Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, considera inacceptabil ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sa influenteze decizia politica si apreciaza ca, daca dupa "executia mediatica" si "umilirea" celor retinuti si arestati, acestia vor ataca statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), vor castiga "in mod cert", transmite Agerpres.

Frunda a declarat miercuri, la RFI, ca un proiect precum cel al PSD privind arestul nu este necesar, argumentand ca modalitatile de arestare ar fi stabilite clar atat in conventiile internationale, cat si in procedura penala romana si in "doctrina constanta" a CEDO.

"Pur si simplu ar trebui respectate aceste norme. Ar trebui respectate cazurile de arestare si tratamentul la care este supus cel care este arestat preventiv sau retinut de catre organele de urmarire. Acestea ar trebui in momentul retinerii, arestarii, sa nu-l lase in catuse liber pe strada pe cel impricinuit, ci sa-l puna intr-o masina in curtea institutiei si sa-l duca in sediul Politiei Capitalei, daca vorbim de Bucuresti. Aceasta executie mediatica, discreditarea umana, umilirea celor retinuti si arestati este in contradictoriu cu toate normele europene si nu se practica in nici unul din statele Europei. Daca aceste persoane vor ataca statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in mod cert vor castiga", a spus Gyorgy Frunda, la RFI.

El a opinat ca DNA nu ar trebui sa se pronunte in legatura cu ceea ce doreste sa faca Parlamentul.

"Dupa parerea mea, este inacceptabil ca Directia Nationala Anticoruptie, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie de multe ori sa incerce sa influenteze decizia politica. Potrivit Constitutiei Romaniei, avem trei puteri in stat, care se echilibreaza in activitatea lor, dar care trebuie sa-si respecte domeniile de activitate. Nu este treaba DNA sa se pronunte printr-un comunicat asupra a ceea ce vrea sa faca Parlamentul. Parlamentul are dreptul sa se pronunte sau sa modifice legea, indiferent daca acest lucru place sau nu place procurorilor sau judecatorilor. (...) Abia cand proiectul este pe masa, este bine sa aiba loc o dezbatere cat mai larga, cu ascultarea tuturor institutiilor care sunt implicate si care au ceva de spus in aceasta cauza", a mai spus Frunda.