Adrian Nastase afirma ca Romania a ramas blocata pe linia politica din 2005, in conditiile in care, din punct de vedere economic, ar trebui acordata o atentie mai mare zonei BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene se remarca o "renationalizare" a politicilor europene.

Adrian NastaseFoto: Agerpres

''Uniunea Europeana se schimba fundamental. Noi am intrat in Uniunea Europeana intr-un moment cand exista un entuziasm in interiorul Uniunii, exista un mare entuziasm in Romania, o mare speranta ca Romania se va dezvolta cu fondurile europene, proiectele de preaderare avusesera un mare succes. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, in Uniunea Europeana in primul rand. Dupa 2004, dupa ce noi am incheiat negocierile, 2005 a insemnat deja un declin foarte puternic, politic in primul rand. Faptul ca in Franta, Irlanda referendumurile au demonstrat o reactie negativa fata de evolutiile din UE, felul in care criza din 2008 a marcat evolutia interna in UE, toate acestea au creat o situatie noua si as spune ca asistam la ceea ce as numi o renationalizare a politicilor europene'', a spus Adrian Nastase, citat de Agerpres.

Fostul premier a mai spus ca schimbarile din Uniunea Europeana necesita o reevaluare a intereselor si pozitiilor Romaniei.

''Ceea ce parea, intr-un fel, o idee extraordinara, aceea a federatiei europene, ideea unei natiuni europene, toate acele proiecte extrem de ambitioase la nivelul Europei s-au topit in forme de egoism national pe care le vedem multiplicate si amplificate in ceea ce priveste primirea sau respingerea migrantilor, diferite politici in domeniul economic si asa mai departe. Este evident ca aceasta schimbare in UE, care nu mai este uniunea in care noi am intrat, dupa 10 ani noastre'', a afirmat Adrian Nastase.

Acesta sustine ca "multe dintre tarile Uniunii Europene se orienteaza si spre alte zone, cum ar fi zona BRICS, zona formata din Brazilia, China, Africa de Sud, Rusia samd".

"Noi am ramas blocati pe o linie politica lansata in 2005, care evident este extrem de importanta din punct de vedere al securitatii nationale, dar din punct de vedere al evolutiilor economice, in mod evident, ar trebui sa fie amendata, asa cum se intampla in relatiile altor state membre, cu tarile din acest grup'', a mai spus Nastase.

Nastase si-a lansat, joi, la Targoviste, volumul 'Cele doua Romanii''.

Pe de alta parte, Adrian Nastase a scris, pe blogul lui, ca presedinte Klaus Iohannis "se afla sub presiunea publica de a continua modelul lui Traian Basescu, iar faptul ca se pastreaza, pana acum, in spiritul Constitutiei, de 'presedinte-arbitru' este considerat, de unii, a fi o dovada de slabiciune si ineficienta".

"Promovarea de catre Klaus Iohannis a ideii de 'revenire la normalitate' trebuie sustinuta, in pofida tuturor celor care doresc revenirea la conflict politic. Nimic nu este mai ridicol sa spui ca nu exista baza constitutionala pentru consultarile cu partidele politice, desi chiar Traian Basescu a organizat cateva astfel de consultari! Cu totii ne putem intreba, mai curand, care a fost baza constitutionala pentru conceptul de 'presedinte-jucator'? Sau pentru introducerea presedintei ICCJ in 'echipa' sa?", a argumentat acesta.