Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, sambata, in discursul rostit cu ocazia receptiei oferite cu prilejul Zilei Europei, ca "Romania este o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, un partener angajat in sustinerea statului de drept, in apararea libertatii fundamentale si in promovarea economiei de piata". Seful statului a subliniat si faptul ca "Adoptarea monedei unice euro reprezinta, fara indoiala, cel mai important proiect de tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aderarea la zona euro impune, insa, o pregatire serioasa si un efort sustinut si bine coordonat in urmatorii ani din partea tuturor actorilor relevanti - politici, guvernamentali, bancari." Iohannis a mai tinut sa sublinieze ca "Am convingerea ca, in scurt timp, vom face pasi semnificativi pentru a deveni membri ai Spatiului Schengen."

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

La receptia oferita la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Europei au participat si premierul Victor Ponta si fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, in timp ce Traian Basescu nu a fost prezent.

Redam integral discursul presedintelui Klaus Iohannis (sursa: Presidency.ro):

"Domnule Presedinte Ion Iliescu,

Domnule Presedinte Emil Constantinescu,

Prea Fericirea Voastra,

Inalt Prea Sfintia Voastra,

Stimati reprezentanti ai cultelor,

Domnule Prim-ministru,

Domnilor ministri,

Stimati membri ai Parlamentului Romaniei,

Excelentele voastre doamnelor si domnilor ambasadori si reprezentanti ai misiunilor diplomatice,

Stimati invitati,

Dragi cetateni europeni,

Doamnelor si domnilor,

Putine zile din calendar au darul de a vorbi deopotriva despre trecut, prezent si viitor. Putine zile sunt incarcate in egala masura de amintirea unor evenimente dureroase din istorie, dar si de speranta. 9 mai este o asemenea zi. Ma bucur ca avem ocazia de a o celebra impreuna si va multumesc ca sunteti aici. Marcam Ziua Europei, dar si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta zi este, insa, una aparte si pentru ca se implinesc 138 de ani de la momentul proclamarii independentei de stat a Romaniei, obtinuta cu jertfa a mii de romani. Toate acestea se cuvin a fi amintite si onorate astazi.

Au trecut 65 de ani de la Declaratia lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeana, prin crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. Curajul, viziunea si actiunea unor lideri politici precum Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein a insemnat inceputul celei mai lungi perioade de pace si prosperitate pentru statele care au fost parte din acest proiect.

Stimati invitati,

Doamnelor si domnilor,

Despre Europa s-au spus si se pot spune multe lucruri. Europa cetatenilor este un spatiu al libertatii si democratiei, al dialogului si diversitatii, al prosperitatii si sanselor egale. As vrea sa folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim sa fie Europa pentru fiecare dintre cetatenii sai si cum o putem face mai puternica in serviciul lor. Perioada pe care o traversam nu este una deloc simpla. Numeroase provocari - de la cele de securitate la cele economice, de la cele institutionale la cele legate de migratie - ne incearca angajamentul, determinarea si capacitatea de actiune comuna. Trebuie sa fim constienti de ele, dar nu sa ne sperie. Nu exista constructie durabila care sa nu fi avut de trecut teste si de infruntat circumstante.

In fata provocarilor de securitate trebuie sa fim solidari. In fata xenofobiei si extremismului sa fim uniti pentru apararea drepturilor si libertatilor, a valorilor tolerantei si incluziunii, a unitatii in diversitate care exprima cel mai bine esenta Uniunii Europene. In fata scepticismului si indoielii, sa fim curajosi in a continua si consolida procesul de integrare europeana si de extindere. In fata dificultatilor economice, sa raspundem prin solutii comune si institutii eficiente. Avem nevoie de o Uniune Economica si Monetara puternica, cu o Uniune Bancara functionala. Avem nevoie de o Piata Interna fara bariere. Si de o Uniune a Energiei care sa ne asigure securitatea energetica. Trebuie sa consolidam Spatiul Schengen ca singura optiune viabila pentru siguranta cetatenilor nostri. Trebuie sa continuam extinderea Uniunii pentru ca astfel vom deveni mai puternici.

Doamnelor si domnilor,

Am sarbatorit, recent, implinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, un moment deosebit pentru toti romanii, acum cetateni europeni cu drepturi depline. Romania este, astazi, nu doar un stat profund atasat valorilor care definesc Uniunea Europeana si un puternic sustinator al adancirii procesului de integrare europeana, Romania este o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, un partener angajat in sustinerea statului de drept, in apararea libertatii fundamentale si in promovarea economiei de piata. Dupa mai mult de 8 ani de la momentul aderarii putem afirma ca am pornit pe un drum ireversibil si am parcurs etape importante. Dar procesul de integrare nu este inca finalizat. Am convingerea ca, in scurt timp, vom face pasi semnificativi pentru a deveni membri ai Spatiului Schengen.

Adoptarea monedei unice euro reprezinta, fara indoiala, cel mai important proiect de tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aderarea la zona euro impune, insa, o pregatire serioasa si un efort sustinut si bine coordonat in urmatorii ani din partea tuturor actorilor relevanti - politici, guvernamentali, bancari. Sunt convins ca, in acest fel, vom putea sa indeplinim acest angajament si sa raspundem asteptarilor pe care romanii le au. In final, doresc sa urez cetatenilor romani si tuturor cetatenilor europeni, la multi ani! La multi ani, Europa!"