Partidul National Liberal si Partidul Social Romanesc, infiintat de Mircea Geoana, au semnat joi un protocol de colaborare politica si parlamentara care prevede la primul punct formarea unei majoritati parlamentare in perspectiva adoptarii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ponta si pentru sustinerea investirii unui nou guvern, transmite Agerpres.

Potrivit documentului semnat, la Senat, de copresedintele PNL Vasile Blaga si presedintele PSRO, Mircea Geoana, durata protocolului se intinde pe perioada actualei legislaturi parlamentare, insa exista posibilitatea prelungirii acestuia si pentru legislatura 2016-2020.

Un alt punct ce se regaseste in protocolul PNL-PSRO vizeaza formarea unui Consiliu Consultativ, in care ambele forte politice sa aiba un numar egal de reprezentanti, "cu scopul de a dezbate problemele politice de pe agenda si de a conveni pozitii comune ale celor doua partide".

Instituirea unui mecanism de cooperare parlamentara pentru stabilirea unor pozitii comune privind sistemul electoral, finantarea si reforma partidelor, modificarea Constitutiei, regionalizarea si reorganizarea administrativ-teritoriala, precum si pentru elaborarea unor initiative legislative si masuri pentru sprijinirea populatiei si mediului de afaceri - sunt alte obiective ale celor doua formatiuni politice semnatare.

"De asemenea, se va realiza un mecanism de colaborare pentru stabilirea unei agende convenite de parti in Senat si Camera Deputatilor pentru adoptarea unor hotarari si pozitii comune privind initiativele legislative aflate in procedura parlamentara si a celorlalte probleme aflate pe ordinea de zi a plenului sau a Birourilor permanente ale celor doua Camere. Partile se vor coordona si in privinta modificarii regulamentelor celor doua Camere, in scopul reflectarii dinamicii politice si a nevoilor de functionare a structurilor parlamentare", se mai arata in textul protocolului, relateaza Agerpres.

In document se face precizarea ca va fi instituit si un mecanism de solutionare a disputelor intre membrii PNL si PSRO, iar denuntarea protocolului se va putea face numai cu acordul partilor implicate.

"Intentia de denuntare se notifica celeilalte parti cu minim o luna inainte", stipuleaza protocolul PNL-PSRO.

Blaga si Geoana sustin ca este obligatia opozitiei de a intreprinde demersurile necesare pentru schimbarea majoritatii parlamentare si elaborarea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului, deoarece premierul Victor Ponta guverneaza "dupa teoria veche - dupa noi, potopul", acest lucru fiind 'pur si simplu periculos pentru Romania'.

"Este obligatia noastra de a face aceste demersuri. Nu atat de dragul de a ajunge la putere si de a vedea alti ministri la Palatul Victoria, dar este o obligatie pentru Romania, pentru ca Ponta guverneaza dupa teoria veche, adica 'dupa noi potopul'. In fiecare zi, mai da cate ceva, propunandu-si ca sa parjoleasca si cei care vor veni dupa ei sa aiba din nou de reparat, cum s-a mai intamplat de fiecare data. (...) Parjolirea e in plina desfasurare. Cu cat mai repede am ajunge la guvernare, cu atat mai repede l-am opri sa faca in continuare prostii", a declarat Blaga.

La randul sau, Mircea Geoana a sustinut ca exista riscul ca, in contextul alegerilor din anul 2016, "instinctele de furaciune si antidemocratice" ale premierului Victor Ponta sa fie amplificate.

"Ce a facut Ponta in 2014 cand era la guvernare si avea o campanie importanta pentru el si pentru PSD? Daca il lasam la guvernare pe Ponta pentru localele si parlamentarele de la anul, ce a fost in 2014 este copilarie. Este o chestiune care tine de interesul general al tarii sa nu mai lasam acest tip de personaj, acest tip de administrare a tarii la conducerea tarii in continuare. Este pur si simplu periculos pentru Romania sa mai lasi acest tip de cetatean sa iti conduca Romania, pentru ca va face si mai rau decat in 2014. Toate instinctele de furaciune si antidemocratice pe care le-a demonstrat vor fi amplificate in perioada urmatoare", a precizat Geoana.

In opinia sa, este vorba de mai mult decat o obligatie a opozitiei, intrucat "Romania nu isi mai permite o guvernare mediocra".

"Romania are nevoie ca de aer de o revolutie a bunei guvernari. Ceea ce facem noi azi este constructia unui proiect de tara care incepe cu constructia unei majoritati. Nu poti sa faci un proiect de tara fara o guvernare care sa puna in aplicare acel proiect. Aceasta sesiune parlamentara va avea ca un subiect important o motiune de cenzura pe care noi o vom sustine si speram ca si alti parlamentari, alte formatiuni sa ni se alature si putem sa dam tarii o noua guvernare, o noua majoritate", a spus liderul Partidului Social Romanesc.

La randul sau, liberalul Vasile Blaga a sustinut ca discutia privind formarea unei noi majoritati parlamentare pentru adoptarea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ponta nu se opreste doar la colaborarea dintre PNL si PSRO.

"Discutia nu se opreste doar aici, doar cu PSRO. Vom continua, imediat dupa 1 mai, discutia si cu alte forte politice din Parlament, in primul rand cu UDMR. Suntem colegi in Internationala Socialista, avem o experienta foarte buna de colaborare si la putere, si in opozitie si nu vad de ce nu am ajunge la o concluzie si cu dansii. Vom continua discutiile si cu minoritatile, altele decat cea maghiara. (...) Vom discuta cu toate fortele politice din Parlament, cu exceptia PSD, pentru a crea aceasta majoritate. Speram sa o cream. Nu ai altfel cum sa dai jos Guvernul", a subliniat Blaga.