Presedintele Klaus Iohannis nu crede ca romanii si-au pierdut speranta, dupa primele o suta de zile de mandat ale sale, dar a avertizat ca nu are de gand sa-si asume rolul opozitiei pentru schimbarea guvernului Victor Ponta. In acest discurs de bilant, seful statului lansat o critica la adresa lui Traian Basescu, pe care l-a numit pensionar "postac", referire la interventiile dese ale fostului presedinte pe retelele sociale, dar si la adresa lui Victor Ponta, despre care a afirmat ca nu se consulta cu presedintele in chestiuni esentiale precum Codul Fiscal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Klaus Iohannis a afirmat ca cea mai mare nemultumire a sa in primele o suta de zile de mandat este legate de "modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile justitiei".

"Dar si faptul ca promisiunea de a face mai transparente si mai simple procedurile care privesc incuviintarea cererilor justitiei nu a fost onorata inca de partide. Fiecare episod in care justitia este blocata in Parlament inseamna un pas inapoi in recastigarea increderii publice si o sursa de pierdere a legitimitatii. Iar efectele depasesc momentul unui vot", a spus acesta.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT conferinta

Reamintim ca Iohannis a marcat implinirea celor o suta de zile si printr-un clip video postat pe contul sau de Facebook.

Iata mai jos declaratiile facute de Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala):

  • Dragi romani, au trecut primele 100 de zile din mandatul meu de Presedinte. Unii se intreaba de ce nu am vorbit mai mult in aceasta perioada. De ce nu am eu prima reactie la fiecare breaking news. De ce nu admonestez public alte institutii. De ce nu critic zilnic alti politicieni. Foarte simplu. Pentru ca nu acesta este rolul unui Presedinte. Si pentru ca aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politica, fara galagie si spectacol; mai putine vorbe de dragul vorbelor si mai multa constructie; cu ratiune si rabdare.
  • Aceste 100 de zile, dincolo de actiunile concrete, au fost despre valori si despre modul in care ele pot sa ne transforme viata. A fost important, pentru mine, sa reafirm increderea in niste principii pe care comportamentul altor oameni politici in exercitiul puterii le-au golit de continut. Romania lucrului bine facut este posibila: o tara care stie ce vrea si care poate ceea ce vrea. Acesta este un proiect de vindecare pentru tara, care cere o conditie simpla pentru a functiona: sa ne vedem fiecare de treaba, cu toata responsabilitatea.
  • Am spus ca voi fi un presedinte mediator si integrator. Dupa ani de zile de conflict permanent, am asezat la masa dialogului partidele politice, reprezentanti ai institutiilor, societatea civila, pe diferite teme. Unul dintre rezultate a fost semnarea acordului pentru cresterea bugetului Apararii. In aceasta perioada am trimis la reexaminare cateva legi. Va spun foarte limpede. Eu nu ma joc cu legile tarii noastre. Eu nu folosesc aceasta prerogativa a Presedintelui nici ca sa ma rafuiesc cu cineva, nici ca sa raspund la vreun interes particular. Pur si simplu nu promulg legi care nu respecta principii constitutionale sau obligatii ale statului roman.
  • Un alt lucru despre care am vorbit a fost refacerea increderii intre stat si cetatean, dar si aplicarea legii pentru toti. Participarea mea la momente de bilant ale unor institutii din sfera justitiei, apararii si securitatii nationale a fost un semn de recunoastere a activitatii lor. Dar am dorit sa subliniez si faptul ca toate institutiile statului sunt in serviciul cetateanului si sunt chemate sa apere democratia.
  • Am auzit si intrebarea de ce face Presedintele atatea vizite externe, de ce nu sta acasa cu ochii pe televizor sau pe partide. Pentru ca politica externa este un atribut fundamental al Presedintelui. Si mai ales pentru ca o politica externa puternica si eficienta inseamna un stat puternic si eficient pentru cetatenii sai. Nu cred ca gresesc daca afirm ca in aceste 100 de zile Romania a reinceput sa-si dobandeasca respectul si credibilitatea in marile capitale europene si din lume. In acest scurt interval am avut marea bucurie sa ma intalnesc cu o parte dintre reprezentantii comunitatilor de romani de peste granita, sa le multumesc personal pentru patriotismul lor. Regret ca n-am reusit sa-i cunosc decat pe foarte putini dintre ei. Iar promisiunea mea este ca voi merge in lunile urmatoare in cat mai multe locuri unde traiesc comunitatile mari de romani.
  • In fine, recuperarea memoriei istorice, pretuirea culturii nationale si redescoperirea valorilor fac parte din misiunea unui presedinte. O misiune care nu trebuie scrisa formal intr-un text de lege, ci simtita. Sunt evenimente la care am participat, locuri pe care le-am vizitat si oameni pe care am tinut sa-i cunosc tocmai din acest motiv. Stiu ca exista asteptari mari si pentru alte zone. Stiu ca oamenii isi doresc ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede. Nu toate proiectele au putut incepe concomitent. Ma refer in special la organizarea Consiliului Consultativ pentru Diaspora si la structurarea unui mecanism de dezbatere pe educatie si pe sanatate. Inainte de ridica o constructie este insa nevoie de o fundatie solida, la care am lucrat in aceste prime 100 de zile.
  • Dragi romani, acestea sunt directiile de principiu si actiune pe care le voi pastra in perioada urmatoare. Finalizarea proiectelor de reforma a institutiilor politice ramane prioritara pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. Voi urmari cu atentie solutia legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora, dar si celelalte proiecte. Voi continua seria intalnirilor externe, in spiritul aceleiasi politici la baza careia stau parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana. In lunile urmatoare voi finaliza, de asemenea, Strategia Nationala de Aparare pe care o voi prezenta Parlamentului.
  • Cea mai mare nemultumire a mea in aceasta perioada si, trebuie sa recunoastem, cea mai mare restanta ramane modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile justitiei. Dar si faptul ca promisiunea de a face mai transparente si mai simple procedurile care privesc incuviintarea cererilor justitiei nu a fost onorata inca de partide. Fiecare episod in care justitia este blocata in Parlament inseamna un pas inapoi in recastigarea increderii publice si o sursa de pierdere a legitimitatii. Iar efectele depasesc momentul unui vot. Despre politicienii suspectati de coruptie si fuga de justitie, vreau sa subliniez ca exista o proba pe care daca nu o treci, nimic si nimeni nu te poate ajuta. Aceasta proba se refera la integritatea personala. Ea nu se poate mima, oricate incercari ai face. In politica, daca ai gresit grav, demisionezi. Acesta este un alt mod de a face politica.
  • Asa cum a aratat si votul din 16 noiembrie 2014, oamenii asteapta de la cei alesi alta conduita. Am certitudinea ca mai exista politicieni care gandesc la fel, cand vine vorba de integritate. Fie ca ei inteleg acum sau mai tarziu, electoratul va evalua si sanctiona aceste lucruri la vot. Inteleg si impartasesc supararea oamenilor care s-au saturat sa vada ca multi dintre cei alesi sa-i reprezinte in Parlament au uitat in slujba cui sunt si le sfideaza asteptarile. Inteleg si dorinta unora de actiuni rapide si radicale pe termen scurt. In democratie insa nu poti rezolva un abuz prin alt abuz, nu poti opri un conflict printr-unul si mai mare si nu poti schimba comportamente cu forta. S-au mai incercat aceste lucruri in Romania ultimilor ani, de catre toate partile. Stim cu totii ce-a iesit, un razboi al tuturor impotriva tuturor.
  • Cine nu invata din lectiile istoriei e condamnat sa repete trecutul si nu poate construi un alt viitor. Eu nu am de gand sa-l repet. Schimbarea clasei politice si a mentalitatilor este un proces de durata. Dar este un proces care acum cateva luni parea imposibil, in timp ce astazi e deja inceput. Rezistenta la schimbare este primul semn ca aceasta se intampla. Daca ramai consecvent unor principii, chiar si atunci cand circumstantele te imping a le incalca, in cele din urma vor prevala principiile. Daca ramai ferm in respectarea Constitutiei, chiar si atunci cand a merge la limita ei pare o solutie mai rapida, Constitutia va prevala. Acestea sunt crezurile mele.
  • Romanii trebuie sa stie ca reperul meu este litera si mai ales spiritul Constitutiei, preocuparea mea este sa fac ce am spus ca fac, conduita mea este cea pe care deja o cunoasteti si singura directie este viitorul pe care il cream impreuna. Al unei Romanii in care isi regasesc locul increderea, calmul si aprecierea valorii. Al unei Romanii cu adevarat democratice si puternice.

Intrebari

Intrebare: Buna seara, domnule Presedinte. Ati enumerat realizarile din primele 100 de zile din mandat. As vrea sa va intreb daca in aceasta perioada au existat obiective pe care nu le-ati atins in afara de nemultumirile legate de modul in care Parlamentul trateaza cererile justitiei? Va multumesc.

Klaus Iohannis: Faptul ca partidele si Parlamentul inca nu au realizat ceea ce au promis consider ca este, daca putem sa tratam asa, inca o nerealizare. Multumesc.

Intrebare: Buna seara, domnule Presedinte. Fostul presedinte al Romaniei v-a solicitat zilele trecute sa nu validati numirea noului ministru al Finantelor, pentru ca a votat impotriva arestarii domnului Sova in Parlament. Va intreb, domnule Presedinte, in ce relatii sunteti dumneavoastra acum cu fostul presedinte al Romaniei, daca macar v-ati gandit, ati luat in calcul acea solicitare, daca dumneavoastra i-ati cerut domniei sale sa paraseasca Vila Lac III mai devreme si daca macar v-a anuntat ca se muta la Scrovistea? Multumesc.

Klaus Iohannis: Astea au fost patru intrebari, nu?

Intrebare: Erau punctele unei singure intrebari.

Klaus Iohannis: Nu m-am intalnit cu fostul presedinte, nu i-am solicitat absolut nimic, nu am discutat nici despre resedinta, nici despre politica. In rest inca, insa daca e vorba de sfaturi, constatam ca fostului presedinte ii prieste pensia. Este foarte vocal si postac. Ii doresc sa fie sanatos.

Intrebare: Domnule presedinte ce legaturi aveti cu compania Holzindustrie Schweighofer?

Klaus Iohannis: Nu am absolut nicio legatura si nu pot sa va dau niciun detaliu. Stiu ca au existat anumite scenarii create in anumite talk-show-uri. Pot sa va spun, asa cum am spus si in alocutiunea mea, nu exista la mine notiunea de lobby sau interventie pentru a rezolva o problema. Iar in cazul acesta nu a existat, nici in cazul acesta nu a existat. Nici macar nu au incercat sa ajunga la mine, ca puteau sa incerce si sa-i refuz.

Intrebare: Daca imi permiteti, intr-o scrisoare deschisa, fostul ministru al Apelor si Padurilor spunea ca ati fi fost dezinformat tocmai de reprezentantii acestei companii in momentul in care ati decis sa retrimiteti in Parlament Codul Silvic.

Klaus Iohannis: Este o speculatie facuta de fostul ministru pe care, probabil, ar fi bine sa o explice fosta doamna ministru, nu are insa absolut nimic de-a face cu mine si cu administratia mea.

Intrebare: I-ati raspuns doamnei ministru la aceasta scrisoare?

Klaus Iohannis: Tocmai.

Intrebare: Dar, domnule Presedinte, s-a vorbit totodata de o apropiere fata de...

Klaus Iohannis: Putem sa luam si intrebari de la alti jurnalisti?

Intrebare: Sigur ca da. Daca imi permiteti...

Klaus Iohannis: O ultima intrebare.

Intrebare: Au fost mai multe critici pe o retea de socializare, chiar reteaua pe care ati strans peste un milion de like-uri la inceput...

Klaus Iohannis: Un milion si jumatate.

Intrebare: As vrea sa va intreb, domnule Presedinte, cum credeti ca s-a ajuns la aceste critici, pana la urma, pentru ca jurnalisti importanti, dar si toti romanii au criticat pana la urma mai multe actiuni ale dumneavoastra?

Klaus Iohannis: Orice om este supus greselii si, daca fanii mei ma critica si au dreptate, incerc sa ma indrept. Dar in privinta lobby-ului nu are nimeni dreptate. Multumesc.

Intrebare: In ce masura considerati intemeiate temerile unor politicieni ca se face in acest moment abuz de arestari, de justitie la televizor, si de scurgeri de informatii din dosare, temeri care au dus si la respingerea unor solicitari ale justitiei si care i-au facut pe parlamentari sa se gandeasca sa modifice acum Codul Penal.

Klaus Iohannis: Putem sa constatam cu totii ca Romania se afla intr-o faza foarte intensa de combatere a coruptiei, actiuni foarte vizibile, foarte multe ale parchetelor care se ocupa de aceste lucruri. Consider ca este un lucru bun. Vedem - si dumneavoastra, si eu - aproape zilnic noi si noi politicieni acuzati de diferite lucruri, ceea ce ne duce cu gandul la o intrebare: cum de au stat atatia ani in spatiul public si nu a venit nimeni sa verifice aceste chestiuni? Bine ca se intampla si acum, in ceasul al doisprezecelea. Trebuie sa va spun foarte clar: aceasta faza intensa de lupta anticoruptie este urata, este foarte urata; iese la suprafata tot ce a fost si tot ce este mai rau si mai urat in politica romaneasca. Insa va asigur ca fara aceasta faza nu putem sa ne facem bine.

Intrebare: Domnule Presedinte, cum explicati faptul ca, pe de o parte, Parlamentul este criticat pentru ca blocheaza unele solicitari din justitie, dar, in acelasi timp, un senator este numit ministru si vorbim despre un senator care a fost filmat votand impotriva unei astfel de solicitari? Si v-as mai intreba daca aveti de gand sa mai faceti consultari cu partidele pe aceasta tema in ceea ce priveste solicitarile din justitie si felul in care se trateaza ele.

Klaus Iohannis: Faptul ca Parlamentul este criticat si cu faptul ca un senator este propus ministru de catre prim-ministru eu cred ca aceste lucruri nu au mare lucru in comun. Trebuie sa vedem care este rolul Parlamentului, unde se considera ca putea sa actioneze altfel si pentru ce este criticat. Si este criticat si de societatea civila, pana si de mine, pentru lipsa unei reactii adecvate in fata solicitarilor venite din justitie. Membrii Guvernului sunt propusi de catre prim-ministru, care isi insuseste suta la suta politic aceasta propunere.

Intrebare: Aveati dreptul la o respingere.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Fara indoiala. Dar eu nu vad ce sens ar avea o respingere daca nu exista motive temeinice care tin de mine. Daca cel propus nu convine politic, atunci acest lucru si-l insuseste prim-ministrul, nu Presedintele. Deci raspunderea politica pentru Guvern este la prim-ministru.

Intrebare: Consultari...

Klaus Iohannis: Consultari voi mai avea, cu siguranta. Dupa sarbatori o sa propun partidelor o noua runda de consultari, sa vedem pana unde s-a ajuns cu modificarea legislatiei, care sunt urmatorii pasi, ce se mai poate face in aceasta sesiune parlamentara.

Intrebare: Poate fi gasita, daca imi permiteti, si o alta solutie decat cea a promisiunilor? Pentru ca dupa prezidentiale toti liderii politici au promis ca nu se vor mai bloca solicitarile din Parlament. A mers o bucata de vreme, destul de scurta, iar apoi s-a revenit la vechile obiceiuri.

Klaus Iohannis: Nu cred ca isi imagineaza cineva ca acum, de azi pe maine, schimbam totul. Nu se schimba asa repede lucrurile. Tuturor, cel putin celor din aceasta sala, ne-ar placea daca de pe o zi pe alta s-ar putea schimba lucrurile, sa schimbam legile care s-au dovedit ca nu dau rezultate bune si sa mergem inainte. Lucrurile nu merg asa simplu. Exact din acest motiv am avut mai multe runde de discutii cu reprezentantii partidelor, voi avea in continuare runde de discutii si, pana la urma, lucrurile se vor corecta. Sunt destul de optimist.

Intrebare: Pe plan extern ati stabilit pentru Romania ca deziderat politic aderarea noastra la Schengen. Concret, dupa vizitele pe care le-ati avut in strainatate ce sanse are Romania sa fie primita in Schengen anul acesta?

Klaus Iohannis: Acest deziderat si l-a stabilit Romania de mai multa vreme, doar ca nu s-a realizat din varii motive, legate de MCV si alte lucruri. Am discutat aceste chestiuni cu liderii importanti pe care i-am intalnit in aceste 100 de zile si pot sa spun ca am un optimism moderat. Exista sanse, insa nu certitudini, ca in viitorul apropiat aceste chestiuni se pot rezolva, insa - trebuie sa va spun si un insa - ultimele evolutii din Parlament, in care anumite solicitari au fost respinse, nu ne ajuta absolut deloc.

Intrebare: Sustineti ridicarea MCV pentru Romania?

Klaus Iohannis: Eu am sustinut si sustin in continuare ridicarea MCV pentru Romania. Am discutat aceste lucruri si la Bruxelles exista deja la foarte multe personalitati relevante convingerea ca MCV trebuie sa se finalizeze in acest mandat al Comisiei Europene. Se va renunta gradual. Ei numesc acest proces "phasing out", adica sa se termine, nu dintr-o data, ci in mai multe etape, si sunt destul de optimist in aceasta privinta, ca asa se va intampla.

Intrebare: Domnule Presedinte, cand va veti muta in Vila Lac III si daca ati grabit acest proces prin realocarea fostului presedinte in complexul de la Scrovistea si va intreb acest lucru in contextul in care, cel putin neoficial, acela este un complex destinat presedintilor in functie si exista o cutuma prin care presedintii in functie isi dadeau acordul pentru folosirea acelui complex.

Klaus Iohannis: Nu am fost nici intrebat, nici nu mi-am spus parerea cu vreo mutare, cum am spus si inainte, a fost o intrebare similara. Nu ma intereseaza. Este problema altora sa vada cum se repartizeaza aceste imobile. Eu pot sa spun ca au trecut primele 100 de zile din mandatul meu si statul roman nu mi-a pus la dispozitie resedinta oficiala a presedintelui Romaniei. Ce se va intampla in continuare, vom urmari cu totii cu mare atentie.

Intrebare: Si inca o intrebare, daca imi permiteti. Ati spus ca in politica cine greseste demisioneaza. Cu ce au gresit George Maior si George Scutaru?

Klaus Iohannis: Acuma trebuie sa facem o deosebire intre greseala politica si demisie politica si demisia din motive personale. Si domnul George Maior si domnul George Scutaru au demisionat din motive personale. Mi-au inaintat demisiile, le-am acceptat, drept pentru care s-a incheiat orice discutie. O demisie din motive personale nu cred ca se poate discuta, decat daca respectivul doreste sa dea lamuriri publice. Daca nu doreste, cred ca este bine sa lasam lucrurile asa cum sunt.

Intrebare: Buna seara, domnule Presedinte. Cand vom avea un nou sef al SIE sau mai bine zis cand veti face o propunere in acest sens?

Klaus Iohannis: Cu siguranta, in urmatoarele luni voi face o propunere pentru SIE.

Intrebare: Buna seara. La inceputul mandatului spuneati ca sunteti nevoit sa lucrati cu un guvern ineficient. Dupa 100 de zile impreuna la putere va pastrati aceasta idee? cu ce argumente si cat de departe vedeti ziua in care veti avea propriul guvern, asa cum spuneati chiar de la inceput ca vi-l doriti?

Klaus Iohannis: Guvernul nu s-a schimbat in esenta, decat in anumite pozitii care s-au eliberat datorita unor proceduri care nu au pus guvernul in niciun fel de lumina buna, si ma refer, de exemplu, la fostul ministru de finante, care este cercetat de procurori. Din acest motiv, a trebuit sa plece si a venit alta persoana in loc. Nu astept de la acest guvern sa devina mai eficient. Cand va veni insa alt guvern este o intrebare care trebuie pusa in esenta partidelor politice si trebuie pusa in Parlament. Eu nu am de gand sa preiau rolul opozitiei. Eu raman si ma rezum la rolul de presedinte. Daca opozitia va reusi sa adune suficiente voturi pentru a trece o motiune de cenzura vom avea alt guvern. Daca nu va reusi, atunci vom avea alt guvern dupa alegerile parlamentare din 2016.

Intrebare: Multumesc. Vroiam sa va mai intreb, apropo de acel minus major pe care l-ati mentionat dumneavoastra, aveti de gand sa... Sau aveti mai bine zis parghii sa contribuiti la remedierea situatiei? Aveti de gand sa faceti ceva in acest sens, mai ales ca spuneati ca incurajati lupta anticoruptie? Cum puteti face in mod concret acest lucru?

Klaus Iohannis: Un pic mai exact, ce anume doriti sa va spun?

Intrebare: Spuneati de faptul... de acel minus major din Parlament, da.

Klaus Iohannis: Ca Parlamentul inca nu a modificat. Da, vorbesc cu reprezentantii partidelor pana cand se rezolva si se va rezolva.

Intrebare: Buna ziua domnule Pesedinte. Ati spus in alocutiunea dumneavoastra ca institutiile statului sunt in slujba cetateanului. Din aceasta perspectiva, vi se pare adecvata reactia statului, a institutiilor statului roman in cazul declaratiilor ambasadorului Rusiei referitoare la o parte a presei si la unii publicisti?

Klaus Iohannis: Da.

Intrebare: Dumneavoastra de ce nu ati avut o pozitie publica?

Klaus Iohannis: O sa va detaliez un pic. Ambasadorii nu sunt un fel de politicieni veniti in Romania ca sa-i luam la gramada. Ambasadorii reprezinta state. Exista in diplomatie cutume. Ce e bine sa spuna un ambasador, ce nu e bine sa spuna un ambasador. De exemplu, in ultima vreme a fost acea luare de pozitie a ambasadorului pe care l-ati mentionat. Nu este niciodata si in nicio circumstanta rolul presedintelui sau al primului ministru sa raspunda in public unui ambasador, indiferent ce spune acel ambasador. Daca afirmatiile ambasadorului se considera a fi nepotrivite, atunci cel mai puternic instrument si cutuma care se respecta este ca ambasadorul este chemat la Ministerul de Externe, unde are o discutie fie cu secretarul de stat, fie in anumite cazuri chiar cu ministrul de Externe si i se atrage atentia ca aceste lucruri nu se pot spune in public. Orice altceva va asigur ca nu se poarta si nu se face.

Intrebare: Multumesc. Cu ingaduinta dumneavoastra, as mai avea o intrebare.

Klaus Iohannis: Poftiti.

Intrebare: Sunteti si seful CSAT, ati avut recent vizite in Ucraina, in Republica Moldova, state aflate in imediata vecinatate a Romaniei si in proximitatea Rusiei. Din aceasta perspectiva as vrea sa va intreb daca exista, daca aveti informatii, daca exista in momentul acesta incercari din partea Rusiei de a influenta sau de a destabiliza decizii politice sau economice majore in Romania?

Klaus Iohannis: Nu am informatii ca ar exista incercari de destabilizare in Romania. Nici din partea Rusiei, nici din partea altor state, dar pe de alta parte trebuie sa fim foarte constienti ca statele care doresc sa-si extinda influenta gasesc intotdeauna agenti prin care incearca sa influenteze lucrurile, ori aceste incercari in Romania acum nu au succes.

Intrebare: Si, pentru ca vorbim de relatia cu Rusia, ati avut astazi o intalnire cu generalul Philip Breedlove. Ati discutat despre pozitionarea de armament greu al NATO pe teritoriul Romaniei?

Klaus Iohannis: Am discutat cu generalul Breedlove chestiuni mai generale legate de pozitionarea NATO, de perspectiva NATO, de comandamentul de divizie, de NFIU, care se va realiza in putin timp, insa nu am dorit sa intru in discutii detaliate tehnice, lasand acestea intre militari si intre tehnicieni.

Intrebare: Buna ziua, domnule Presedinte. Vreau sa va intreb: la fiecare interviu pentru presa straina, si in tara la anumite interviuri, ati declarat ca vreti un guvern "al meu", al dumneavoastra. Va mai doriti un guvern al dumneavoastra?

Klaus Iohannis: Cred ca orice presedinte isi doreste un guvern al lui. Dar dati-mi voie sa detaliez ce inseamna "al meu" sau "al lui". Este un guvern cu care poate sa lucreze efectiv, si formal, si informal, in toate problemele care privesc statul. De exemplu, ca sa nu ramanem doar in zona foarte teoretica, eu mi-as fi imaginat ca un guvern care vrea sa lucreze cu mine, inainte sa prezinte modificari semnificative la Codul Fiscal, vine la mine, mi le prezinta, le discutam si vedem cum se pot pune in practica. Or acest lucru nu s-a intamplat, cum si in alte chestiune Guvernul a considerat ca poate sa mearga mai departe fara sa se consulte cu presedintele. Nu doresc sa fac treaba Guvernului, cum nici nu doresc - poate ati observat - sa vad de treaba altuia, dar cred ca un guvern care doreste sa lucreze cu presedintele informeaza sau il consulta, de la caz la caz, pe presedinte in chestiuni care sunt importante pentru tara.

Intrebare: Am inteles, dar in acest context imi permit sa va intreb: ce discutati cu premierul cand va intalniti, daca nu va consulta?

Klaus Iohannis: In afara de aceste chestiuni, sunt totusi lucruri despre care ma informeaza, ma consulta si discutam.

Intrebare: A venit cineva direct sau prin intermediari, vorbesc de decidenti politic, sa va propuna targuri politice?

Klaus Iohannis: Niciodata. Nici acum, nici inainte.

Intrebare: Ce parere aveti despre situatia care este in aceste zile prin tara cu inchiderea firmelor? Este o isterie intreaga. Sigur ati primit informari si stiti.

Klaus Iohannis: Romania este o tara in plina reformare. Tot timpul facem o reforma, ba in invatamant, ba in sanatate, pe urma la fisc, pe urma la ANAF, pe urma la Codul Fiscal si, din pacate, trebuie sa constat ca exista tendinta de a lucra ca pendulul, dintr-o extrema in cealalta. Ba avem situatii in care fiscul nu se ocupa de aceste chestiuni, ba avem situatii in care fiscul se ocupa cateodata de detalii care chiar nu cred ca merita foarte multa atentie. Banuiesc ca aceste chestiuni, odata cu schimbarile care sunt acum in curs la ANAF, odata ce se termina, sa se ajunga la o normalitate.

Intrebare: O ultima intrebare, daca imi permiteti...

Klaus Iohannis: Va permit.

Intrebare: Sotia dumneavoastra va insoteste adesea si in vizitele externe. Se vorbeste in presa, se vorbeste de institutia Primei Doamne. Cum o vedeti si ce ar insemna acest lucru?

Klaus Iohannis: Cred ca institutia Primei Doamne inca nu-si gaseste loc in Romania. Ar trebui sa existe poate o dezbatere publica pe aceasta tema, ar trebui sa existe probabil cateva studii care ne spun daca romanii isi doresc asa ceva sau daca nu-si doresc. Dar Prima Doamna a mea, sotia mea, imi face onoarea sa ma insoteasca peste tot unde este posibil si cred ca este un prim pas spre a induce in spatiul public o discutie despre Prima Doamna. Dar de acolo pana la institutia Primei Doamne cred ca mai este cale lunga.

Intrebare: Domnule Presedinte, ati spus ca nu veti gratia nici un politician corupt. Stiu asta. Cu toate astea va intreb: daca Tiberiu Ridzi va va trimite o cerere de gratiere, ii veti gratia sotia, avand in vedere faptul ca lumea spune ca este pe moarte in puscarie?

Klaus Iohannis: Raspunsul generic l-ati citat chiar dumneavoastra. Raspunsuri punctuale nu pot sa va dau acolo unde nu exista solicitari. Este un procedeu birocratic mai complex, care implica Ministerul Justitiei, juristii si specialistii din Administratia Prezidentiala, atunci cand se analizeaza.

Intrebare: Multumesc. Si cu Avram Iancu cum facem? Il declaram erou?

Klaus Iohannis: Ei, iata o tema interesanta. Personal, fiind ardelean eu sunt pro-Avram Iancu. Mie imi place personajul si as fi foarte de acord si chiar mi-ar placea mie sa decernez post-mortem acest titlu. Este o initiativa foarte laudabila si initiatorii, pe care-i cunosc si ii cunoasteti, au vrut cu siguranta sa faca un lucru bun, doar ca nu s-a potrivit legea cu procedura. Nu am trimis legea inapoi fiindca nu as vrea cu Avram Iancu. Vreau. Mi se pare o idee buna si sper sa se rezolve intr-un final, dar procedura legislativa n-a fost respectata intrutotul si, cum niciunul nu ne dorim sa avem o lege care este atacabila peste un an sau doi, am trimis-o inapoi, ca parlamentarii s-o ia, s-o puna in acord cu procedura legislativa si sa-l declaram pe Avram Iancu erou national, cum probabil si alte personalitati din istoria noastra merita sa fie declarate eroi nationali.

Intrebare: Buna seara. Domnule Presedinte, dupa cum stiti, in ultima perioada Directia Antifrauda a ANAF a inchis numeroase localuri si magazine, inclusiv pentru sume derizorii. Considerati ca acesta este drumul pe care trebuie sa mergem pentru diminuarea evaziunii fiscale?

Klaus Iohannis: Este un pic dificil sa comentez spete foarte concrete daca nu ai date foarte concrete, dar, dupa parerea mea, este bine sa cautam proceduri care incurajeaza investitorii si chiar pe micii investitori sa-si duca afacerea mai departe si nu sa gasim metode prin care sa inchidem firme, asta la modul general. La modul concret, cred ca e foarte bine sa intrebati chiar la ANAF cum vad ei chestiunea si daca dumnealor cred ca o tara fara firme poate sa functioneze.

Intrebare: Buna seara, domnule Presedinte. In seara in care ati castigat alegerile le-ati transmis romanilor ca si-au luat tara inapoi, in special celor care v-au votat. Ce mesaj aveti pentru romanii care in aceste 100 de zile poate ca si-au pierdut putin din speranta? Multumesc.

Klaus Iohannis: Nu am avut impresia ca si-au pierdut speranta. Eu cred ca, cel putin asa citesc eu sondajele, ca sunt alaturi de mine si, impreuna, nu numai ca nutrim speranta, incercam sa facem pasii pentru a o pune in practica.

Intrebare: A ramas o chestiune nelamurita dupa aceste 100 de zile.

Klaus Iohannis: Atunci s-o lamurim.

Intrebare: Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, le-a spus martorilor in dosarul pe care dumnealui il are la DNA ca avea acces la dumneavoastra prin intermediul realizatorului TV Rares Bogdan. Va intreb care este relatia dumneavoastra, daca ati discutat cu Marian Vanghelie, cu Rares Bogdan, la fel, care este relatia dumneavoastra, si daca credeti ca PNL ar trebuie sa faca o majoritate inclusiv cu acesti parlamentari, racolati de Marian Vanghelie si Mircea Geoana?

Klaus Iohannis: Incepem cu ultima parte. E treaba PNL daca face alianta cu unii sau cu altii. Sper sa fie bine inspirati cand fac aliantele, iar in ce priveste pe primarul Sectorului 5, va spun ceva ce poate va surprinde: eu nu l-am intalnit niciodata pe domnul Vanghelie, nu are nicio cunostinta comuna cu mine prin care ar ajunge la mine si toata povestea eu am vazut-o ca pe o chestiune hilara. Daca vreti sa va dau un raspuns ultrasec: nici vorba!Va multumesc si va doresc o seara buna!