Autoritatea Electorala Permanenta a decis confiscarea a aproape 300.000 de lei din banii destinati campaniei electorale a Monicai Macovei. Decizia a fost luata in urma neregulilor inregistrate in privinta fodurilor destinate campaniei candidatului independent, anunta Digi 24. Este vorba despre 291.415 de lei confiscati si o amenda de 55.000 de lei. Datele apar intr-un raport al AEP, publicat in Monitorul Oficial.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Documentul cuprinde rezultatele controalelor facute de AEP dupa alegerile prezidentiale din toamna anului trecut.

In urma abaterilor partidelor si candidatilor, AEP a confiscat o suma totala de 413.575 de lei.

Reactia Monicai Macovei:

AEP nu a tinut seama de procedura sistemului PayPal si a decis sa confiste sume care au fost primite legal si transparent.

In urma publicarii raportului AEP pentru toti candidatii la alegerile prezidentiale, care contine si sume confiscate de la candidati independenti sau de la partide politice care au avut candidati, fac urmatoarele precizari:

In campania electorala am facut ceea ce nu a facut niciun alt politician: am avut finantari mici de la multi oameni, nu donatii mari, nu bani murdari, adusi cu punga. Toate incasarile si cheltuielile au fost legale si transparente.

Unele persoane au facut donatii mici prin sistemul PayPal, prin banca, cu cardul. Iar acesti bani nu puteau fi folositi in campanie decat dupa ce erau transferati de sistemul PayPal in contul de campanie, adica la cateva zile de la data donatiei. Asadar este o procedura in doi pasi, si numai dupa pasul doi, prin care donatiile intrau in contul de campanie, acestea puteau fi declarate si folosite. AEP nu a tinut seama de procedura sistemului PayPal si a decis sa confiste sume care au fost primite si cheltuite transparent.

Am respectat in totalitate legea si toate donatiile si cheltuielile din campanie s-au facut prin mandatar financiar, asa cum prevede legea. Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP si sumele primite inainte de inceperea campaniei, desi legea spune ca se aplica numai in timpul campaniei electorale. Deci am facut mai mult decat ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparenta. AEP a confiscat si acesti bani, desi nu erau din campania electorala si fusesera primiti si cheltuiti transparent. Ultimul cuvant il va avea instanta de judecata.