Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, l-a primit joi la sediul MApN pe seful Statului Major al Armatei Germaniei, generalul Volker Wieker, la intrevedere fiind abordate subiecte legate de evolutia situatiei de securitate din zona extinsa a Marii Negre si de implementare a masurilor de asigurare in context bilateral, dar si in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. "Am creat cadrul juridic necesar constituirii unitatii de integrare a fortelor Aliantei (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (MND-SE) in Bucuresti, in spatiile unor comandamente existente, care asigura conditiile impuse de NATO", a declarat Mircea Dusa referindu-se la cele doua structuri de comanda ale NATO ce vor functiona pe teritoriul Romaniei, potrivit Agerpres.

Alte teme discutate au fost legate de dezvoltarea capabilitatilor Aliantei Nord-Atlantice si pregatirea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene in formatul ministrilor apararii, din luna mai si a Consiliului European dedicat securitatii si apararii, ce va avea loc in luna iunie, informeaza MApN.

"Procesul de implementare a conceptului Natiunilor Cadru, lansat de tara dumneavoastra, inregistreaza progrese importante. Numarul mare de participanti dintre aliati dovedeste viabilitatea acestei initiative", a spus ministrul Dusa in timpul discutiilor cu generalul Wieker.

La randul sau, seful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciuca, la a carui invitatie generalul Volker Wieker se afla in tara noastra, i-a prezentat omologului sau german prioritatile Armatei Romaniei pentru perioada urmatoare, angajamentul militarilor romani in misiunea 'Resolute Support' din Afganistan, stadiul implementarii sarcinilor rezultate din Planul de actiune al Aliantei pentru cresterea capacitatii operationale in termenele agreate.

Cei doi lideri militari au discutat, de asemenea, despre intensificarea colaborarii bilaterale, inclusiv prin identificarea unor noi domenii de cooperare.