Plenul Senatului a modificat marti articolul 173 din Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului in sensul in care acest for hotaraste asupra cererilor primite din partea Justitiei cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti. Hotararea de modificare a Regulamentului Senatului a fost adoptata cu 109 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva.

Presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a precizat ca formularea propusa plenului de Comisia pentru Regulament este sustinuta de prevederile constitutionale.

"Pentru a pune punct discutiilor pe acest subiect, dau citire art. 76 alin. (2) din Constitutie: 'Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera'. Putem sa discutam pana maine acest lucru. Este foarte clar din acest punct de vedere", a explicat Chelaru, citat de Agerpres.

Presedintele de sedinta a plenului Senatului respinsese solicitarea presedintelui Comisie pentru regulament de reconsiderare a votului dat saptamana trecuta privind arestarea lui Dan Sova.

"Din pacate, printre alte atributiuni ale presedintelui de sedinta, este respectarea regulamentului in integralitate, in litera si in spiritul sau. Nu pot supune aprobarii Senatului o asemenea cerere. Daca doriti sa o faceti Biroului Permanent, o depuneti si o discutam", a spus Ioan Chelaru, care prezideaza sedinta de plen.

Sebastian Grapa a precizat ca solicitarea sa nu are un temei legal, ci mai degraba unul de natura morala intrucat Comisia pentru regulament a operat, marti, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului astfel incat sa fie "adus la numitor comun cu Constitutia si cu deciziile CCR".

"Nu pot sa invoc un temei legal in baza caruia fac aceasta solicitare, pot insa sa argumentez cu un temei moral si anume faptul ca noi, in Comisie am modificat articolul 173 din Regulament, l-am adus la numitor comun cu Constitutia si cu deciziile Curtii Constitutionale, ne obliga sa reconsideram nu atat votul, cat rezultatul votului pe care l-am dat in ceea ce-l priveste pe domnul Sova. Va solicit sa emitem o Hotarare in urma acelui vot, astazi daca este posibil, si sa luam act ca rezultatul votului pe care il stim cu totii incuviinteaza si nu impieteaza hotararile care au fost luate de catre noi", a spus Grapa.

Comisia pentru regulament a Senatului aprobase marti, in unanimitate, modificarea articolului 173 din Regulamentul acestei Camere, astfel incat pentru aprobarea cererilor primite din partea Justitiei sa fie necesara o majoritate simpla.

Presedintele comisiei, liberalul Sebastian Grapa, a declarat ca forma articolului 173 care va fi inaintata plenului stipuleaza ca "Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti", transmite Agerpres.

"Nu este o noutate faptul ca articolul 173 trebuia modificat. Ati vazut, de altfel, din votul plenului de ieri ca toate fortele politice reprezentate in Senat au fost de acord ca acesta trebuie modificat. Unanimitate a fost in momentul in care am supus la vot. Modificarea consta in faptul ca, daca pana acum articolul 173 spunea ca Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai, acesta se modifica si va suna asa: 'Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti'. Cu alte cuvinte, am redus de la doua treimi la o majoritate simpla. Am uniformizat astfel Regulamentul Senatului cu Constitutia si cu cele doua hotarari ale CCR in vigoare", a declarat Grapa.