Senatorii au astazi pe ordinea de zi un proiect de lege care prevede introducerea scolilor de vara, care sa nu fie obligatorii, dar si gradinite cu program cu plata in timpul vacantelor - desi in prezent gradinitele cu program prelungit functioneaza si in timpul vacantelor. In expunerea de motive, initiatorii spun ca, "in cea mai mare parte a vacantelor, copiii nu beneficiaza de niciun fel de educatie". Modul in care isi petrec copiii timpul in vacantele scolare este o problema dezbatuta pe larg, nu doar in Romania; in Marea Britanie, anuntul autoritatilor de majorare a numarului de ore de scoala si de micsorare a vacantelor - pentru ca elevii sa fie la fel de competitivi ca asiaticii - a intampinat o rezistenta uriasa din partea sindicatelor profesorilor.

Planuri de vacanta - Scoli de varaFoto: Fundatia Calea Victoriei

Pe ordinea de zi a Senatului se afla astazi, 21 aprilie, un care prevede modificarea legii educatiei prin introducerea scolilor si gradinitelor de vara. Proiectul de lege este compus din urmatoarele doua articole:

1. La art. 13 se adauga un nou alineat, alineatul numarul (3), cu urmatorul continut:

"Art. 13 (3)Programul scolar cuprinde atat anul scolar, cat si scoala de vara, cu program special, neobligatoriu, organizata in vacanta de vara. Ministerul Educatiei va reglementa, prin Ordin al Ministrului Educatiei, aceasta activitate."

2. La art. 28 se adauga un nou alineat, alineatul numarul (3), cu urmatorul continut:

"Art. 28 (3)Programul gradinitelor va cuprinde un program de baza, in timpul anului scolar, si un program special, cu plata, in timpul vacantelor scolare, necesar pentru a permite supravegherea si instruirea copiilor ai caror parinti doresc aceasta. Programul gradinitelor va fi reglementat prin Ordin al Ministrului Educatiei".

Proiectul a fost initiat in 2013 de 14 parlamentari PD-L si a fost respins de Camera Deputatilor, in septembrie 2014. Senatul este camera decizionala.

In expunerea de motive, parlamentarii spun ca "mai mult de 3 din cele 12 luni ale anului, copiii sunt in vacanta. Comparand aceasta vacanta a copiilor cu concediile de numai 3-4 saptamani ale majoritatii parintilor, constatam ca o lunga perioada de timp elevii si prescolarii nu pot beneficia de supraveghere si educatie din partea parintilor sau in institutii specializate".

"In aceste perioade, scolarii sunt expusi anturajelor periculoase ale strazii, iar prescolarii, ale caror familii nu beneficiaza de sprijinul unor bunici, pot ramane nesupravegheati. (...) In cea mai mare parte a vacantelor, copiii nu beneficiaza de niciun fel de educatie", noteaza initiatorii.

Parlamentarii precizeaza ca "aceste programe de scoala de vara se pot organiza cu un numar mai mare de elevi repartizati unui profesor si cum nu toti elevii vor participa la program (acesta fiind facultativ), nu vor fi necesare cresteri bugetare in invatamantul scolar, ci numai programarea vacantei profesorilor in mod alternativ pentru a exista cadre didactice disponibile pentru activitatea din vacante".

"In privinta gradinitelor, activitatea din vacante va fi suportata de parintii care economisesc astfel sumele platite unor bone sau compenseaza plata prin posibilitatea desfasurarii neintrerupte a activitatii profesionale" - se arata in expunerea de motive.

Consiliul Legislativ a avizat acest proiect de lege. Guvernul a precizat in punctul de vedere trimis la Parlament ca nu sustine propunerea legislativa si a argumentat ca, in ce priveste invatamantul prescolar, legislatia in vigoare prevede ca gradinitele cu program prelungit si saptamanal functioneaza continuu, asigurand protectia sociala a copiilor.

Comisia pentru buget din Senat a dat aviz negativ, iar Comisia pentru invatamant din Senat a dat raport de respingere.

Comisia pentru invatamant din Senat a explicat in detaliu de ce respinge acest proiect:

  • structura anului scolar prevede ca anul scolar incepe la data de 1 septembrie si se incheie la data de 31 august. Astfel, anul scolar cuprinde atat programul scolar obligatoriu, cat si alte activitati si programe extrascolare, inclusiv scolile de vara
  • legislatia in vigoare cu privire la organizarea si functionarea invatamantului prescolar prevede ca: in invatamantul prescolar se respecta structura anului scolar pentru invatamantul preuniversitar, iar gradinitele cu program prelungit si saptamanal functioneaza continuu asigurand educatia si supravegherea copiilor, la cererea parintilor. Gradinitele pot fi inchise temporar, cu acordul inspectorului scolar si cu informarea prealabila a parintilor, nu mai mult de 60 de zile pe an, pentru curatenie, reparatii sau dezinsectii. Pe perioada inchiderii acestor unitati, inspectoratul scolar si conducerea gradinitei iau masuri in vederea asigurarii protectiei copiilor, contactand unitati prescolare apropiate care functioneaza in perioada respectiva si pot prelua acesti copii.