Fostul presedinte Traian Basescu a scris, vineri, pe Facebook, ca "De aproape o luna, cetateanul roman Iulian Gheorghe a fost rapit in Burkina Faso. Este drept ca presedintele tarii si premierul isi aduc aminte de acest lucru doar daca sunt intrebati de presa. Si pe acest fond, de citeva zile in spatiul public revine episodul rapirii ziaristilor din Irak. Iar pentru a masca dezinteresul pentru soarta romanului rapit, reteta propagandei este sa scoata cite un palavragiu la televizor care sa presupuna cit de ilegal au fost recuperati cei trei ziaristi rapiti in Irak in 2005 si sa faca tot soiul de conexiuni fara nici o legatura cu realitatea, legate de traficul de armament sau de beneficii banesti obtinute de pe urma rapirii ziaristilor."

HotNews.roFoto: Hotnews

Traian Basescu mai scrie ca "Probabil cei care l-au ajutat pe Omar Haysam sa fuga din tara n-or sa-mi ierte niciodata ca mi-am asumat recuperarea ziaristilor cu devoalarea actiunii ticaloase a unui sirian devenit cetatean roman si la un pas sa devina deputat PSD. Dar daca ceva le-a stirnit furia, acest lucru a fostn readucerea in tara a lui Omar Haysam. Daca as mai fi avut ceva timp si Mohamed Munaf, alt ticalos, ar fi fost recuperat cu toata cetatenia lui americana."

"Eu am tratat rapirea cetatenilor romani ca fiind o agresiune terorista la adresa statului si am actionat in consecinta. Altii, isi ascund indiferenta si neputinta la umbra celulelor de criza de la MAE sau a unor palavragii obsedati chemati pe la televiziuni. Dar retineti : daca gruparile teroriste vor simti ca suntem indiferenti sau neputinciosi, vom avea tot mai multi cetateni rapiti aiurea prin lume. Asa ca, domnilor Ponta si Iohannis treziti-va si puneti in miscare toata forta institutiilor statului. Daca nu stiti, va spun eu ca este imposibil sa nu avem resurse in Africa de West. Nu faceti din Iulian Gheorghe simbolul neputintei voastre si a Romaniei, pentru ca vor plati romani nevinovati, nu voi", incheie fostul sef al statului.

In urma cu doua saptamani, Traian Basescu afirmase ca "marele ghinion" al romanului rapit in Burkina Faso este ca "atat presedintele, cat si premierul sunt in vacanta, in loc sa puna in miscare toate resursele institutiilor de securitate nationala pentru recuperarea sa": "Un cetatean roman pe nume Iulian Ghergut a fost rapit de o grupare radicala in Burkina Faso. Orice stat democratic trateaza un astfel de eveniment ca pe o agresiune terorista la adresa sa si pune in miscare toate resursele institutiilor de securitate nationala pentru recuperarea cetateanului rapit. Doar resursele diplomatice nu sunt suficiente", a scris atunci pe Facebook fostul sef al statului.