Reprezentanta Tarii Motilor si Delegatia Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului au fost deschise oficial, sambata, la Bruxelles, de doi europarlamentari romani, cele doua structuri urmand sa promoveze zona de vest a Romaniei in capitala Belgiei si in Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.

Consiliul European, BruxellesFoto: Hotnews

Reprezentanta Tarii Motilor si Delegatia, Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului la Bruxelles fac parte dintr-un proiect initiat de europarlamentarii romani Victor Negrescu si Emilian Pavel si au fost deschise oficial, sambata, in cadrul unei ceremonii la care au participat reprezentanti ai administratiilor locale si judetene din judetele zonei de Vest a Romaniei, politicieni si membri ai comunitatii romanesti din Belgia.

Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca ideea unei ambasade sau reprezentante a Tarii Motilor la Bruxelles a avut-o deputatul Ioan Darzu, care reprezinta in Parlament zona Muntilor Apuseni din Alba, inclusa in asa-numita Tara Motilor. Negrescu a spus ca Ambasada Tarii Motilor si Delegatia Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului vor ajuta autoritatile publice si firmele romanesti sa promoveze branduri si identitati romanesti la nivel european.

"Vrem sa organizam evenimente in care promovam aceste lucruri care nu sunt cunoscute la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Parlamentului European, sa facem in asa fel incat o parte din aceasta informatie sa ajunga prin reteaua Ministerului de Externe si reprezentantele Romaniei peste hotare si intr-adevar toata reteaua de diplomati sa cunoasca ce inseamna zona de Vest a Romaniei. Speram sa reusim sa realizam pentru zona respectiva un plan foarte clar al posibilitatilor de investitii atat pentru crearea de locuri de munca, cat si pentru ceea ce inseamna investitii in turism￯, a spus Victor Negrescu.

Victor Negrescu a explicat ca exista in prezent peste 400 de reprezentante locale la Bruxelles carora li se adauga aproximativ 200 care nu sunt inregistrate la Comitetul Regiunilor. Negrescu a spus ca exista o strategie deja stabilita care presupune, pe de o parte, promovarea turistica, iar pe de alta parte organizarea unei dezbateri in Parlamentul European privind problemele zonelor montane din Romania.

La randul sau, deputatul Ioan Darzu, prezent la eveniment, a declarat ca este extrem de important faptul ca zona Tarii Motilor are o reprezentanta la Bruxelles si era nevoie de o astfel de structura care sa promoveze potential turistic, dar si economic al acestei zone extraordinare.

"Sunt bucuros ca zona pe care o reprezint, tara motilor, acum are un corespondent de seama in capitala Europei. Roadele vor veni din acest proiect, dar pentru asta trebuie sa devina viabil in perioada imediat urmatoare. Este o alta promisiune facuta in judetul Alba de care ne tinem de cuvant￯, a mai spus Darzu.

Printre participantii la eveniment s-au numarat ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop, deputatii PSD Ioan Darzu, Dorel Caprar, Catalin Tiuch si Daniel Suciu, vicepresedintele CJ Bistrita-Nasaud Alexandru Pugna, vicepresedintele CJ Maramures Gabriel Zetea sau presedintele PSD Bihor Ioan Mang, dar si doi primari din Apuseni: Calin Andres (Campeni) si Marin Jurj (Arieseni).

Potrivit initiatorilor, europarlamentarii Victor Negrescu si Emilian Pavel, Reprezentanta Tarii Motilor si Delegatia Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului pe langa Uniunea Europeana reprezinta un proiect prin care se doreste promovarea zonei de vest a Romaniei direct in orasul denumit "capitala￯ Europei.

Delegatia isi propune sa promoveze oportunitatile oferite de zona Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului si este realizata dupa modelul regiunilor din Franta, Italia sau Spania, provinciilor din Polonia sau a landurilor din Germania care au o reprezentare directa la nivelul institutiilor europene. Delegatia si reprezentanta, care va functiona in cadrul delegatiei, vor organiza periodic evenimente la Bruxelles, conferinte in cadrul institutiilor europene, va promova branduri locale si va sustine initiative locale in domeniul cultural, turistic si economic.

In prezent, peste 400 de regiuni, judete si structuri locale europene au o reprezentanta la Bruxelles pe langa Uniunea Europeana. Aceste structuri sunt oficial recunoscute de catre Uniunea Europeana prin Comitetul Regiunilor si pot fi organizate de catre structuri administrative sau parteneri.

In trecut, Romania a avut mai multe structuri de reprezentare regionala la Bruxelles infiintate prin diferite Agentii de Dezvoltare Regionala, insa in prezent doar biroul ADR Nord-Est ￯ Moldova mai functioneaza, restul fiind inchise din cauza lipsei fondurilor. La Bruxelles se desfasoara, sambata si duminica, Festivalul Primavara Romanesaca￯, ce cuprinde o serie de manifestari cultural artistice, concerte si un targ al mesterilor populari, toate menite sa promoveze valorile si traditiile autentice romanesti. Festivalul este organizat de Casa de Cultura Belgo-Romana ARTHIS, organizatie ce reprezinta romanii din Belgia.