Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea ministeriala a Parteneriatului Estic, organizata in marja Consiliului Afaceri Externe, care se desfasoara la Luxemburg, informeaza un comunicat al MAE, citat de Agerpres. La reuniune au participat ministrii afacerilor externe din cele 28 de state membre UE, precum si ai celor sase state partenere (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus). Obiectivul reuniunii ministeriale a fost pregatirea Summit-ului Parteneriatului Estic (Riga, 21-22 mai 2015).

''Reuniunea s-a concentrat pe reafirmarea angajamentului comun al UE si al partenerilor de a continua sa promoveze Parteneriatul Estic (PaE), ca un instrument strategic, bazat pe interese si angajamente comune si pentru sustinerea proceselor de reforma in statele partenere din Vecinatatea Estica. In interventia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca Summit-ul PaE de la Riga sa confirme impactul pozitiv al PaE si importanta sa, in egala masura, pentru cetatenii europeni si pentru cei ai partenerilor. De asemenea, a aratat ca este important ca PaE sa functioneze ca instrument mai flexibil si diferentiat, in functie de obiectivele, asteptarile si performantele statelor partenere in relatia cu UE. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea consolidarii PaE, cu precadere in actualul context de securitate dificil, si configurarii unei viziune strategice, realiste a UE asupra Vecinatatii sale, inclusiv prin definirea la nivelul UE a modalitatilor concrete prin care vor fi consolidate relatiile cu statele partenere. A sustinut aplicarea, in continuare, a principiului diferentierii in raporturile UE cu statele PaE, in acord cu vointa politica si cu progresele efective inregistrate de acestea pe calea reformelor. El a aratat ca Summit-ul de la Riga trebuie sa genereze rezultate vizibile, atat in plan tehnic, cat si in ceea ce priveste reafirmarea unei viziuni politice clare in sprijinul partenerilor estici, care sa reconfirme aspiratiile europene ale partenerilor care au asumat acest obiectiv. Acest aspect, a subliniat ministrul roman, reprezinta o optiune strategica atat pentru UE, cat si pentru partenerii estici'', se spune in comunicat.

In acest context, ministrul Aurescu a subliniat relevanta procesului de aderare la UE, facand referire la experienta Romaniei, care in aceasta saptamana, pe 25 aprilie, celebreaza 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la UE, la Luxemburg.

''Ministrul roman de externe a exprimat si necesitatea ca Summit-ul sa recunoasca progresele inregistrate de statele partenere (Georgia, Ucraina) in domeniul mobilitatii. Ministrul Bogdan Aurescu a reluat propunerea Romaniei de creare a unor platforme de dialog pe teme de securitate in sens larg - Security Trusts, ca structuri de dialog permanent dedicate statelor partenere, cu implicarea vecinilor acestora, dar si a altor actori interesati in stabilitatea regiunilor in cauza. Scopul acestor platforme de dialog va fi acela de a imbunatati climatul regional de securitate si de creare a unui climat de incredere, concentrandu-se atat pe vecinatatea imediata a UE, cat si pe vecinii vecinilor'', se mai arata in comunicat.