Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat Camerei Deputatilor revocarea din functie a deputatului Constantin Adascalitei, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada in care a avut functia de consilier local in Consiliul Local Iasi.

Solicitarea a fost transmisa conducerii Camerei Deputatilor, impreuna cu raportul de evaluare a starii de incompatibilitate in cazul deputatului Constantin Adascalitei, ramas definitiv si irevocabil prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea aplicarii sanctiunii disciplinare de revocare din functie, respectiv pentru constatarea interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice pe o perioada de trei ani, anunta Mediafax, citand un comunicat al ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in 23 martie, recursul lui Constantin Adascalitei impotriva sentintei din 2012 a Curtii de Apel Iasi, privind mentinerea ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a lui Adascalitei.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in 15 iunie 2012, ca Adascalitei, consilier judetean la Consiliul Judetean Iasi la data finalizarii raportului de evaluare, a incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor, intrucat firma la care acesta era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a incheiat, in martie 2009, un contract in cuantum de 3.354 de lei cu SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, societate comerciala al carei unic actionar era CJ Iasi, incalcand, astfel, prevederile articolului 90 din Legea 161/2003.

Potrivit articolului 25, alineatul 3 din Legea 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie. Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiv, sau a incetarii de drept a mandatului.

Constantin Adascalitei (PSD) este la primul mandat de deputat, el fiind ales in 2012, intr-un colegiu din Iasi. Anterior, Adascalitei a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi (2008-2012), viceprimar al municipiului Iasi (2004-2008) si consilier municipal (2000-2004). Deputatul a detinut, in perioada 2002-2012, functia de vicepresedinte al PSD - filiala Iasi.