Plenul Senatului va dezbate miercuri proiectul de lege care prevede desfiintarea Serviciului de Telecomunicatii speciale ca institutie de sine statatoare si trecerea sa in componenta Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit ordinii de zi a Senatului, proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor.Odata adoptat, proiectul ar da premierului controlul asupra inca unui serviciu de informatii, dupa cel al Armatei si al Ministerului de Interne.

Marcel Opris, seful STSFoto: Agerpres

In Senat, care e camera decizionala, proiectul a primit aviz negativ de la Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului.

Reamintim ca proiectul a fost initiat de un grup de 153 de deputati si senatori PSD, singurul liberal care a semnat proiectul fiind George Scutaru, cel care a ajuns consilier prezidential al presedintelui Klaus Iohannis si a demisionat dupa doar trei luni, fiind acum urmarit penal intr-un dosar de coruptie.

Proiectul de lege, semnat printre altii de Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Eugen Nicolicea prevede ca STS se transforma intr-un Departament de Telecomunicatii Speciale in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structura cu personalitate juridica, condusa de un secretar de stat, ajutat de 3 subsecretari de stat, numiti si eliberati din functie prin decizie a prim-ministrului.

Proiectul a fost initiat imediat dupa accidentul aviatic din Apuseni, cand Guvernul si PSD au dat vina pe STS pentru localizarea tardiva a epavei avionului prabusit. Seful STS, Marcel Opris, a negat categoric orice disfunctionalitate a Serviciului, iar presedintele Traian Basescu a declarat la acel moment ca desfiintarea unui serviciu de informatii ar aduce prejudicii in relatia cu aliatii din NATO.