Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat luni ca demisia directorului Institutului Cultural Roman (ICR) este parte a trocului politic dintre premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Amintim ca directorul ICR, Lilian Zamfiroiu, si-a depus vineri demisia din functie la cabinetul presedintelui Senatului, iar Radu Boroianu, vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, a confirmat luni ca se afla in negocieri pentru preluarea sefiei Institutului. Gorghiu a mai precizat ca PNL va veni la randul sau cu o propunere, incercand sa gaseasca o persoana din randul elitelor, care sa nu fie membru de partid.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

"(...) astazi am luat decizia, in sedinta de fuziune, sa facem un demers pe care noi l-am facut si atunci cand s-a pus problema votului la Curtea Constitutionala a Romaniei pentru postul vacant in cadrul CCR. Dupa cum stiti, cel care era din partea PSD director al ICR si-a inaintat demisia, acesta fiind o alta parte a trocului politic dintre Tariceanu si Ponta. Adica dl director PSD de la ICR isi da demisia, Tariceanu il ajuta pe Ponta cu cazul Sova, si uite, ce surpriza! Domnul Boroianu din partea d-lui Tariceanu este propus director la Institutul Cultural Roman. Vedeti inca un exemplu prin care PSD ne arata dispretul fata de o institutie importanta si propune un om politic doar ca sa-i multumeasca d-lui Tariceanu pentru servilismul de care a dat dovada in indeplinirea obiectivelor stabilite de PSD", a declarat Gorghiu, intr-o conferinta de presa sustinuta luni la finalul sedintei Comisiei de unificare a PNL.

"Partidul National Liberal va avea o propunere. Ne vom adresa astazi elitelor, persoanelor care nu au calitate de membru de partid al PNL. Asa cum am facut in cazul Curtii Constitutionale, cand am propus pentru ocuparea functiei un magistrat, asa vom face si acum. Vom incerca sa gasim dintre elite un reprezentant care sa doreasca sa candideze pentru aceasta demnitate. Sunt convinsa ca il vom gasi. (...) In naivitatea mea, mai fac un apel catre Victor Ponta si ii cer sa inteleaga ca Institutul Cultural Roman nu este tarlaua PSD, nu este obiect de troc cu Tariceanu, ci ar trebui sa fie o institutie respectata, o institutie unde nu ar trebui sa mai punem oameni politici. Victor Ponta va trebui sa inteleaga acest lucru si, daca apelul meu va bate la usa sa deschisa, suntem dispusi sa discutam pentru a gasi formula: apolitic, competent, elita, pentru aceasta functie de conducere", a mai spus aceasta.

***

Radu Boroianu, vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, a confirmat, luni, pentru Mediafax, ca se afla in negocieri pentru preluarea sefiei Institutului Cultural Roman (ICR), subliniind ca lucrurile nu sunt sigure.

"Mi-ar placea sa pot face declaratii atunci cand lucrurile sunt sigure, deocamdata, ele sunt la nivelul la care il vedeti dumneavoastra si nu imi face placere sa spun nici alba, nici neagra", a declarat Radu Boroianu.

Radu Boroianu a spus ca "este unul dintre administratorii culturali cunoscuti in Romania". "Sigur ca numele meu a fost vehiculat, dar sunt proceduri care sunt complicate. Intai sa vedem daca se formalizeaza macar", a completat acesta.

Intrebat daca se afla in negocieri pentru propunerea de presedinte al ICR, Boroianu a declarat: "Da. Poate sunt mai multi, habar n-am. Nu imi place sa vorbesc pe presupuneri".

Lilian Zamfiroiu si-a dat demisia din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), aceasta fiind inregistrata vineri la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Prin urmare, consider ca misiunea pe care mi-a incredintat-o Senatul Romaniei la 25 iunie 2013 poate sa ia sfarsit acum, eu urmand a ma intoarce la cariera diplomatica si fiind pregatit sa fac fata unor noi provocari profesionale", se arata in cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu.

Demisia lui Lilian Zamfiroiu a fost inregistrata, vineri, la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, deoarece ICR este o institutie aflata in subordinea Senatului Romaniei. Demisia va fi efectiva in momentul publicarii sale in Monitorul Oficial.

Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, la propunerea grupului parlamentar PSD.

Lilian Zamfiroiu ar urma sa fie numit ambasador la Vatican, dupa cum au declarat, pe 9 aprilie, surse parlamentare. In prezent, ambasadorul Romaniei la Vatican este Bogdan Tataru-Cazaban.

Surse parlamentare au declarat inca din data de 9 aprilie ca Radu Boroianu, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, ar fi in discutii sa preia conducerea Institutului Cultural Roman.

Pe de alta parte, prin plecarea lui Lilian Zamfiroiu de la conducerea ICR, PSD ramane fara reprezentant in institutia culturala, avand in vedere ca Liviu Jicman a fost numit in functia de vicepresedinte la propunerea PNL, iar Nagy Zoltan, la propunerea UDMR.