Articol actualizat

Parlamentarii vor pensii speciale - proiectul de lege a fost semnat de 255 de deputati si senatori. Cresterea atractivitatii parlamentului pentru specialisti si eliminarea discriminarii, intre motivele invocate

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2015, 12:45 Actualitate | Politic


 documente
(16 Apr 2015) PDF, 570KB
Controversatul proiect de lege care modifica Statutul parlamentarului astfel incat deputatii si senatorii sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar la indeplinirea varstei standard, dupa ce aceasta calitate inceteaza, a fost depus la Camera Deputatilor. Proiectul a fost semnat de 255 de deputati si senatori, intre acestia numarandu-se 20 de deputati si trei senatori ai Partidului National Liberal, desi copresedintele acestui partid a declarat ca PNL nu sustine acest proiect.

Proiectul depus la Camera Deputatilor contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor, varsta de pensionare/cuantumul pensiei din unele tari ale Uniunii Europene.

"Din perspectiva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului," se arata in expunerea de motive.

Printre motivele invocate se numara "cresterea calitatii performantei Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a crestereii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii atat din sectorul public cat si privat sa candideze la alegerile Parlamentare" sau "eliminarea discrimanrii dintre parlamentari, carora li s-au taiat pensiile cu caracter specific functiei, in august 2010 si celelalte categorii de pensii speciale carora li s-au intregit pensiile (aviatori, personal diplomatic si consular partial) sau care au deja intiiative legislative aflat in dezbatere parlamentara (Curtea de Conturi, personalul diplomatic si consular partial, functionari publici parlamentari, grefieri).
Ce presupune acest proiect:

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat.
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz.
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Marti, deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatori, a explicat ca proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, initiativa legislativa este inspirata, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European.

"Acest proiect este semnat de peste 260 de deputati si senatori din care peste 87 de semnaturi sunt de la Opozitie si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taiere a pensiilor si a salariilor. Formula de calcul a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0,55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. De exemplu, aceasta indemnizatie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima", a spus Daea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a explicat ca pragul minim este de 6 luni iar daca o persoana a fost parlamentar mai putin de 6 luni nu beneficiaza de indemnizatie.

"Noi ne-am inspirat din legea Parlamentului European. Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime. In cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care la calculul pensiei erau aeste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime", a mai precizat Daea.

De altfel, initatorii au anexat o sinteza care arata ce indemnizatii au parlamentarii in UE si o anexa care arata situatia statistica privind beneficiarii de legi speciale existent in plata la finele lunii august 2010, in momentul cand au fost eliminate.

Mai exact, in parlamentul european, indemnizatia lunara este de 7807 euro, varsta de pensionare este de 63 de ani, iar pensia parlamentara este de 4,5% din indemnizatia aferenta fiecarui an complet de exercitare a mandatului, fara a putea depasi 70%.

Vezi mai jos anexele (din proiectul de lege):

Proiect de Lege Pensii Speciale Parlamentari
Cine sunt cei 255 de semnatari

Majoritatea semnatarilor sunt social-democrati - 181 de parlamentari. De la UDMR au semnat 14 deputati si senatori.

De la liberali, au semnat urmatorii deputati (20): Calimente Mihaita, Chereches Florica, Chirtes Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Craciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireada Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuta Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardau Dumitru, Samartinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionas-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu
si urmatorii senatori: Grapa Sebastian, Grigoras Viorel, Iliescu Lucian.

Vezi aici lista completa a initiatorilor

Amintim ca liderul liberalilor Alina Gorghiu a declarat ca PNL nu sustine acest proiect. "In sedinta de conducere astazi s-a stabilit ca acest proiect nu are girul politic al PNL. Stim ca, in general, pensiile din Romania si indemnizatiile nu sunt la nivelul pe care multi si l-ar dori, dar in acelasi timp cred ca este o problema de prioritate unde directionezi banii din bugetul Romaniei, pentru ca eu fata de acest proiect al PSD as fi avut alta prioritate. Una din dorintele mele si ale familiilor care au copii este acel proiect de macar dublare a alocatiilor pentru copii de la 42 la 82 de lei, daca nu sa ajungem chiar la 200 de lei, ceea ce este un deziderat la care sa raspunda premierul. (...) Daca acest proiect va fi depus (pensiile speciale pentru parlamentari - n.r.) optiunea politica a PNL va fi aceea de a nu-l sustine", a afirmat Gorghiu, citata de Agerpres.

Ea a sustinut ca initiativa cu privire la pensiile speciale pentru parlamentari este de condamnat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6191 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Plan de furt asta e! (Joi, 16 aprilie 2015, 12:56)

  Cetatean97513 [utilizator]

  Astia nu se lasa... penalii PSD si citva penali PNL inca vor sa ne fure si dupa ce inceteaza mandatul.
  • +1 (1 vot)    
   parlamentul Romaniei EGAL (Joi, 16 aprilie 2015, 13:05)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean97513

   Muietzi Is Posmagii
 • +7 (7 voturi)    
  Lipsesc cateva chestii (Joi, 16 aprilie 2015, 12:59)

  Zauan [anonim]

  1. Daca a fost condamnat pentru coruptie sa nu mai primeasca nici un spor
  2. Indemnizatia sa fie calculata in functie de zilele prezente in parlament
  3. Aceasta lege sa intre in vigoare dupa ce se reolva probleme mai importante cum ar fi sanatatea,educatia, alocatiile copiilor, etc.
  • +2 (2 voturi)    
   Este exact invers! (Joi, 16 aprilie 2015, 15:33)

   ticbis [utilizator] i-a raspuns lui Zauan

   1. Daca a fost condamnat pentru coruptie ar trebui sa primeasca un spor de 50% la pensie, pentru ca a suferit din punct de vedere mediatic si i-a fost sifonata imaginea publica de catre dictatorul Basescu.
   2. Indemnizatia sa fie calculata in functie de zilele in care lipseste din sedintele parlamentului, pentru ca astfel el se sacrifica in folosul alegatorilor sai locali, stand acasa aproape de: nevasta, parinti, copii, amante, bunici, verisori, secretare, fini, matusi si cumetrii din oras.
   3. Aceasta lege sa intre in vigoare imediat si cu prioritate fata de toate celelelte legi ce au ca obiect pulimea. Eventual, ar fi indicat sa se aplice retroactiv, din momentul in care parlamentarul s-a nascut si a venit pe lume. Pentru ca, nu-i asa, el este un "mesia" nascut din harul divin pentru salvarea poporului roman!

   Hai Sictir!
  • 0 (0 voturi)    
   Nesimtii naibii de borfasi! (Vineri, 17 aprilie 2015, 3:18)

   valjean [utilizator] i-a raspuns lui Zauan

   Ordinarii astia vor doua pensii.Pensia dupa contributivitate si o pensie speciala care sa se adauge la prima daca mandatul parlamentarului are cel putin 6 luni.
 • +8 (8 voturi)    
  sa manace si gura lor ca sunt amarati!!! (Joi, 16 aprilie 2015, 13:01)

  misa2002_2006 [utilizator]

  sa manace si gura lor ca sunt tare amarati!!! nemernicii dracu!!
  sa nu mai apuce sa manance pensii speciale!!!!
  de-a Domnul la toti parlamentarii aceeasi soarta!!!
  poporul l-a umplut de praf in ochi.. si de taxe.. l-a rezolvat.. acum au trecut la retributiile lor, care erau atat de neactualizate..
  lumeee nu vedeti cata batjocura???
  mai stati mult in case??
 • +5 (5 voturi)    
  Hotia (Joi, 16 aprilie 2015, 13:03)

  emil bobu [utilizator]

  conduce Romania.

  Jos Parlamentul! Trebuie dizolvat imediat!
 • +7 (7 voturi)    
  Rusineeee. (Joi, 16 aprilie 2015, 13:15)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  PArlamentul = grup de mafioti organizat ca sa jefuiasca cit mai mult si sa se apere intre ei. RUSINEA ROMANIEI.

  Trebuie sa iesim in strada sa-i alungam cu pietre pe acesti corupti incompetenti.
 • +5 (5 voturi)    
  Propunere (Joi, 16 aprilie 2015, 13:20)

  Gila [anonim]

  Niste jeguri.
  Presedintele ar trebui sa initieze un referendum: "Limitarea numarului de parlamentari" si "O singura camera"
  • 0 (0 voturi)    
   pai (Vineri, 17 aprilie 2015, 2:11)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Gila

   S-a initiat deja si s-a votat deja. La fel ca si la cazul Sova nu se pune in aplicare ...
   De ce ? ca nu vor.
 • +4 (4 voturi)    
  FARA PRIVILEGII (Joi, 16 aprilie 2015, 13:26)

  Stefan Ivan [anonim]

  Nici un angajat al statului, fie el parlamentar, magistrat, angajat al unei companii de stat, nu trebuie sa beneficieze de privilegii platite din banii contribuabililor, deoarece angajatii statului nu au venit sa lucreze in sistemul de administrare al statului pentru privilegii salariale si de pensionare, ei au venit sa lucreze pentru bunastarea, siguranta si binele concetatenilor lor. Este foarte adevarat ca angajatii din sistem trebuie sa fie platiti foarte bine, dar fara nici un fel de privilegii. Acesti angajati ai statului daca vor pensii speciale sa isi constituie un fond de pensii private, la fel ca multi alti romani.
 • +7 (7 voturi)    
  Pensii NESIMTITE pentru NESIMTITI (Joi, 16 aprilie 2015, 13:28)

  Ana [anonim]

  De ce nu afisati si salariile si pensiile celor din UE . Parlementarii din UE nu dorm in fotolii si se plimba pe banii cetanenilor. Cu toti vrem pensii speciale. Cu ce sunteti voi mai speciali decat alte categorii de cetateni.
  Hai sa iesim cu totii in strada sa dam jos acest parlament si guvern NESIMTIT.
 • +4 (4 voturi)    
  furt calificat (Joi, 16 aprilie 2015, 14:14)

  ic.ram1945 [utilizator]

  Tot ce doresc tovarasii,putem sa o calificam, ca furt calificat in comparatie cu furtul saracimii,care este un furt...ereditar.Acest nerusinati, cu o prezenta la lucru cu mult sub 50%,in restul timpului rezolvandu-si problemele personale,pe banii nostri:salar,diurna,cazare etc.Pe langa aceasta, fac excursii gratuite 100% in Romania,Europa si alte continente,in general fara un profit pentru tara.Si acestor nerusinati, le trebuie ,dupa munca de "ocnasi" din parlament, o pensie pentru o viata de vis pana la moarte. Daca o sa le reuseasca intr-o tara locuita de o populatie care are lozinca:"Mai rau sa nu fie", o sa ceara si asigurare de sanatate, medicamente,tratamente balneo-climaterice in tara si strainatate etc gratuite pentru ei si familiile lor etc.
 • +1 (1 vot)    
  Calculul pensiilor (Joi, 16 aprilie 2015, 14:20)

  Gica Contra [anonim]

  Folosind formula rees urmatoarele pensii; UN MANDAT (1990-1992)- 756 lei ,un mandat (altul decat 1990-1992) -1290 lei.,DOUA MANDATE (care include 1990-1992--28 luni+48 luni-)--20500 lei,O PENSIE 3 MANDATE (144 luni)---3880 lei.
 • +3 (3 voturi)    
  Hotie legalizata (Joi, 16 aprilie 2015, 14:29)

  Sorin Onita [anonim]

  Astia in ce tara traiesc? Chiar nu au nici macar un dram de rusine? Legea este facuta pentru toti, dar dupa cum ne-au demonstrate pana acum, ei se cred mai presus de lege, mai presus de interesele acestei tari! Niste NESIMTITI! LA OCNA CU EI!!!
 • +2 (2 voturi)    
  parlamentari = lipitorile bugetului Romaniei (Joi, 16 aprilie 2015, 14:30)

  Liviu [anonim]

  Ce au facut parlamentarii Romaniei ptr ROMANIA, ca sa li se acorde pensii speciale?
  De ce nu li se aplica aceleasi rigori ca intr-o întreprindere ? adica .... activitate, prezenta . Cine ii trage la raspundere pe nenorocitii astia care lipsesc din parlament ? De ce nu li se opreste din leafa când lipsesc, când gresesc (vezi martea neagra )?
  De ce in cazul unor dosare de coruptie, evaziune, trebuie sa voteze parlamentarii de C...t ai Romaniei incuvintarea arestarii? Daca eu fac evaziune vor vota si ptr mine? Daca vreti sa dati dovada ca vreti sa faceti ceva ptr tara asta, care mai sunteti oameni p-acolo, dati-va demisia din Parlament.
  Sa vedem ce solutie "juridica" mai gaseste dl manechin-tariceanu (o rusine de om) in functionarea parlamentului pesede !
 • +3 (3 voturi)    
  CAR' VA S' ZICA (Joi, 16 aprilie 2015, 14:47)

  ofCAER [utilizator]

  BOBORU' ceru trei sute, ei se pusera 6!, si, ca recompensa, vor si pensii speciale...
  Frati romani, va fac o destainuire: le merita, la cat suntem noi de prosti! De ce n-am iesit in strada cand s-au fost pus di tati 600?!
 • +2 (2 voturi)    
  senatoarea foamei , cea care a luat si (Joi, 16 aprilie 2015, 14:57)

  deval [utilizator]

  spert pentru protest si locul de senator de la turnatorul-praduitor, a zis azi ca a fost in programul usl, ca fac "dreptate pana la capat" !!!!
  Nu stie ambuscata anghel ca asta e o pensie speciala inexistenta la 2012, (adica dreptate din parti) !!!!
  A mai zis ca ce conteaza, ca sunt 2-300 de parlamentari care au varsta de pensionare !!? Intelegeti de ce eu as cere si aviz de sanatate mintala pentru cei care conduc orice ??!!
 • +2 (2 voturi)    
  sistemul este eronat permite abuzuri (Joi, 16 aprilie 2015, 15:14)

  alexandru [anonim]

  parlamentarii nu ar trebui sa poata da legi pentru ei insisi. Oricum, daca vor sa remedieze ceva trebuiau sa prevada ca din indemnizatia de parlamentar se platesc, ca in cazul oricarui salariat CAS si celelalte contributii, astfel ca ar fi beneficiat la pensie inclusiv de acest stagiu. sa stabilesti insa o pensie fara o baza de contributii cu cifre scoase din burta este doar inca un abuz.
 • +2 (2 voturi)    
  cumul (Joi, 16 aprilie 2015, 15:45)

  kodak [anonim]

  indemnizatia propusa se va cumula cu pensia cuvenita. Perioada "petrecuta" in Parlament sa va lua in calcul de 2 ori: ca ani de pensie si ca ani de indemnizatie
 • +1 (1 vot)    
  tara de prosti (Joi, 16 aprilie 2015, 18:04)

  prenume [utilizator]

  ha ha ha
  iar le-o trage ponta la prosti.
 • 0 (0 voturi)    
  Penalii vor pensii!!! (Joi, 16 aprilie 2015, 22:37)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Pai dupa ce ca sunt in fratia infractorilor, cosa nostra, nu fac legi decat in interes propriu si se apara unii pe altii, acesti parlamentari nu fac nimic, sunt paria societatii...Mai mult, functia temporara de parlamentar nu este o profesie ca sa justifice o pensie speciala...Pentru functia de parlamentar sunt platiti, plus ca au o gramada de beneficii, chirie, auto, bani pentru biroul parlamentar, deplasari, diurne, etc...La ce fac pentru statul roman eu i-as desfiinta, dar sa le mai platesc si pensia speciala...Nenorocitii, pai sunt alte categorii profesionale mult mai indreptatite la un salariu si o pensie decenta, profesorii, medicii, etc...
 • 0 (0 voturi)    
  pensii nesimtite (Vineri, 17 aprilie 2015, 8:41)

  pentru nesimtiti [anonim]

  Cu cata nesimtire isi propun singuri pensii speciale in conditiile in care oamenii de rand nu au cu ce sa-si plateasca intretinerea. propunerea este sigur a PSD, idiotul de Ponta dupa toate prostiile si minciunile aplicate romanilor ,dupa scaderea TVA s-a gandit ca trebuie sa dea si ordinarilor din parlament si guvern ceva-pensii speciale. Mai mult din iunie cresc salariile bugetarilor , adica putorilor de la stat, duduielor de la finante, consilii , primarii si tot ce inseamna autoritate publca. Daca nu franam aceaste ABUZURI in strada cu vehementa iar ne prosteste Ponta. Mai nou cresc salariile si la jurnalist , adica eu sa platesc adormitii si idiotii din parlament si guvern , adormitele si adormitii din institutiile publice mai nou psihopatii gen Gadea si Badea de la antena 3 pentru prostiile sustinute de acestia.
 • 0 (0 voturi)    
  Petitie pentru anularea pensiilor speciale (Marţi, 28 aprilie 2015, 2:55)

  Ciprian [anonim]

  Am inceput o petitie impotriva acestui proiect de lege. Poate ca este nevoie sa transmite un mesaj prin care sa aratam ca nu suntem indiferenti la nesimtirea lor.

  https://www.change.org/p/parlamentul-romaniei-anularea-pensiilor-speciale-pentru-parlamentari-2
 • 0 (0 voturi)    
  moificati legea (Duminică, 3 mai 2015, 15:26)

  hertanu gheorghita [anonim]

  trebuie modificata intraga lege pentru toti contribuabili la acest sistem.
  -legea 19 era mai echitabila ,daca se tine cont de contributia fiecarui cetatean la sistemul de pensii respectinduse principiul contributivitati enuntat in lege.
  -dupa scoaterea unei legi corecte se poate analiza si altelegi speciale,dar intii legile pentru care au fost alesi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by