Expert Forum a lansat marti un raport despre oportunitatea introducerii votului electronic prin internet in Romania in care include concluziile unei vizite de documentare si ale mai multor intalniri cu experti electorali, membri ai comisiilor electorale sau academicieni din Estonia, Finlanda si Letonia.

Potrivi realizatorilor, vizita a avut loc intre 27 februarie si 6 martie 2015, iar pe 1 martie acestia au observat alegerile parlamentare din Estonia si procedura de deschidere si numarare a voturilor exprimate electronic.

Chiar daca votul electronic reprezinta una dintre marile controverse ale utilizarii noilor tehnologii, state precum Estonia sau Franta au reusit sa implementeze proceduri de vot prin internet. Sunt si multe exemple unde votul electronic (fie prin masini, fie pe internet) a fost eliminat, fiind considerat periculos. Alte tari, cum ar fi Republica Moldova, fac pasi importanti pentru introducerea metodei de vot in perioada urmatoare, arata Expert Forum.

Raportul EFOR aduna lectii din Estonia, singura tara care aplica votul prin internet pentru toate tipurile de alegeri si este pana in prezent unul dintre cele mai de succes exemple, Cu toate acestea, Estonia nu a scapat de critici referitoare hibele de securitate sau la posibilitatile de fraudare a votului. "Astfel, am analizat cum se voteaza in Estonia, de ce este un exemplu de succes si de ce alte tari au dat gres cu folosirea tehnologiei in exprimarea optiunilor electorale sau au refuzat din start acest pas".

Expert Forum mai arata ca in Romania "discutia stagneaza, nu este construita pe argumente si nu se poarta in spatiul public, prin consultari cu cetatenii", principalele probleme fiind frica de frauda electorala, posibilitatile de manipulare a sistemului, gradul scazut de alfabetizare tehnologica a cetatenilor.

"Politicienii evita de mai multi ani sa ia o decizie care ar putea fluidiza votul in diaspora. Astfel, intrebarea care se pune este <>, sustine organizatia amintita.

"EFOR considera ca votul anticipat prin internet poate fi una dintre solutiile alternative pentru asigurarea posibilitatii de a vota pentru alegatorii care se afla in strainatate. Fiecare dintre tipurile de vot la distanta (corespondenta, electronic, anticipat in sectiile de votare) prezinta propriile dezavantaje, dintre care secretul votului si riscul de fraudare sunt cele mai importante. De aceea, chiar daca pornim de la modele deja implementate, cum ar fi cel estonian, trebuie sa existe o pilotare bine planificata a votul electronic, pe alegeri sau un referendum de importanta scazuta, din care trebuie sa reiasa clar daca riscurile sunt mai mari decat avantajele acestui mod de votare. Fiecare tara are propriile caracteristici, astfel ca nu exista un model care se poate copia fara probleme. Politicienii trebuie sa stabileasca inainte de toate obiective, principii legate de arhitectura sistemului si sa isi asume raspunderea si consensul politic asupra proiectului. Discutia trebuie sa se poarte public, transparent, prin consultari cu toti cei interesati, dar in special cu beneficarii directi, care sunt cetatenii. In implementarea unui astfel de sistem trebuie sa primeze interesul alegatorilor si nu calculele financiare sau populismele. De asemenea, partidele politice si autoritatile electorale trebuie sa faca eforturi pentru a atrage increderea alegatorilor, unul dintre fundamentele functionarii sistemului in tarile unde votul electronic este aplicat cu succes", concluzioneaza realizatorii intr-o prezentare a raportului facuta publica.