"Opriti-va, imbecililor!", scrie Traian Basescu pe Facebook, intr-un mesaj in care acuza ca un grup de parlamentari a inceput o batalie nemiloasa cu Codul Penal si cu Justitia pentru a inlocui sintagma "suspiciuni rezonabile" cu sintagma "indicii temeinice".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu, ca om politic, sustin ca formularea actuala trebuie sa ramina pentru ca da un spectru foarte larg de apreciere judecatorului. Incercarea de a-l incorseta pe judecator in criterii inguste, la aprecierea arestarii preventive, ar fi o greseala si, in mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici. Personal, cred ca problema sistemului judiciar este chiar la parte din judecatori, la mentalitatea lor legata de propria independenta sau de propria lor putere", afirma fostul presedinte.

Trian Basescu spune ca la bordul navelor de mare tonaj, exista o vorba, despre care crede ca este aplicabila si judecatorilor: "La bordul navei, intre pavilion si Dumnezeu este doar comandantul".

"In toata istoria Marinei, nimeni n-a indraznit vreodata sa-l puna si pe secund intre pavilion si Dumnezeu", scrie in mesajul de pe Facebook. Traian Basescu parafrazand vorba marinareasca si spune ca, "In justitie, intre lege si soarta unui om, pe de o parte, si Dumnezeu, pe de alta parte, este doar judecatorul".

"La fel ca si la comandantul de nava, alaturi de judecator, nu incape secundul, adica nici procurorul, nici ofiterul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creata de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publica, nici fostii ofiteri acoperiti dintre judecatori si procurori, nici politicienii. Mai mult ca orcind justitia are nevoie de judecatorul care este singur pe baricada legii si a constiintei lui", mai sustine fostul sef de stat.