Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat, joi seara, la evenimentul "Constitutia Liberala", organizat de TNL, ca Victor Ponta si PSD nu mai pot fi parteneri ai PNL-ului in realizarea reformei constitutionale, intrucat un dialog constructiv cu PSD-ul nu mai este posibil, astazi, informeaza Mediafax.

UPDATE Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirma ca regreta profund faptul ca liderii PNL "au anuntat oficial ca au decis definitiv blocarea procesului de revizuire a Constitutie", apreciind ca masura este o dovada "a miopiei, mediocritatii si lipsei de viziune" a actualei conduceri liberale, informeaza Agerpres.

"Regret profund faptul ca liderii PNL au anuntat oficial (dupa ce negasera cu indarjire cateva saptamani) ca au decis definitiv blocarea procesului de revizuire a Constitutiei! Este o masura total gresita, inca o dovada a miopiei, mediocritatii si lipsei de viziune a actualei conduceri a PNL, care afecteaza fiecare cetatean", a scris premierul pe Facebook.

Ponta mentioneaza ca un prim motiv in sustinerea afirmatiilor sale faptul ca "nu poti reforma statul roman (sa respecti standardele europene, sa previi conflictele institutionale, sa adaptezi imunitatile sau sa facilitezi confiscarea bunurilor ilicite, etc.) fara sa aduci modificarile necesare la Constitutie".

Totodata, premierul adauga ca "parlamentarii liberali (spre deosebire de noii lor colegi si frati pedelisti) au fost alesi in Decembrie 2012 pe baza promisiunii asumate de a revizui Constitutia!".

"Inca o razgandire, inca o pacaleala, inca o dovada de miopie politica din partea lor - iar in 2016 vor cere iar votul cetatenilor dupa ce au uitat tot ce au promis in 2012! Sper ca mintea de pe urma sa ii ajute pe liderii PNL sa revina asupra acestor decizii total eronate! Romania are nevoie de o Constitutie modernizata!!!", a mai scris premierul.

Co-presedintele PNL a declarat in cadrul evenimentului ca revizuirea Constitutiei este cea mai importanta reforma, pentru ca este esenta contractului social dintre cetateni si stat.

"Nu trebuie sa facem greseala de a privi acest demers ca pe unul strict politic. Revizuirea Constitutiei este inainte de toate o chestiune personala, individuala, a fiecarui cetatean al acestei tari. Trebuie sa ne intrebam daca suntem multumiti de noi insine in Romania. Avem suficiente drepturi si libertati? Sunt acestea bine protejate? Functioneaza institutiile statului in interesul cetateanului? Suntem feriti de abuzuri?", a afirmat Alina Gorghiu, adaugand ca "institutiile statului sunt departe de performanta pe care ne-o dorim, fie ca vorbim de aparatul administrativ local si central, fie ca vorbim de serviciile sociale esentiale pentru demnitatea individului: sanatate, educatie, protectia mediului".

"Din punct de vedere al respectului institutiilor statului pentru drepturile constitutionale ale romanilor, am inregistrat un recul extrem de periculos in ultimul an. Momentul cel mai grav s-a inregistrat la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 cand, in mod deliberat, guvernul condus de Victor Ponta a ingradit dreptul elementar al cetatenilor romani din afara granitelor de a vota. Impiedicarea voita de catre un guvern a propriilor cetateni sa-si exercite dreptul la vot este fara precedent pentru o tara a Uniunii Europene", a mai afirmat Gorghiu.

In opinia acesteia, "gravitatea situatiei din noiembrie 2014 are puternice semnificatii constitutionale: prin vointa unui om si a unui partid aflat la guvernare, anumite institutii ale statului au fost deturnate de la scopul lor firesc de a-i sluji pe cetateni".

"La alegerile din noiembrie 2014, Victor Ponta si PSD au pus statul contra propriilor cetateni iar acest fapt, stimati colegi, nu este numai neconstitutional, ci lezeaza profund esenta democratiei!", a declarat Alina Gorghiu.

Ea a tinut sa anunte ca PSD-ul si Victor Ponta nu mai pot fi partenerii PNL-ului in revizuirea legii fundamentale. "Afirm raspicat ca Victor Ponta si PSD nu ne mai pot fi parteneri in realizarea reformei constitutionale", a afirmat Alina Gorghiu.

"Este adevarat ca acest fapt va implica o anumita intarziere pentru ca o reforma de acest gen implica un larg consens in societate dar, mai ales, intre fortele politice. Revizuirea Constitutiei ar insemna in primul rand un dialog constructiv cu PSD dar, acest lucru se pare ca nu mai este pur si simplu posibil astazi. Nu putem reforma Constitutia cu oameni care, profitand e faptul ca sunt la putere, au incercat sa puna institutiile statului impotriva propriilor cetateni, au incalcat drepturile cetatenilor sau au legalizat, in mod neconstitutional, traseismul politic. PSD poate redeveni un actor credibil in procesul de revizuire a Constitutiei daca va aduce la masa dialogului lideri noi, necompromisi in actiuni antidemocratice", a mentionat copresedintele PNL.

Alina Gorghiu a amintit declaratia premierulului Ponta, care cerea public PNL "sa nu blocheze si sa nu inchida practic, in mod negativ, procesul de revizuire a Constitutiei" sustinand ca proiectul legislativ "este gata de adoptare".

"Dincolo de incompatibilitatea structurala dintre domnul Ponta si ideea de Constitutie, premierul omite sa spuna ca proiectul este departe de a fi finalizat. Chiar daca afirma ca documentul a fost examinat de Curtea Constitutionala si de Comisia de la Venetia, domnul Ponta evita sa spuna ca aceste organisme au formulat numeroase opinii suplimentare. Comisia de la Venetia reclama, printre altele, chiar eforturi mai mari din partea autoritatilor romane de a genera dezbateri transparente cu toti factorii interesati. Premierul a transformat subiectul revizuirii intr-o tema de atac la adresa opozitiei, nefiind in niciun fel interesat de rezolvarea chestiunilor de fond ale proiectului si nici de reforma in sine", a afirmat Gorghiu.

Potrivit copresedintelui PNL, liberalilor le revine responsabilitatea de a genera contextul politic cel mai favorabil unei reforme constitutionale autentice, de substanta.

"Sunt convinsa ca acel moment va veni destul de repede! Revenirea PNL la guvernare, indiferent cand se va produce, va insemna un angajament rapid si ferm de reforma constitutionala la care se vor alatura oameni politici din toate partidele, inclusiv, din PSD care cred cu adevarat in democratie", a mentionat ea.

Gorghiu a mai spus ca este esential, asa cum s-a dovedit si in trecut, ca si cetatenii sa constientizeze importanta revizuirii Constitutiei si sa se prezinte la referendum, iar acest lucru nu se va intampla daca dezbaterea nu este dusa in spatiul public, ci ramane intre partide, dupa usile inchise.