Premierul Victor Ponta a anuntat ca, dupa Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, Guvernul vrea ca in partea a doua a anului sa pregateasca un alt proiect important, Legea salarizarii, care va fi finalizat tot de Parlament.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu e normal ca prim-ministrul sau presedintii Camerelor sa castige mai putin decat unii din institutii militarizate. Acest lucru nu se intampla in nicio tara europeana", a spus Ponta, care a adaugat in viitoarea lege a salarizarii vor fi cautate solutii pentru un plan de cariera pentru functionarii publici, medici, profesori, pompieri, politisti, etc.

"Sunt convins ca impreuna cu noul ministru al Finantelor (Eugen Teodorovici n. red.) o sa gasim solutii pentru legea salarizarii in a doua parte a anului", a declarat premierul adaugand ca "greul" in privinta acestei legi va fi dus tot de Parlament.

Victor Ponta a tinut sa sublinieze iar importanta celor proiectelor de Cod Fiscal si de Procedura Fiscala ce vor fi finalizate de Parlament si a trimis si cateva sageti catre opozitia liberala.

"Noile coduri vor face foarte mult bine vor aduce locuri de munca, crestere economica. Daca le facea PNL erau bune, daca le face PSD sunt criticate", a acuzat premierul.

Ce se vrea cu viitoarea lege a salarizarii

Guvernul propune în noua lege a salarizării, conform cifrelor susţinute, joi seara, de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, la România TV, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare. Sindicatele, aflate în studioul TV, au acuzat însă Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate, scrie Mediafax.

Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Liderii confederaţiilor sindicale au arătat că, prin acest proiect, Guvernul îşi demonstrează incompetenţa şi faptul că nu cunoaşte standardele ocupaţionale, deoarece include, de exemplu, profesia de şofer în categoria meseriilor necalificate, astfel că proiectul nu va putea fi aplicat.

La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat, vineri, că apreciază punctele de vedere exprimate "cu anticipare" la televiziuni, dar că acestea nu sunt bazate pe realităţi, deoarece nu există un proiect avansat.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.