Mai multi deputati liberali au depus un proiect legislativ prin care hypermarketurile sa fie inchise duminica si de sarbatorile legale, in incercarea de a revitaliza comertul traditional si a incuraja consumatorul roman ca duminica sa se concentreze pe petrecerea timpului in familie sau activitati culturale si in aer liber.

SupermarketFoto: AGERPRES

Proiectul de lege pentru pentru modificarea si completarea legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost depusala Senat, prima camera sesizata.

Prin acesta initativa legislativa se defineste hipermagazinul ca "structura cu vanzare cu amanuntul, cu suprafata de peste 2500 mp, utilizata pentru comertul specializat si/sau nespecializat, care comercializeaza marfuri alimentare si/sau nealimentare."

Proiectul legislativ prevede ca: "Hipermagazinele sunt obligate sa respecte urmatorul program de functionare:

a) luni - sambata: deschis;

b) duminica si zilele de sarbatori legale: inchis".

Ce sustin initiatorii in expunerea de motive:

"Pe plan european s-a semnalat o evolutie ingrijoratoare in ceea ce priveste abuzurile exercitate de marile supermarketuri. In aceste conditii, unele tari din UE au fost nevoite sa propuna masure adecvate, inclusiv acte normative in privinta programului de functionae a hipermagazinelor"

"Prin acest act normativ sustinem revitalizarea comertului traditional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor" prin "limitarea va determina consumatorul roman sa se concentreze pentru cumparaturile zilnice sau saptamanale in zilele lucratoare si in prima parte a weekendului, respectiv vineri dupa amiaza si sambata, urmand ca pentru duminica sa se reorienteze pentru familie, miscare in aer liber, cultura"

"Se va incuraja astfel productia agricola nationala pentru comerciantii din pietele agroalimentare, precum si pentru cei ce detin magazine mici, acestia inregistrand o crestere a vanzarilor, fapt care va incuraja infiintarea de noi entitati (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de munca si rezolvarea problemelor legate de somaj"

"Este relevant faptul ca statele membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania, Austria, Ungaria etc. au limitat programul de functionare al hipermagazinelor. Masura recent adoptata in Ungaria a avut efecte benefice, pietele si targurile locale fiind asaltate de cumparatori, iar angajatii marilor magazine au o zi libera pe care o petrec cu familia"

Initiatorii acestui proiect sunt deputatii liberali Nini Sapunaru, Tinel Gheorghe, Cristian Chirtes, Nechita-Stelian Dolha, George Scarlat, Costel Soptica, Vasile Iliuta si Dumitru-Verginel Gireada.

Nu este prima tentativa de acest fel. Anul trectu, deputatul PNL la acea vreme Marin Anton a propus un proiect prin care hipermagazinele urmau sa fie inchise in weekend.