Cererea DNA privind incuviintarea urmaririi penale a senatorului Darius Valcov a fost aprobata de Senat, prin vot secret cu ble, fiind inregistrate 120 de voturi "pentru", 18 "impotriva" si un vot anulat a anuntat comisia de numarare a voturilor.

Pentru cererea de retinere si arestare preventiva au votat 106 de senatori, "contra" 28, iar un vot a fost anulat.

Senatorii au votat in sedinta plenului de miercuri, cea de-a doua cerere a Justitiei privind incuviintarea efectuarii in continuare a urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive in cazul fostului ministru al Finantelor, senatorul Darius Valcov.

In sedinta de marti, membrii Comisiei juridice au avizat favorabil cererea, urmand sa inainteze plenului doua rapoarte favorabile - unul privind urmarirea penala si unul referitor la retinerea si arestarea preventiva a senatorului.

Senatorul Darius Valcov nu s-a prezentat marti la audierea din Comisia juridica, insa le-a transmis senatorilor juristi ca isi va sustine punctul de vedere, miercuri, in fata plenului Senatului.

A doua cerere a DNA

DNA a cerut, martea trecuta, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi, procurorii precizand ca el ar fi obtinut astfel trei lingouri de aur, bani si tablouri, potrivit Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2011 si pana in prezent, Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru. El s-ar fi folosit de informatiile obtinute in virtutea functiilor publice, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de fostul ministru al Finantelor, dar erau administrate prin interpusi.

Darius Valcov a obtinut, astfel, arata procurorii anticoruptie, mai multe bunuri materiale, intre care sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei.

Anchetatorii sustin ca acestea au fost depozitate intr-un seif, care era lasat spre pastrare unei persoane apropiate fostului ministru. Procurorii fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia.

In acest context, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Romaniei referatul cauzei, pentru ca acesta sa sesizeze Senatul, pentru a se obtine avizul necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale a lui Darius Valcov. De asemenea, DNA a cerut si incuviintarea retinerii si arestarii fostului ministru al Finantelor.

Acesta nu este primul aviz pe care DNA il cere in cazul lui Valcov. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Valcov pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Valcov este la Inalta Curte

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca miercuri contestatia DNA privind arestarea la domiciliu pentru 30 de zile a fostului ministru de Finante Darius Valcov,. Dupa ce a respins cererea DNA privind arestarea preventiva a lui Valcov, acuzat de trafic de influenta, Instanta Suprema a decis joia trecuta ca fostul ministru sa fie cercetat in arest la domiciliu.