Comisia parlamentara pentru modificarea legilor electorale a aprobat marti cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis pentru Legea finantarii partidelor politice, cea mai importanta modificare fiind aceea ca imprumuturile angajate de partide trebuie restituite in termen de trei ani, iar toate imprumuturile, indiferent de suma, trebuie sa se faca prin transfer bancar, transmite Agerpres.

"Am aprobat cererea de reexaminare a presedintelui Iohannis cu privire la legea finantarii partidelor politice, toate punctele au fost aprobate in unanimitate in comisie. Cel mai important lucru este ca am reglementat acea problema a imprumuturilor semnalata de presedinte. Problema care era semnalata era aceea ca imprumuturile ar fi putut prin nerestituire sa se constituie in subventie mascata si imprumuturile in numerar erau un pericol de reprezenta un fel de spalare de bani. Am reglementat aceste lucruri prin introducerea unor termeni foarte fermi de restituire a imprumuturilor de maximum trei ani si obligativitatea ca toate imprumuturile, indiferent de suma, sa se faca numai prin transfer bancar pentru a se putea verifica existenta sumei respective", a spus presedintele comisiei, Mihai Voicu.

El a adaugat ca daca imprumutul respectiv nu este restituit in trei ani, suma va fi contabilizata in mod automat de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) la capitolul donatii, se introduce in calculul de plafonare atat totala, cat si individuala, iar daca aceasta nerestituire va atrage dupa sine depasirea vreunuia dintre cele doua plafoane, intervin prevederile legale, adica confiscarea sumei si aplicarea unei amenzi.

"Calculul este facut pe scenarii, pentru ca nimeni nu poate sti cate partide vor depasi acest prag de finantare, insa cred ca un buget pe un scenariu rezonabil, ba chiar mai mare decat numarul de partide care ar putea sa treaca acest prag acoperitor, ar fi undeva spre 30 de milioane de euro pentru un scrutin, oricare ar fi el. Aceasta cifra nu cred ca va fi atinsa, este pe un scenariu cu mai multe partide decat cele ce se iau acum in calcul in sondaje".

La randul sau, deputatul Mircea Draghici, initiatorul acestei legi, a declarat intr-un comunicat de presa: "Consider ca Parlamentul are acum ocazia, dupa 10 ani, sa conlucreze cu Presedintia, dezbaterea legii finantarii partidelor poate fi considerat un exemplu concret al acestei relatii. Socotind dupa numarul mic de modificari solicitate de Presedinte se demonstreaza ca propunerea legislativa a fost in ansamblul ei elaborata corect, respectand spiritul transparentei si independentei partidelor politice si a candidatilor fata de finantatori", a declarat deputatul Mircea Draghici, initiatorul legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Reexaminarea legii privind finantarea partidelor politice va intra miercuri pe ordinea de zi a Senatului.