Deputatul Eugen Tomac, presedinte PMP, a depus miercuri o cerere catre conducerea Camerei Deputatilor pentru constituirea unei comisii pentru adevar cu privire la masacrarea cetatenilor romani de catre trupele staliniste la Fantana Alba in 1941. Potrivit lui Tomac, masacrul de la Fantana Alba a avut loc la 1 aprilie 1941, cand aproximativ 3.000 de romani bucovineni, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au fost asasinati de soldatii sovietici cand au incercat sa ajunga in Romania.

Tomac a declarat marti intr-o conferinta de presa ca lucrarile si concluziile comisiei pentru adevar nu vor avea implicatii penale, dar comisia va propune masuri pentru recompensarea simbolica a familiilor victimelor.

Potrivit lui Tomac, la 26 iunie 1940, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, Romaniei i-a fost impusa cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei catre Uniunea Sovietica. Masacrul de la Fantana Alba a avut loc la 1 aprilie 1941, cand aproximativ 3.000 de romani, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, cu dorinta de a trece granita sovieto-romana si de a scapa de teroare, au incercat sa ajunga in Romania. Cand coloana de romani a ajuns aproape de granita, soldatii sovietici, ascunsi in padure, au tras din plin cu mitralierele. Supravietuitorii au fost urmariti si ucisi. Dupa masacru, ranitii au fost ingropati de vii, alaturi de cei deja morti, intr-o serie de gropi comune pregatite pentru acest scop.

Dupa 74 de ani, numarul total al victimelor nu este cunoscut in intregime.

Vezi mai jos un reportaj realizat de PRO TV despre masacrul din 1941 de la Fantana Alba

Romania te Iubesc - Amintiri scaldate in sange...de MicaelNicolas