Presedintele Klaus Iohannis a catalogat, joi, la plecarea intr-o vizita in Italia, drept "foarte grave" afirmatiile facute miercuri seara de premierul Victor Ponta intr-o emisiune la B1 Tv privind presupuse intalniri ale unor oameni din anturajul sefului statului cu reprezentanti ai procesatorilor de lemn. Klaus Iohannis a afirmat joi ca "Mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn, si lasa sa sa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui. Acest lucru este surprinzator si fals. Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale, si nu a existat niciun fel de discutii, nici cu lobby-isti sau fosti colegi din PNL. Luand act de declaratiile premierului de aseara, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea premierul, daca ele se confima sau nu. Daca se confima, sa se ia masurile de urgenta care se impun, si daca nu, premierul va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii de insinuare a unui trafic de influenta la nivelul presedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmatii, prin care vrea sa para interesant la televizor. Sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu insemne o revenire la logica din campanie, promovata atunci de candidatul Ponta. Daca incepem iarasi sa ne jucam cu astfel de afirmatii ca in campanie, nu este bine. Cum nu sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva. Am avut o discutie telefonica deocamdata cu directorul SRI si l-am rugat sa cerceteze cu maxima eficienta si seriozitate aceste informatii."

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Am rugat pe cei din Departamentul Juridic din Administratia Prezidentiala sa verifice care este incadrarea unor astfel de afirmatii si cum putem sa facem anumite demersuri, in cazul foarte probabil ca se dovedesc a fi nesustinute de dovezi", a mai spus Iohannis.

Declaratia de presa integrala a presedintelui Klaus Iohannis inaintea plecarii spre Italia (sursa: Presidency.ro):

Incepand de astazi voi efectua o vizita de trei zile, mai intai la Milano, apoi la Vatican. In cursul zilei de azi voi vizita Expozitia Milano 2015 - Expozitia Universala dedicata alimentatiei si nutritiei, la care participa 145 de tari. Este cel mai mare eveniment organizat vreodata pe aceste teme. Romania participa la expozitie cu un pavilion national, pe care il voi vizita cu mare interes in cursul dupa-amiezii. Si este, evident, lucrul cel mai important de pe ordinea de zi din vizita expozitiei. Ulterior, asa cum am anuntat cu ocazia vizitei de la Roma ma voi intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din nordul Italiei, o intalnire care va avea loc la Milano.

Maine si poimaine ma voi afla in vizita oficiala la Sfantul Scaun, unde voi avea intrevederi cu Sanctitatea Sa Papa Francisc si cu Secretarul de Stat, Cardinalul Pietro Parolin. Este o vizita foarte importanta din mai multe puncte de vedere. Mai intai pentru ca este prima intalnire oficiala la acest nivel, de la inceputul pontificatului Papei Francisc din martie 2013. Apoi, foarte important din punctul meu de vedere, pentru ca exact maine, 15 mai, aniversam 25 de ani de la restabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Sfantul Scaun.

Prin aceasta vizita doresc sa subliniez interesul Romaniei de a aprofunda cooperarea cu Sfantul Scaun pentru promovarea libertatii religioase, a dialogului ecumenic si interreligios ca instrument de edificare a pacii si pentru apararea demnitatii umane. Voi transmite gratitudinea statului roman pentru gesturile de ospitalitate prin care Biserica Catolica a venit in intampinarea nevoilor religioase ale diasporei romanesti, prin gazduirea a numeroase parohii ortodoxe si catolice in Europa Occidentala. Impreuna cu Sanctitatea Sa Papa Francisc si cu Cardinalul Pietro Parolin vom avea un schimb de opinii pe teme bilaterale, europene si internationale.

Si nu in ultimul rand, Voi adresa o invitatie Papei Francisc de a vizita Romania. Am discutat aseara cu Preafericitul Patriarh Daniel despre aceasta chestiune si Biserica Ortodoxa sustine suta la suta acest demers. Dorinta noastra este daca s-ar putea realiza o astfel de vizita in anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, este anul in care sarbatorim 100 de ani de existenta a Romaniei moderne. Romania are, prin istoria si cultura sa, vocatia unei relatii speciale cu Sfantul Scaun. Dorinta noastra este sa aprofundam in continuare aceasta colaborare excelenta, care s-a dezvoltat in ultimii 25 de ani. Daca aveti doua-trei intrebari, poftiti!

Intrebare: (...)?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn si lasa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul Presedintelui. Acest lucru este, deopotriva, surprinzator si fals. Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale si nu a existat nicio discutie, nici cu lobby-isti, nici macar cu fosti colegi din PNL pe aceasta tema. Atunci cand am retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care ne-am bazat, este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurentei, prin care ne-a atras atentia ca este, exista riscul de infringement pentru Romania, deci exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislatia europeana. Mi s-a parut un lucru foarte serios. Si vreau sa subliniez in acest context ca nu numai Presedintele, ci si primul-ministrul are datoria sa vegheze ca legislatia romaneasca sa fie in concordanta cu legislatia europeana. Eu nu ma joc cu legile Romaniei. Nu a existat niciun indiciu ca cineva ar fi intervenit pentru aceasta chestiune, la mine oricum nu, si nici la nivelul Administratiei Prezidentiale. In consecinta, luand act de declaratiile primul-ministrului de aseara, de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea prim-ministrul, daca ele se confirma sau nu. Daca se confirma sa se ia, evident, de urgenta, masurile care se impun, dar, daca nu se confirma, atunci prim-ministrul va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii de insinuare a unui trafic de influenta la nivelul Presedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmatii prin care vrea sa para interesant la televizor, sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu indice o revenire la logica din campania electorala, promovata atunci de candidatul Ponta si care a fost la un nivel inacceptabil de jos.

Intrebare: Domnule Presedinte, daca imi permiteti, CSM cere CSAT deconspirarea ofiterilor sub acoperire din justitie. Veti pune pe ordinea de zi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, mi se pare o tema buna. Personal nu am cunostinta de existenta unor ofiteri acoperiti in magistratura, fiindca acest lucru este interzis prin lege. Dar, daca CSM are indicii si mi le transmite, evident ca este in interesul meu si al Romaniei sa incercam sa elucidam problema.

Intrebare: Domnule Presedinte, ati spus ca premierul va raspunde daca afirmatiile se dovedesc a nu fi fondate, va ganditi la un proces, sa intentati un proces de calomnie sau in ce fel veti actiona daca se dovedesc a fi eronate afirmatiile sale?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, inca de aseara, am rugat pe cei din Departamentul Juridic din Administratia Prezidentiala sa verifice care este incadrarea unor astfel de afirmatii si cum putem sa facem anumite demersuri, in cazul foarte probabil ca se dovedesc a fi nesustinute de dovezi. Deci este foarte grava afirmatia. Daca incepem iarasi sa ne jucam cu astfel de afirmatii ca in campanie nu este bine si, cum nu mai sunt in campanie, nu mai tolerez asa ceva.

Intrebare: Buna dimineata, domnule Presedinte, in afara de cei din Departamentul Juridic pe care i-ati rugat sa vada la ce se poate incadra ce a spus premierul, daca nu este veridic, cu ce organe abilitate ati vorbit, adica cui ati cerut concret sa faca verificarile si daca cu prim-ministrul ati stat de vorba dupa acuzatiile astea? V-a sunat, l-ati sunat...?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu am vorbit cu prim-ministrul, dar in aceasta dimineata am avut o discutie, deocamdata telefonica, fiindca am venit in aeroport, cu directorul SRI si l-am rugat, foarte oficial, sa analizeze si sa cerceteze cu maxima exigenta si seriozitate aceste afirmatii.

Intrebare: Domnule Presedinte, cred ca o ultima intrebare: in ceea ce priveste ceea ce a cerut premierul Victor Ponta Guvernului ieri, in sedinta de Guvern, si anume interzicerea exportului de masa lemnoasa. Cum vi se pare aceasta propunere pe care a facut-o premierul, pentru o perioada limitata spunea Victor Ponta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Mi-a adus la cunostinta aceasta intentie. Nu am comentat-o fiindca nu sunt specialist in domeniu si nu pot, pe moment, sa evaluez impactul economic, dar, daca aceasta masura sau alta masura duce la salvarea padurilor din Romania, sunt de acord cu orice masura in acest sens. Fiindca tot veni vorba iarasi de paduri, am impresia ca demersul, onest si bine intentionat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea padurilor, este pe cale de a fi deturnat politic de PSD. Multumesc!

  • Ponta a sustinut ca are informatii concrete legate de intalniri ale unor liberali cu reprezentanti ai companiei Holzindustrie

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la la B1 TV, ca l-a informat pe presedintele Klaus Iohannis despre intentia Guvernului de a interzice temporar exportul de masa lemnoasa neprelucrata printr-o ordonanta de urgenta, potrivit Mediafax.

Ponta a sustinut, la B1 Tv, si ca are informatii concrete legate de intalniri ale unor liberali cu reprezentanti ai companiei Holzindustrie, el nedorind insa sa spuna numele acelor liberali. Ponta a afirmat ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie.

La scurt timp, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, intr-o postare pe Facebook, ca premierul Victor Ponta "face declaratii iresponsabile" cand "sustine ca PNL a facut lobby in favoarea unei companii"

Ponta nu a divulgat numele liberalilor la care face referire nici cand a fost intrebat daca este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului in 2005-2008 si ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura in Guvernul Ponta din decembrie 2012 pana la iesirea PNL de la guvernare.

Intrebat la B1 TV daca este vorba in acest caz de trafic de influenta, Ponta a raspuns in prima faza "100%", dupa care a precizat ca nu el este cel care poate face incadrari juridice, insistand insa pe ideea ca liderii liberali au avut intalniri private cu reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primita din partea acestei companii, in care, conform presei, este solicitata scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si este invocata posibilitatea actionarii in instanta a statului roman, premierul a spus ca amenintari din partea firmelor a mai primit in mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat. "Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firma care-l foloseste", a spus Ponta.

El a sustinut totodata ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut o intrevedere, dar nu a acceptat.

La remarca moderatorilor ca Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei, din care rezulta ca aceasta institutie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a raspuns: "Nu ati vazut ca oameni din conducerea Consiliului acum lucreaza la Schweighofer?".

El a adaugat insa imediat ca a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurentei, care este o institutie certificata de Uniunea Europeana, si ca nu vrea sa lanseze acuzatii fara probe concrete, precizand insa ca in cazul liderilor liberali care au avut intalniri cu firma austriaca se bazeaza pe lucruri concrete.

Miercuri seara, Presedintia a postat pe site opinia primita, in luna martie, din partea Consiliului Concurentei referitor la proiectul Codului Silvic, in care institutia apreciaza ca limitarea achizitiei/procesarii de masa lemnoasa la 30% este o bariera pe piata comercializarii si propune eliminarea acestui plafon.