Primul bilant de etapa al Parteneriatului Strategic bilateral, la cinci ani de la instituire, este extrem de rodnic iarsprijinul politic si tehnic al Romaniei s-a dovedit decisiv,se arata in declaratia de presa comuna a ministrilor afacerilor externe ai Romaniei si Republicii Moldova, la aniversarea a 5 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

Republica Moldova si UEFoto: Wikipedia

"La momentul semnarii sale, Declaratia Comuna a reprezentat expresia cea mai elocventa a transformarilor democratice din Republica Moldova, care au imprimat un suflu nou, dinamic si proaspat, in relatia bilaterala, reconstruita din acel moment in jurul idealului comun al reintegrarii depline si definitive a Republicii Moldova in familia europeana. Documentul a raspuns in egala masura asteptarilor cetatenilor de pe cele doua maluri ale Prutului, de revenire a dialogului politic in albia sa fireasca, incadrata de reperele esentiale ce definesc patrimoniul cultural si civilizational comun" se spune in declaratie.

Primul bilant de etapa al Parteneriatului Strategic bilateral, la cinci ani de la instituire, este extrem de rodnic, arata sursa citata.

In declaratie se subliniaza ca, in acest scurt rastimp, Republica Moldova a negociat, a semnat si a inceput deja sa aplice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana - "document care pune bazele unei integrari aprofundate, politice si economice, in spatiul comunitar."

Ce mai scrie in Declaratia de presa comuna:

"Fonduri sporite devin disponibile pentru modernizarea economiei, pentru investitii in infrastructura si servicii publice, pentru conservarea traditiilor si patrimoniului, pentru o viata mai buna pentru fiecare cetatean.

Producatorii agricoli din Republica Moldova pot de acum inainte vinde fructe si legume pe piata Uniunii, intr-o perioada in care accesul acestora pe unele din pietele traditionale este blocata de decizii motivate politic.

Noile standarde si reglementari economice care vor fi aplicate in Republica Moldova vor ajuta la atragerea de investitii, la crearea de locuri de munca, la consolidarea prosperitatii la nivelul intregii societati.

Cetatenii Republicii Moldova circula, de un an deja, fara vize in spatiul european - o reusita inca neegalata in randul partenerilor estici ai Uniunii Europene.

Inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni la 27 august 2014 este o proba graitoare in plus a dinamismului cooperarii bilaterale, un pas spre racordarea stransa a Republicii Moldova la spatiul european, in beneficiul cetatenilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

Toate aceste rezultate se datoreaza angajamentului comun din partea Chisinaului si Bucurestiului, muncii neobosite a expertilor din ambele state, sprijinului cetatenilor Republicii Moldova. Aceste energii comune au fost catalizate si puse in valoare de spiritul de parteneriat care a ghidat in acesti ultimi cinci ani cooperarea Romaniei cu Republica Moldova.

De o parte, sprijinul politic si tehnic al Romaniei s-a dovedit decisiv, in multe momente-cheie, pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova. De cealalta parte, actiunea hotarata a Chisinaului in urmarirea obiectivelor sale europene a oferit Romaniei argumente solide, convingatoare pentru sustinerea idealului european al Republicii Moldova.

Reusitele obtinute pe traseul european au plasat Republica Moldova in pozitia de fruntas al Parteneriatului Estic.

Acest bilant pozitiv reprezinta un motiv de fireasca bucurie, dar mai ales un indemn la actiune neincetata, la eforturi reinnoite, pentru consolidarea drumului care duce spre confirmarea asteptarilor europene ale cetatenilor Republicii Moldova.

Acest drum include, ca etape esentiale, aprofundarea reformelor democratice, garantarea libertatilor fundamentale, consolidarea statului de drept, edificarea unei justitii independente si functionale, modernizarea institutiilor statului in spiritul respectului fata de cetatean, construirea unui mediu economic competitiv, echitabil si transparent, care sa rasplateasca munca si inovatia.

La implinirea a cinci ani de Parteneriat Strategic, reafirmam angajamentul nostru deplin si neabatut pentru atingerea acestor obiective comune, pentru promovarea cursului european al Republicii Moldova si obtinerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeana".