Guvernul Ponta nu este capabil sa pregateasca masura reducerii taxei pe valoare adaugata, acest lucru fiind in masura sa compromita o astfel de decizie, in principiu pozitiva, a acuzat azi prim-vicepresedintele Partidului National Liberal, Catalin Predoiu, mari, intr-o conferinta de presa.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

Declaratiile s-au referit la reducerea TVA anuntat de premierul Victor Ponta inainte de sedinta de Guvern, "masura care se afla in programul Partidului National Liberal de multa vreme", a spus Predoiu, potrivit unui comunicat de presa al PNL.

"Problema pe care PNL o semnaleaza este legata de lipsa de pregatire a Guvernului inainte de a introduce aceasta masura. Aceasta lipsa de pregatire inseamna o colectare foarte slaba a veniturilor, o performanta a ANAF care, in loc sa abordeze zonele de mare evaziune fiscala, blocheaza micile afaceri. Masura scaderii TVA reclama in prealabil un studiu de impact si o masuratoare econometrica", a sustinut liderul liberal.

Predoiu a spus ca "sunt mari semne de intrebare legate de capacitatea Guvernului de a implementa in acest moment masura scaderii taxei pe valoare adaugata" si a adus ca argument si "opinia extrem de bine argumentata a Consiliului Fiscal care ridica problema sustenabilitatii si a realismului constructiei bugetare".

Pim-vicepresedintele PNL a invocat si "semnalul de prudenta transmis de guvernatorul Bancii Nationale" si "semnalele foarte clare si transante ale Fondului Monetar International si ale Comisiei Europene".

"Reamintesc faptul ca, in urma cu putin timp, Comisia Europeana a deschis o procedura de monitorizare pentru risc de deficit bugetar excesiv si, poate ca nu intamplator, la Bucuresti va sosi in curand Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene insarcinat cu programul de aderare la moneda unica euro a Romaniei. Aceasta vizita este prefatata de un raport al Comisiei Europene publicat joi in care se ridica din nou problema lipsei de reforme structurale in privinta companiilor de stat, in ceea ce priveste privatizarile si toate obstacolele aflate in calea desfasurarii afacerilor si investitiilor", a spus Predoiu.

Liberalul a spus ca un alt element de ingrijorare "este legat de oprirea investitiilor de catre Guvernul Ponta". "Jonglarea cu veniturile statului doar pentru a justifica un joc de imagine al premierului denota o lipsa de responsabilitate fata de mecanismele economice", a acuzat Predoiu.

"In concluzie, noi nu putem avea ceva impotriva a ceea ce este in programul nostru de guvernare, o masura care face parte din pachetul de politici fiscal-economice liberale, cum este reducerea TVA. Problema noastra este legata de compromiterea unei masuri, in principiu pozitiva, prin lipsa de pregatire a Guvernului Ponta, prin plasarea acesteia intr-un joc politic si de imagine pentru a scoate din dezbaterea publica problemele grave create prin votul de acum cateva saptamani din Senat in cazul Sova", a concluzionat Predoiu.