacomiei austriecilor.

Mai mult, ticalosul plagiator si mincinos face aluzie la faptul ca, in sustinerile lui, are argumente primite de la servicii de informatii, lucru absolut imposibil fara informarea simultana a presedintelui, avind in vedere magnitudinea subiectului.

Si pentru ca urmare a reactiei societatii, se stringe latul in jurul politicienilor care au patronat jaful padurilor, ca orice ticalos, Ponta incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor, profitind de faptul ca presedintele a fost suficient de inabil sa nu explice public motivul intoarcerii la Parlament a Codului Silvic.

Este drept ca, dincolo de gardul Cotroceniului, se afla si sforarul Dan Mihalache, dar totusi... Ponta, vezi ca mortul este in familia ta, in administratia ta si in clientela ta politica, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sirbu etc."

UPDATE Intr-o interventie telefonica la B1TV, Traian Basescu a reluat acuzatiile, venind cu explicatii aditionale. Vezi mai jos declaratiile fostului presedinte:

  • Este exact motivul pe care l-am deslusit si in postarea de astazi de pe Facebook, dorinta de a arunca peste gardul Cotroceniului o problema care in niciun caz nu este a presedintelui Iohannis.
  • Daca Iohannis a gresit ceva, acel lucru este ca nu a explicat bine.
  • Asta a fost gestul pe care care toata mafia cu suport politic din Parlament si din fostele guverne l-au folosit drept scuza.
  • In realitate, radacinile problemei firmei austriece sunt in 2003. In timp ce domnul Victor Viorel Ponta era sef al Corpului de Control, tata socru era ministru al Agriculturii, iar actualul director Romsilva era secretar de stat in Ministerul Agriculturii responsabil cu padurile. Acestia au fost cei care au patronat.
  • La guvernarea Nastase a fost practica: padurile date unei firme austriece pe 10 ai, petrolul dat pe 10 ani si nu s-a mai facut rediscutarea redeventei, Bechetel-ul dat forever, iar oamenii acestia incearca acum sa puna in carca altuia efectele coruptiei din perioada Nastase. Iar ce fac acum cu padurile e acelasi lucru: incearca sa puna in spatele unor noi veniti la putere responsabilitatea pentru ce au facut in mandatul lui Nastase.
  • Nu am avut putere executiva mai mare decat are Iohannis acum, dar firma austriaca nu a fost subiect de dezbatere publica pana acum.
  • In timpul mandatului meu a fost batalia gaterelor ilegale, iar SRI a avut iun rol important dand informatii presedintelui si executivului despre taerile ilegale. Acum nu mai vorbim de taieri ilegale, vorbim despre taieri abuzive cu acoperire legala.
  • Daca vreti sa fiu foarte sincer, urmarind dezbaterea publica, cred ca se urmareste o schimbarea a legii, o imbunatatire a punerii sub control a ceea ce se intampla cu padurile, si era si timpul.
  • Eu as limita nu la 30 % drept de taiere ci la 30% drept de cifra de afaceri in legatura cu taierile. Ei taie cu legea in mana, dar fac altceva periculos, achizitioneaza de la toti cei care taie la cele mai bune preturi si pur si simplu distrug piata.
  • Daca SRI ar fi avut aceste informatii, cu siguranta ele erau pe masa presedintelui, mai ales ca au fost dezbateri publice, au fost proteste, iar la astfel de momente serviciile de informatii reactioneaza prompt. Dupa parerea mea, Ponta a blufat ieri, a vrut doar sa isi consolideze o minciuna. Nu am niciun dubiu, oricare ar fi simpatiile sefilor serviciilor, ca cineva ar indrazni sa dea informatii de asemenea importanta premierului si nu presedintelui. Informarea presedintelui genereaza interventie ori publica - eu am utilizat uneori si in interventia publica informatie de la servicii, ori il suni pe ministru si il intrebi - ai primit informatia de la serviciul X, da-mi un raspuns in 1-2 saptamani ce s-a intamplat. Dar presedintele mai mult de a avertiza ca stie subiectul, executiv, nu are ce sa faca.
  • Nu mi s-a intamplat niciodata in 10 ani sa primesc de la Consiliul Concurentei un preaviz legat de promulgarea unei legi, e prima data cand se intampla. Probabil ca dl Chiritoiu, ce sa faca, a fost propus de mine la Consiliul Concurentei, a prins alte vremuri si vrea sa se mentina si de aceea a facut asa.
  • E prima data cand constat ca asa functioneza.
  • E anormal ce s-a intamplat, Consiliul Concurentei nu are o relatie institutionala din proprie initiativa cu presedintele. Ar fi interesant daca ne-ar putea spune cineva de la Consiliul Concurentei daca presedintele a cerut un punct de vedere. Daca presedintele a cerut, sta in picioare varianta, daca presedintele nu a cerut, nu sta in picioare varianta.
  • Eu stiu din Tratatul de la Lisabona ca orice stat membru cand constata o situatie dificila intr-un sector din propria economie poate impune o clauza de salvgardare pe o perioada limitata de 2 ani, 3 ani, 5 ani. Eu nu imi dau seama de amploarea taierilor, dar daca specialistii constata ca e o situatie dificila, Romania trebuie sa recurga la o clauza de salvgardare.
  • Eu sunt adeptul unei limitari a exporturilor de cherestea.
  • (La observatia ca si UDMR s-a aratat recent in favoarea limitarii tarierilor - n.red.) (Traian Basescu, razand - n.red. ) Drujba lui Dumnezeu, Verestoy. Probabil s-a terminat ce era de taiat in zona lui Verestoy asa ca UDMR s-a calmat.