Inca o ingreunare a arestarii preventive: Senatorii juristi au aprobat inlocuirea sintagmei "suspiciune rezonabila" din codul de procedura penala cu "indicii temeinice", din vechiul cod

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2015, 12:30 Actualitate | Politic


Senatorii juristi au dat aviz favorabil marti proiectului de lege al Guvernului pentru modificarea codului penal si codului de procedura penala. Comisia Juridica a admis si un amendament adus acestui proiect si initiat de doi senatori PSD, Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru, si de senatoarea PC Cristiana Anghel, prin care se inlocuieste sintagma "suspiciune rezonabila" in cazul dispunerii masurii preventive cu sintagma "indicii temeinice", care era utilizata in vechiul cod de procedura penala.

Mai precis, amendamentul depus de cei trei suna astfel:

<<Dupa punctul 1 al articolului II se introduce un nou punct, 1.1, cu urmatorul cuprins:

"Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe din care rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni.".>>

In forma actuala, art. 202 prevede
:

(1) Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni.

Dontu a precizat ca modificarea adusa ar.t 202 trebuie corelata cu doua articole din Codul de Procedura Penala: Art. 223 alin 2 si Art. 221 alin 11.

Reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii prezenta la sedinta a repetat faptul ca sintagma "suspiciune rezonabila" face parte din jurisprudenta CEDO, acelasi punct de vedere fiind exprimat si de secretarul de stat in Ministerului Justitiei, care insa a declarat ca "pana la urma este rolul suveran al parlamentului de a stabili cum vede aceasta rezolvare".

Vezi aici textul proiectului de lege al Guvernului, fara amendamente

Senatorul Ovidiu Dontu a explicat jurnalistilor, la finalul sedintei, ca decizia de a depune acest amendament nu a fost luata in cadrul partidului si ca modificarea propusa a venit ca urmare a "semnalor din societate", insistand asupra faptului ca practica de zeci de ani pe vechiul cod a demonstrat ca este mai potrivita aceasta sintagma decat cea in vigoare pe noul cod, in vigoare din 2014.

In motivatia acestui amendament, initiatorii citeaza doua articole de presa: un interviu din ziare.com si un editorial publicat pe luju.ro intitulat "Romania arestarilor - opera procurorilor care au pervertit Codurile si paralizeaza economia".

Iata ce spun intiatorii in motivatie:

1. Noua formulare "daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala" este mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia.

2. - "Arestarea preventiva a devenit posibila pe simple "suspiciuni rezonabile"
- in vechiul cod de procedura penala  (art. 146 raportat la 143) masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai "daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".
- in noul cod de procedura penala intrat in vigoare la 1 februarie 2014 (art 223) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile: "masura arestarii preventive paote fi luata￯ numai daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune￯"

Asa se face ca la inceputul anului trecut, a devenit dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata; de aici plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei" Sursa: luju.ro (vezi mai sus)

3. "Noua legislatie a inlocuit indiciile cu suspiciunea rezonabila. Apare o doza de arbitrariu?

Suspiciunea rezonabila e preluata din dreptul american. Cred ca era mai bine sa fi ramas indiciul. Nu stiu ce inseamna rezonabilitatea, daca nu e cuantificata poate duce la orice. Este o doza de arbitrariu. Problema este mai ales in cazul retinerii pe suspiciune rezonanbila. Daca se ajunge la arestare, judecatorul ia decizia pe niste probe. Ca dovada, desi au exista cereri de arestare, oamenii nu au fost clinititi."

spune profesorul  de drept constitutional Gheorghe Iancu intr-un interviu acordat ziare.com."

Proiectul are proiect de adoptare tacita in Senat, prima camera sesizata, data de 14 mai.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5362 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  La puscarie ! (Marţi, 5 mai 2015, 12:39)

  NicolaeA [utilizator]

  Tot parlamentul, guvernantii, CNADR, altele ! Presedintele sa promulge stare de urgenta, sa desfinteze toate cuiburile astea de ticalosi ! Temei legal: revolta populara !
 • +14 (18 voturi)    
  Dati-i (Marţi, 5 mai 2015, 12:45)

  Soljenitin [utilizator]

  Dati-i, puneti-o la pamant! Jos cu justitia, ca lui faponta ii este groaza si spaima de ea! Distrugeti-o!
 • +10 (16 voturi)    
  Șiii... (Marţi, 5 mai 2015, 12:54)

  _CK_ [utilizator]

  Ieșim și noi în stradă, în weekend ?
  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 mai 2015, 14:37)

   [anonim] i-a raspuns lui _CK_

   • 0 (2 voturi)    
    Hmm (Marţi, 5 mai 2015, 18:12)

    _CK_ [utilizator] i-a raspuns lui

    Cred că pentru protest, trebuie luată și o aprobare de la primărie.

    Dar putem face o PLIMBARE. Nu protestăm, dar ne plimbam prin fața Palatului Victoria. Merge ideea cu mesaje printate, sau pe tricou, sau orice tip de mesaje (atâta timp cât nu deranjezi ordinea publică, atâta timp cât nu instigi la violență și nu deranjezi restul oamenilor). Pașnic. Trebuie doar să te plimbi și să ai un mesaj.

    Doar ca fapt divers, așa justificau și cei de la Antena 3, împreună cu armata de babete și moșnegi, când își făceau "plimbarea Cotroceniului". Și totul a fost legal. Și nu au avut autorizație de protest.
    • -5 (5 voturi)    
     E foarte frumos asa... (Miercuri, 6 mai 2015, 1:48)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

     E foarte frumos asa...te plimbi pasnic...nici o problema.
     Nu cred ca te-ar deranja niste jandarmi care sa-ti asigure protectia impotriva alora care se plimba pasnic pro-Ponta. Nu de alta, dar din alegeri rezulta ca sunt de vreo 10 ori mai multi decat plimbaretii basisti si nimeni nu vrea sa patiti ceva.
  • +2 (4 voturi)    
   tarziu..INCEPAND DE AZI (Marţi, 5 mai 2015, 15:17)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

   ar trebui...
 • +9 (9 voturi)    
  Dormiti linistiti! (Marţi, 5 mai 2015, 13:12)

  Martinezu [utilizator]

  Tonul la somn a fost dat demult!
  Din cind in cind mai avem cite o tresarire, dar e doar ca sa ne intoarcem pe partea cealalta.
 • +11 (11 voturi)    
  Arestarile-s " nerezonabile " pt. alesii penali ? (Marţi, 5 mai 2015, 13:30)

  Plagarus [utilizator]

  Am impresia ca-s prin DPRK la Pyongyang, cu " maimutele " astea din Parlamentul Romaniei !
 • -8 (16 voturi)    
  Foarte bine au facut, (Marţi, 5 mai 2015, 13:39)

  xrogo [utilizator]

  suspiciunea rezonabila inducea un grad mare de subiectivitate,pe cand indiciile temeinice sunt obiectibe!!!
 • -11 (15 voturi)    
  una pe zi (Marţi, 5 mai 2015, 13:40)

  xanti [utilizator]

  Basistilor una pe zi ,vedeti cum trece timpul fara sa puteti face nimic.
  Asta e noua democratie ,va place nu va place inghititi-o.
  Asa ne-am simtit noi cu Basescu timp de 10 ani
  • +4 (8 voturi)    
   Cat de tampit poti fi ! (Marţi, 5 mai 2015, 15:23)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Ce legatura are Basescu cu un evident abuz a unor infractori ce incearca sa scape de justitie. daca neuronul tau considera o victorie ca realizarile de independenta a justitiei din perioada Basescu sunt intoarse de cativa infractori atunci e o jalnica "victorie" impotriva tarii si nu a unor personaje politice. Timpul insa trece si justitia imputineaza pe zi ce trece infractorii (viorel si gasca lui au de ce sa se teama dar nu mai pot face nimic acum)
 • +5 (5 voturi)    
  Cazierul ,CV,declaratia de avere ! (Marţi, 5 mai 2015, 13:57)

  andreesanu [utilizator]

  Pentru primele alegeri indiferent :consilier,primar,deputat,senator sa-si afiseze la vedere
  Cazierul ;CV;declaratia de avere;amantele;neamurile;pilele-relatiile ca sa nu fie suspiciuni !!!,
  e rezonabil ca romanii sa stie cu cine au dea face !!!.
  Pina sa se ingradeasca activitatea procurorilor trebuie terminata curatenia in randul judecatorilor !!!.
  Pina la o justitie adevarata -curata v-a mai trece multa apa pe Dunare !!!.
 • +2 (6 voturi)    
  la americani (Marţi, 5 mai 2015, 14:58)

  nash pandelica [utilizator]

  suspiciunile rezonabile sunt ok pt. arestare, dar nu pt. detentie preventive.
  si este contrabalansata de cautiune.
  deci, suspectul este arestat, dus in fatza unui judecator, care hotaraste, bazat pe probe prleiminare, daca exista temerea de sustragere, exista cautiunea, arrest la domiciliu, bratzara de urmarire.
  la noi, numai beciul domnesc cu latrina turceasca, fara usa.
 • +6 (6 voturi)    
  Uimitor, (Marţi, 5 mai 2015, 15:00)

  PetruLuca [utilizator]

  cata grija au si cate eforturi fac Ponta, guvernantii, politicienii pentru a ingreuna ,zadarnici eforturile acelora care se ocupa anchetarea, retinerea, arestarea hotilor, infractorilor care provin tot dintre randurile lor....
  De ceva timp, de cind au inceput arestarile si printre politicieni , nu s-a mai vazut atata preocupare pentru "conditiile" de arestare, retinere, despre "cum se pun catuse" sau nu, despre conditiile din puscarii, despre cit de "greu" poate sa-si faca Udrea cumparaturile in arest......
  Este uimitor cat de putin se mai vorbeste despre mult mai mari si multe probleme ale intregii tari ,ale tuturor oamenilor: sanatate ,invatamant, economie- infrastructura, agricultura....... Acum "grijile" tuturor politicienilor si guvernantilor sint "indrepatate" inspre anchetati, arestati, puscariasi.....
  Sarman popor roman !
 • +5 (7 voturi)    
  penalii muncesc din greu... (Marţi, 5 mai 2015, 16:36)

  lili [anonim]

  Se strofoca la greu cum sa ii impiedice pe procurorii DNA sa se apropie de ei si sa-i lase in pace sa fure ca si pana acum!
  Rusine, hotilor!
  Cred ca deseara Ponta va aparea la Antena 3 la Gadea sa explice natiunii cat de bine va merge justitia libera si independenta cu aceste noi propuneri ale penalilor PSDisti!
  Sila!
 • +2 (2 voturi)    
  Apa de ploaie! Imprecizia ramane la putere! (Miercuri, 6 mai 2015, 7:07)

  hotnewsfil [utilizator]

  DEX : INDÍCIU, indicii, s. n. (Jur.) Faptă, împrejurare, situație, care, privită în legătură cu alte fapte, împrejurări sau situații, poate servi ca probă într-un proces.
  ----
  Un procuror, respectiv judecator, care ar avea sa decida daca aresteaza sau nu preventiv un suspect, si s-ar ghida fie dupa sintagma juridica 'suspiciune rezonabila' fie dupa 'indiciu temeinic', ar putea face o distinctie intre "preciziunilele" celor doua sintagme? Nu!
  Termenul 'temeinic' este nemasurabil, vag, ca si termenul 'rezonabil', ambele fiind la discretia celui care le foloseste, functie si de impresia pe care i-o formeaza 'celelalte' indicii, respectiv 'suspiciuni'.
  Decizia depinde de profesionalismul, experienta, moralitatea, obiectivitatea celui care o ia, ca organ judiciar sau ca 'majoritate parlamentara'.
  Asadar, proaspata "precizare" facuta de parlamentarii care vor sa se auto-protejeze este ca soricelul nascut de un elefant, este apa de ploaie.
 • -1 (1 vot)    
  o da! (Miercuri, 6 mai 2015, 12:07)

  I [utilizator]

  iata ce ii doare pe ei! ii intereseaza drumurile, investitiile, reformele? Nu! pe ei ii intereseaza cum sa nu ajunga la bulau :)) Ati votat, acum platiti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by