Vicepresedintele PNL Raluca Turcan afirma ca Ministerul Educatiei pregateste o surpriza majora cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar navetist din toate scolile, respectiv decontarea abonamentelor lunare de catre autoritatile locale, ceea ce va intarzia platile si va plafona nivelul.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

Intr-un comunicat transmis sambata si citat de Mediafax, reprezentantul PNL afirma ca Guvernul va introduce astfel "taxa pe invatatura".

"Ponta pune 65.000 de profesori in imposibilitatea de a-si tine orele. Printr-un simplu HG, peste jumatate de milion de elevi pot ramane fara cadre didactice la catedra. Ministerul Educatiei pregateste o surpriza majora cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar navetist din toate scolile: decontarea abonamentelor lunare sa se faca de catre autoritatile locale", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, acest lucru inseamna intarzieri garantate la plata decontarilor si discriminarea cadrelor didactice care lucreaza in comunitati sarace, deoarece primariile sarace cu siguranta nu vor putea include astfel de cheltuieli in bugetele locale.

"Guvernul plafoneaza si abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a ll-a. Prin urmare, in 90% din cazuri, la fel cum s-a intamplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetisti, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mica parte din abonament, acolo unde nu exista tren. Adica, profesorii vor plati 300 de lei abonamentul lunar, iar scoala/primaria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascata. In zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu exista tren!", se mai afirma in comunicat.

PNL mai sustine ca, prin aceasta hotarare de guvern, Guvernul incalca dreptul constitutional la invatatura, iar, prin intentia de a plafona costul abonamentelor si prin transferarea responsabilitatii care-i revine catre autoritatile locale, elevii vor ramane fara profesori la catedra, fortati sa-si dea demisia daca nu-si permit sa plateasca contravaloarea abonamentului de naveta la scoala.