Proiectul Codului Silvic, aflat in Parlament spre reexaminare la cererea presedintelui Iohannis, va fi marti in dezbaterea comisiei din Camera Deputatilor, iar PSD isi mentine pozitia de a adopta un Cod care sa previna si sanctioneze defrisari ilegale si monopolul, a declarat sambata liderul PSD, premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. Primul ministru a mai anuntat ca Guvernul va transmite saptamana viitoare punctul de vedere legat de proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor, iar acesta va fi negativ, conform prevederilor din acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

"Am vorbit cu Moldovan, presedinta comisiei de mediu din Camera Deputatilor, si marti va fi din nou Codul Silvic in dezbatere, iar noi ramanem pe pozitia pe care am fost, aceea de a adopta un Cod -la care, culmea, am lucrat si cu liberalii, cu Lucia Varga, atunci, acum s-au mai razgandit - prin care prevenim, combatem si sanctionam defrisarile ilegale si monopolul pe piata al oricarei companii", a spus Ponta.

Codul Silvic este reexaminat de Parlament la cererea presedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, saptamana trecuta, modificarile solicitate prin cererea de reexaminare si a votat legea in varianta initiala.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, ca asupra presedintelui Romaniei Klaus Iohannis "planeaza o suspiciune" ca nu ar fi de partea romanilor pentru ca nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament si a cerut reexaminarea legii.

Vineri, purtatorul de cuvant al PSD a afirmat ca vrea sa creada ca respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.

  • Guvernul transmite saptamana viitoare aviz negativ pentru pensiile parlamentarilor

Guvernul va transmite saptamana viitoare punctul de vedere legat de proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor, iar acesta va fi negativ, conform prevederilor din acordul cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Intrebat cand va trimite Guvernul un punct de vedere referitor la pensiile parlamentarilor, seful Guvernului a precizat ca acesta va fi transmis foarte repede, si anume saptamana viitoare.

Intrebat de asemenea daca acesta va fi pozitiv sau negativ, Ponta a raspuns: "Negativ, bineinteles. Conform acordului nostru cu FMI".

Conducerea Parlamentului a decis, la finele lunii aprilie, sa trimita proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari la comisiile de specialitate, cu termen de doua saptamani pentru elaborarea raportului.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusa la Camera Deputatilor si Senat si este semnata de 255 de deputati si senatori, inclusiv din opozitie.

Potrivit proiectului, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.