Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit joi pe Nikolaus Meyer-Landrut, consilier pentru afaceri europene al cancelarului Republicii Federale Germania, in contextul vizitei pe care acesta o efectueaza in Romania. Potrivit unui comunicat al MAE citat de Agerpres, discutiile au permis aprofundarea unor subiecte de actualitate de pe agenda europeana, precum evolutiile din Vecinatatea Estica, cu accent pe situatia din Ucraina, pregatirea Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, sustinerea parcursului european al Republicii Moldova.

Ministrul Aurescu a exprimat sustinerea pentru obiectivele europene ale Republicii Moldova si pentru progresele realizate in vederea atingerii acestora si a subliniat contributia Romaniei la sustinerea proceselor de reforma necesare implementarii Acordului de Asociere si de Liber Schimb si a parcursului european al tarii vecine.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre perspectivele de solutionare a dosarului transnistrean, dar si despre relatiile UE - Ucraina, cu accent asupra necesitatii continuarii reformelor si a situatiei de securitate din estul Ucrainei.

In ceea ce priveste conflictul din Ucraina, au fost analizate "cele mai recente evolutii in implementarea Acordurilor de la Minsk din luna februarie, exprimand necesitatea unei aplicari riguroase si integrale a prevederilor acestora".

"Un alt subiect de discutie a vizat pregatirea Romaniei pentru exercitarea primei presedintii a Consiliului UE, in a doua jumatate a anului 2019, ministrul roman al afacerilor externe exprimand interesul pentru expertiza Germaniei si pentru preluarea celor mai bune practici cu privire la organizarea acestui mandat, partea germana exprimand deschidere pentru impartasirea propriei experiente", mai informeaza MAE.

In discutii a fost abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, "cele doua parti convenind sa ramana in contact in vederea identificarii modalitatilor de a inregistra progrese in acest dosar, in perioada urmatoare".

Bogdan Aurescu a amintit ca Romania indeplineste criteriile pentru aderare si ca actioneaza deja ca membru de facto al spatiului Schengen, asigurand cu succes securitatea unei largi parti a frontierei externe a UE si a apreciat ca "aplicarea de catre Romania a acelor prevederi ale acquis-ului Schengen care pot fi implementate doar odata cu dobandirea statutului de membru al Acordurilor va reprezenta o valoare adaugata pentru securitatea UE in ansamblu".