Calin Popescu-Tariceanu apara, printr-o declaratie politica, actiunea Senatului in cazul Sova: Nu pot fi de acord cu critici publice venite dinspre autoritatile statului. Nimic nu sta in calea procurorilor de caz de la DNA sa finalizeze ancheta

de I.C.     HotNews.ro
Duminică, 29 martie 2015, 10:36 Actualitate | Politic


Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres
Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu spune, intr-o declaratie politica, ca nu poate fi de acord cu critici publice venite din partea altor autoritati ale statului la adresa Senatului ca urmare a deciziei de a nu aproba cererea DNA de retinere a lui Dan Sova s iarata ca "nimic nu sta in calea" procurorilor de caz sa finalizeze ancheta si sa-l trimita pe acesta in judecata pe senatorul social-democrat.

Redam integral declaratia politica transmisa de Calin Popescu Tariceanu

Declaratie politica

In calitate de presedinte al Senatului am obligatia sa apar independenta sa in raport cu celelalte puteri ale statului si sa contribui la refacerea prestigiului acestei institutii. Exprimarea unor critici publice la adresa Senatului venite dinspre presa, dinspre retele de socializare, dinspre cetatenii care au tot dreptul sa se exprime liber, si chiar dinspre partide politice sunt absolut normale. Nu pot fi insa de acord cu critici publice venite dinspre alte autoritati ale statului sau componente ale acestora. Sper ca prezenta sa indemne la meditatie din partea celor vizati si la renuntarea formulei atacurilor publice intre autoritati, in folosul unui dialog institutionalizat din care sa gasim solutii la problemele existente.

Prin semnificatia lor, prin amploarea lor si prin implicarea mai multor autoritati ale statului, evenimentele generate de votul din Senat privind cazul Sova au depasit cadrul spetei in sine. Reactiile unor autoritati implicate in acest caz ar fi trebuit canalizate pentru revenirea la echilibru si la respectarea principiului separatiei puterilor in stat, principiu abandonat de aproape 10 ani, lucru care nu s-a intamplat. Este motivul care m-a determinat sa dau publicitatii aceasta declaratie politica.

Inaintea oricaror comentarii, tin sa subliniez ca, dupa votul de miercuri din Senat, nimic nu sta in calea procurorilor de caz de la DNA sa finalizeze ancheta si rechizitoriul si sa-l trimita in judecata pe dl. Sova. Senatul nu a incuviintat retinerea si arestarea senatorului Sova, dar nu a obstructionat in niciun fel continuarea urmarii penale pana la finalizarea ei, urmarire care se desfasoara fara restrictii, la fel ca in cazul oricaror cetateni anchetati in libertate.

A doua zi dupa votul din Senat, presedintele Romaniei a adresat CCR in limitele constitutionale o cerere de solutionare a unui presupus conflict juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte. Actiunile presedintelui Romaniei au fost acompaniate simultan de critici aduse Senatului din partea DNA si CSM. In realitate, nu exista un conflict de natura constitutionala, pentru ca Senatul a luat in dezbatere si s-a pronuntat prin vot asupra cererii de ridicare a imunitatii unui senator, fara depasirea limitelor acestei competente si exact in baza temeiurilor legale mentionate de solicitant (DNA) in cererea sa, respectiv, art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor si deputatilor) si art.172 din regulamentul Senatului.

Ceea ce a declansat aceste critici este rezultatul votului si nu presupusul conflict, deci, putem vorbi despre o incercare de uzurpare a competentelor Senatului de catre alte autoritati, prin tentativa de a impune o solutie (deci, de a exercita in locul Senatului o competenta data acestuia prin Constitutie).

Art. 72, alin. 1, teza I din Constitutie, prevede ca deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte. Textul constitutional recunoaste astfel dreptul necenzurabil al Camerei parlamentare de a decide cu privire la retinerea si arestarea unui membru al sau, procedura utilizata chiar si in Parlamentul European. Se poate observa ca celor doua autoritati mentionate incearca negarea acestui drept al Parlamentului, prin tentativa impunerii unei solutii exterioare legislativului. Aceasta situatie ar anula principiul independentei puterilor in stat. Or, art. 69 din Constitutie interzice orice mandat imperativ.

Un cap de acuzare vehiculat dupa vot se refera la aplicarea de catre Senat in cazul Sova a art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor si deputatilor) si art.172 din regulamentul Senatului, din care reiese ca cererea procurorilor se adopta cu jumatate plus unu din totalul senatorilor sau deputatilor si nu din numarul celor prezenti. Cererea de incuviintare a retinerii si aretarii senatorului Sova, a fost facuta de DNA exact in baza art. 172 din Regulamentul Senatului, aflat in vigoare. Nu avem nicio indoiala ca, la momentul redactarii cererii, dna. procuror general stia cate voturi erau necesare pentru ca cererea DNA sa fie admisa. Cu toate ca am anuntat de doua ori in plen, de la microfonul presedintelui de sedinta, temeiul legal al validarii rezultatului votului, art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor si deputatilor), nici in timpul sedintei plenului si in nici un alt moment anterior, nimeni nu a avut obiectii legate de constitutionalitatea acestor temeiuri.

O teza de drept unanim acceptata spune ca, orice norma legala in vigoare se bucura de prezumtia de constitutionalitate, pana la invalidarea ei de catre CCR. Pe aceasta prezumtie se intemeiaza de altfel obligativitatea respectarii ei: nici o norma nu este inainte de pronuntarea judecatorului constitutional, inaplicabila si nu poate fi ignorata aplicarea ei fara ca cel care o face sa nu se puna el insusi in afara legii. Abia in acest caz, am putea vorbi de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Aceasta inseamna ca, atata timp cat art. 172 din Regulamentul Senatului sau art. 24 din Legea 96/2006 nu au fost declarate neconstitutionale de CCR, aplicarea lor este obligatorie, in primul rand de conducerea Senatului.
In cadrul aceleiasi campanii pentru uzurparea unor atributii ale Senatului, au fost voci care au facut un mare caz, ba chiar am primit amenintari cu o actiune penala impotriva mea, pentru faptul ca, in urma votului in cazul Sova, Senatul nu a emis o Hotarare. De aceea, se impune o explicatie.

Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta, nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR.

Insistenta cu care sunt promovate incercarile de a uzurpa parte din competentele constitutionale ale Senatului are o motivatie care depaseste cadrul luptei anti-coruptie si nu are legatura cu aceasta. Daca Senatul, pe care-l reprezint, ar accepta impunerea de catre alte autoritati ale statului a unor solutii, atunci s-ar crea un precedent extrem de nociv pentru democratia parlamentara. Potential, si mergand pe aceasta logica, am putea asista la extinderea acestei idei la orice vot contrar dorintei unei alte autoritati (de ex., respingerea unei ordonante sau a unei cereri a Presedintelui de reexaminare a unei legi, ar putea fi interpretata ca blocand activitatea Executivului). Parlamentul ar deveni o forma fara fond, golita de atributii, alte autoritati urmand sa decida in locul sau.

In adresa procurorului-sef al DNA catre CSM legata de procedura din Senat in cazul Sova se spune: "Imunitatea parlamentarilor si a membrilor ori fostilor membri ai Guvernului nu trebuie sa conduca la imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie..."

Este superficial si cat se poate de gresit a afirma ca infaptuirea actului de justitie a devenit imposibila in urma respingerii, in cazul de fata, a masurii arestarii preventive, atat timp cat nu exista nici o piedica in finalizarea anchetei, a rechizitoriului si in a duce actul de judecata la bun sfarsit.

Impulsionat de scrisoarea procurorului-sef al DNA, CSM a dat publicitatii imediat un comunicat din care citez: "Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima ingrijorarea fata de recentele situatii aparute in Parlamentul Romaniei, prin care a fost blocat sau ingreunat actul de justitie..."

Faptul ca la Senat nu au fost indeplinite conditiile pentru incuviintarea arestarii preventive a senatorului Sova nu poate fi considerat in niciun caz o blocare sau o ingreunare a actului de justitie. Anchetarea sa de catre DNA nu a fost si nu este impiedicata in niciun fel de Senat.

Ceea ce mai rezulta din cele publicate de CSM este o teza pe care am obligatia sa o resping. Astfel, am inregistrat in ultima vreme o confuzie indusa premeditat chiar de catre CSM, intre Justitie/actul de Justitie,  pe de o parte, si Ministerul Public, DNA si procurori, pe de alta parte. Ministerul Public si DNA sunt organe de ancheta si nu Justitie. Justitia este reprezentata de instante. Procurorii se afla in sala de judecata pe acelasi palier cu avocatii.

Prin urmare, pocurorii pot fi supusi criticii, asa cum pot fi supusi criticii si avocatii. Asimilarea DNA ca organ de ancheta, cu Justitia si impunerea ideii ca este afectata independenta Justitiei daca procurorii sunt criticati, sunt elemente de destabilizare a autoritatii judecatoresti si a actului de Justitie, in general, fenomen de care trebuie sa ne ferim.

Sper ca actualul meu demers sa fie bine inteles. Ar fi un pas extrem de util si o despartire de practicile distructive din regimul Basescu, ca atunci cand apar diferente de abordare intre diverse autoritati ale statului, ele sa fie rezolvate printr-un dialog institutional. O astfel de abordare ar permite insanatosirea morala a unor componente ale societatii romanesti cat si constructiile viitoare de care Romania are nevoie.
 

Calin Popescu-Tariceanu
Presedintele Senatului


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11336 vizualizari

 • +77 (91 voturi)    
  Du-te tariceanule (Duminică, 29 martie 2015, 10:33)

  Lucian P. [utilizator]

  si mai fa o tura cu motoreta ca ti-ai aratat clasa cu ocazia votului. Acum poate isi vor da seama oamenii cum ai guvernat in toti acei ani cat ai fost premier. Mai vedem ce o sa zici dupa raspunsul Curtii Constitutionale. Deabia astept sa aud de alegeri anticipate, sa vedem cati dintre voi mai intra in parlament, ca altceva decat politica (sa ne furati banii pe care noi ii platim la stat) nu stiti sa faceti.
  • +46 (56 voturi)    
   Vad ca nimeni nu vede esentialul (Duminică, 29 martie 2015, 13:44)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Lucian P.

   Cererea de arestare a lui Sova este facuta pentru ca el distruge probe din urmarirea penala!
   Procurorii sustin ca lasarea in libertate a urmaritului compromite ancheta!

   Si vine Tariceanu si declara: "...nimic nu sta in calea procurorilor de caz de la DNA sa finalizeze ancheta"

   Ori e prost si nu stie ce a votat ori ne crede pe noi prosti ca nu stim de ce vroiau aia de la DNA sa-l aresteze pe Sova.

   Daca nu era parlamentar Tariceanu putea fi anchetat pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorului. Actiunile lui ii permit unui urmarit penal sa distruga in continuare probe!

   De la inaltimea senatului actiunile sale sunt insa "politice"... Scarba!!!
   • +19 (25 voturi)    
    Putin , si prea blind (Duminică, 29 martie 2015, 15:21)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

    acel cuvant SCARBA !
   • +15 (21 voturi)    
    Da asa e (Duminică, 29 martie 2015, 18:21)

    Caligula [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

    DNA-ul vine si demonstreaza ca Sova distruge probe, iar senatorii in frunte cu Tariceanu voteaza in secret ca asa ceva nu e suficient de important ca sa-i deranjeze.

    Parlamentul Romaniei nu e locul de acordat imunitate de vreme ce cazurile de imunitate nu sunt importante pentru parlamentari. Parlamentarii trebuie sa renunte la privilegiul de a acorda si a le fi acordata imunitatea parlamentara.

    Petitionati parlamentarii!

    Sa fim destepti!
  • +35 (39 voturi)    
   Mazgaleala ipocriziei (Duminică, 29 martie 2015, 14:06)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Lucian P.

   In toata vorbaria lui Tariceanu un singur lucru e ignorat: de ce senatul a respins cererea de retinere a lui Sova atunci cand comisia de specialitate a fost de acord cu el.

   In ipocrizia lui Tariceanu esentialul e lasat la o parte - si asta nu e prima data cand se intampla asa ceva - actiunea in sine devine temeiul actiunii, iar un om fara spinare se auto-glorifica drept aparator al unor drepturi oculte si selective.

   Daca ar fi avut putina constiinta, Tariceanu s-ar fi retras mai degraba din functia de presedinte al senatului decat sa produca mazgaleli constitutionale.

   Teribil!
  • +6 (12 voturi)    
   Toti ratatii, toti hotii in Parlament (Duminică, 29 martie 2015, 17:51)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Lucian P.

   Ce mai cauta repetentul Tariceanu in Parlamentul Romaniei? Ce fel de natie suntem daca toate nulitatile, toti restantierii, toate gunoaiele, toti hotii sunt adunati in Parlament. Cea mai buna solutie este sa-i inchizi in sala de sedinte si arunci peste ei cateva fiole de Sarin. Nu cred sa fie vreunul de care sa ne para rau.
   • +4 (6 voturi)    
    ... da numai ca.... (Duminică, 29 martie 2015, 22:37)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    ... Ei au fost alesi !
    • 0 (0 voturi)    
     Nu chiar alesi (Luni, 30 martie 2015, 14:05)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

     Lasand gluma la o parte, niciodata nu am inteles de ce presedintele este ales, in schimb, al doilea om in stat, pres. senatului, este aruncat pur si simplu, in aceasta functie.
     Tariceanu chiar nu-si da seama cat de mult il "apreciem" ?
 • -68 (80 voturi)    
  bravo, motocicleanu! (Duminică, 29 martie 2015, 10:53)

  Gustav666 [utilizator]

  Ceva comentarii, băieți? Ar fi bine cu argumente punctuale nu cu înjurături cum va e năravul.
  • -53 (65 voturi)    
   Pai crezi? (Duminică, 29 martie 2015, 12:46)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Ceea ce este scris mai sus depaseste capacitatea de intelegere a 90% dintre cei care misuna pe acest site. Ceilalti 10%, chiar daca inteleg, fac parte din propaganda care agita pro DNA si anti Parlament.
   • +23 (31 voturi)    
    vaaaaai tu, (Duminică, 29 martie 2015, 13:07)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    ce bine ca inteligenta te da afara din casa.
    nu vrei tu, inteligentule, sa te iei de mana cu ipochimenul asta de manechin resapat si sa va faceti doar voi doi un senat alm vostru si o romanica de-a voastra?
    • +14 (20 voturi)    
     Da dar (Duminică, 29 martie 2015, 15:28)

     banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     acel Senat al lor sa functioneze undeva in Bantustan sau in apropierea acelor state.
     • -15 (21 voturi)    
      Hai sa-ți spun un secret (Duminică, 29 martie 2015, 18:03)

      Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

      Bantustanul nu e o țara. Poți sa le spui numai ălora care-ți dau plusuri.
       #showComment()
   • +30 (38 voturi)    
    Chiar asa? (Duminică, 29 martie 2015, 13:19)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    O depaseste?!
    M/as mira!
    Simplul fapt ca sunteti contra naturii inseamna injurie! De ce m/as pune la mintea voastra?!
    Injuriile sunteti voi!
    Argumente?
    Atata timp cat sunteti rusnaci voua nu va trebuie argumente; doar aveti cizme, nu?!
    Cine nu/i cu noi e impotriva noastra!
    Asa ca nenea gustav666si MahoarcaDeCohoznic, e greu cu voi (nu am spus oameni va voi, deoarece nu sunteti oameni!). Voi vreti argumumente doar in momentul in care nivelul dezbaterii depaseste cu mult talpa cismei; si de obicei conteaza "argumentele" voastre. L/am vazut peilici la revolutie, la mineriade; il vad acum pe schizofrenicul putin. Ce alte argumente mai vreti?
    • -22 (30 voturi)    
     ? (Duminică, 29 martie 2015, 13:30)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Rusi, Iliescu si Putin intr-un articol despre Tariceanu, Senat si cazu Sova. Chiar esti sigur ca intelegi ceva?

     Sper sa nu conduci masina in viata reala cum sugereaza "nick-ul" tau.
     • +11 (21 voturi)    
      pentru mintea ta e greu de priceput (Duminică, 29 martie 2015, 14:12)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      Dar avand in vedere ca Gustav555 s-a remarcat printr-o sustinere neconditionata si o propaganda desantata in favoarea Kremlinului si acelasi Gustav il iubeste nespus pe Tariceanu si Ponta nu e greu de gasit punctul comun, mai bine zis fosila comuna a rusilor si a PSD-ului si anume mos Ilici.
      Asta ne arata foarte frumos cien sunt cozile de topor ale rusilor in Romania si de ce trebuie sa scapam de ciuma pesedista si cateii ei.
      Tariceanu e un cadavru politic si stie asta. Isi joaca ultimele carti perdante.
       #showComment()
    • +5 (13 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 29 martie 2015, 16:16)

     [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    • 0 (6 voturi)    
     Rusii??? (Duminică, 29 martie 2015, 22:07)

     pantelimon12 [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Ce treaba au rusii? Ce legatura au cu subiectul? Presupunand ca ar avea, daca rusii ar spune un adevar, l-ai nega ca ai tu o problema cu ei?
   • +12 (20 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 29 martie 2015, 15:26)

    [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

    • 0 (6 voturi)    
     Sa fii sanatos ca ai plecat (Duminică, 29 martie 2015, 22:15)

     pantelimon12 [utilizator] i-a raspuns lui

     Numara si tu cati sunt in cele doua tabere in commenturile de la articolul asta sa vezi care e majoritatea. Ca sa-mi fac o idee mai precisa despre inteligenta ta, oricine e de alta parere fata de tine e "imbecil si escroc", corect?
  • +39 (45 voturi)    
   argumente (Duminică, 29 martie 2015, 13:34)

   getodacul [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Cu ceva timp in urma (nu foarte mult) fix aceeasi procedura, fix acelasi raport de vot, fix acelasi "cvor" neintrunit, a dus totusi, asa cum spune si constitutia/legislatia/regulamentele la aprobarea arestarii unui parlamentar.
   In cazul lui Sova, nu.
   Tariceanu spune ca nu se impiedica actul justitiei.
   Oare daca nu l-ar fi arestat pe dl Darius Valcov, i s-ar mai fi gasit cele 90 de tablouri, aurul si banii ascunsi?
   In cazul in care Sova nu poate fi perchezitionat (caci la urma urmei, asta inseamna refuzul domnului Tariceanu, imposibilitatea perchezitionarii domnului Sova), cum se mai pot aduna probele? Si mai ales, cum poti face ca dl Sova in momentul de fata, in cazul in care ar avea ceva de ascuns, nu profita de ocazia asta sa isi ascunda mai bine ce are de ascuns?

   Tariceanu prin actiunea sa nu a aparat separarea puterilor in stat, a aparat o aberatie constitutionala si a inhibat procedee legale de obtinere a probelor.

   Aberatia constitutionala este:
   1. Articolul 16 alineatele 1 si 2
   vs
   2. Articolul 72, care practic anuleaza Articolul 16 in intregime pentru parlamentari.
   • -3 (5 voturi)    
    Re: argumente (Duminică, 29 martie 2015, 22:42)

    pantelimon12 [utilizator] i-a raspuns lui getodacul

    "Cu ceva timp in urma (nu foarte mult) fix aceeasi procedura, fix acelasi raport de vot, fix acelasi "cvor" neintrunit, a dus totusi, asa cum spune si constitutia/legislatia/regulamentele la aprobarea arestarii unui parlamentar.
    In cazul lui Sova, nu." - e dreptul constitutional al Parlamentului sa aprobe sau sa respinga cererile procurorilor. De ce am astepta sa decida in acelasi fel in toate cazurile? Care ar mai fi decizia?

    "Tariceanu spune ca nu se impiedica actul justitiei.
    Oare daca nu l-ar fi arestat pe dl Darius Valcov, i s-ar mai fi gasit cele 90 de tablouri, aurul si banii ascunsi?
    In cazul in care Sova nu poate fi perchezitionat (caci la urma urmei, asta inseamna refuzul domnului Tariceanu, imposibilitatea perchezitionarii domnului Sova), cum se mai pot aduna probele? Si mai ales, cum poti face ca dl Sova in momentul de fata, in cazul in care ar avea ceva de ascuns, nu profita de ocazia asta sa isi ascunda mai bine ce are de ascuns?" - chiar nu se impiedica, Sova poate fi in continuare urmarit penal, trimis in judecata si condamnat. Nu stiu ce se intampla in cazul Valcu, dar perchezitia nu ar trebui sa fie singurul mijloc de instrumentare al unui dosar, nu? Sova sa ascunda toate probele (ca si cum nu ar fi avut suficient timp la dispozitie pana acum), sper ca dosarul nu sta in ce ar gasi sau ce nu ar gasi la el acasa.

    "Tariceanu prin actiunea sa nu a aparat separarea puterilor in stat, a aparat o aberatie constitutionala si a inhibat procedee legale de obtinere a probelor.

    Aberatia constitutionala este:
    1. Articolul 16 alineatele 1 si 2
    vs
    2. Articolul 72, care practic anuleaza Articolul 16 in intregime pentru parlamentari. " - Tariceanu a spus doar ca Parlamentul a actionat constitutional si ca e dreptul (si obligatia) lui sa o faca. Discutia daca constitutia e aberanta sau nu e cu totul alta, cele mai multe tari democrate au insa prevederi similare, posibil ca la noi sa fie formulate insa diferit.
  • +17 (23 voturi)    
   saracu domn Tariceanu (Duminică, 29 martie 2015, 13:55)

   soringusar [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   E complet ramolit.
   Ca si la faza cu podurile din Constanta.
   Il intrebi una , el iti raspunde alta , dar stie mai bine ca a venit de la Bucuresti !
  • +14 (20 voturi)    
   contra argumente (Duminică, 29 martie 2015, 14:08)

   urob [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   1.din declaratia lui Tariceanu rezulta ca toata "lumea" era constienta de faptul ca art. 172 din Regulamentul Senatului si art. 24 din Legea 96/2006 erau in contradictie cu Constitutia.
   Dumnealui se scuza ca atata timp cat nimeni nu a contestat-o el o aplica ,uitand ca corect si moral este sa aplici spiritul si nu lietra legii...
   Este evident ca dupa aceasta declaratie dl Tariceanu ,si de altfel parlamentul, poate fi acuzta de abuz in serviciu ,de vreme ce rolul lor este de legiutor ,iar presedintele senatului este de acord ca legea pe care ei au aprobat-o si o folosesc nu este constitutionala.
   Mai pe intelesul lui Gustav : daca eu imi fac treaba prost seful meu ma va sanctiona(patronul poate ma va cocendia).Scuza ca seful meu direct a a probat sa folosesc unelta gresita va avea ca urmare absolvirea mea de vina doar daca admit ca nu cunosteam ca acea e unealta este inadecvata.Dar daca admit ca desi stiam ca unealta nu este buna,eu continunand s-o folosesc desi stiam ca produc pagube,ma indoesc ca pot da vina pe seful meu direct.
   2. este un lucru cunoscut ca parlamentarii abuzeaza de anumite articole din Constitutie.
   Acest Art. 72, alin. 1, teza I din Constitutie etse in contradictie clar cu articol 16 din Constitutie care este simplu si clar :
   "(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
   (2) Nimeni nu este mai presus de lege."
   Gustav,Tariceanu &Co.: care cuvant nu-l intelegeti "privilegii" sau "egal"?
   3.atata timp cat parlamentarii sint protejati de perchezitii se poate vorbi de periclitarea actului de justitie si anume in faza de cercetare.Am in vedere aici articolul citat de Tariceanu : Art. 72, alin. 1, teza I din Constitutie .Nu stiu prin ce minune nu se aplica.Nu cunosc detalii,dar ma bucur si conider ca acest articlo trebuie modificat sau eliminat cat mai curand din Constitutie.
   4. am o inoiala ca paralamentul europenau va vota vreodata pentru protejarea verunui membru in fata justitiei.
  • +10 (14 voturi)    
   Pe unde o fi plasat spaga de la Sterling ? (Duminică, 29 martie 2015, 17:03)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   "Primul an de liceu la Colegiul bucurestean Sf. Sava i-a dat mari batai de cap actualului decrepit, Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu. El a ramas corigent, pe vara, la fizica in clasa a IX-a, cu media 4,67."
   Acum nu se poate desprinde de statutul de sluga si pupincurist al PSD-ului.
   Caraghiosul asta a bagat RO in recesiune in 2008, cu deficit bugetar de 8% si de cont curent de 13% din PIB.
   Asa zisa-crestere a lui Tariceanu a fost facuta pe dezmat bugetar si de cont curent, adica vreo 25 mld. euro.
   A fost şeful Guvernului timp de patru ani, din 2004 până în 2008. Mandatul său a fost unul presărat de scandaluri. În iulie 2005 a anunţat că demisionează pentru a declanşa alegeri anticipate, dar s-a răzgândit la scurt timp creând instabilitate politică. Un scandal uriaş a fost declanșat de bileţelul roz din care reieșea că Tăriceanu i-a cerut preşedintelui Băsescu să intervină la procurorul general, într-un dosar, în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu. La finalul mandatului său, România era codașa Europei ca nivel de trai și kilometri de autostradă. Intrat într-un con de umbră, este ales în 2012 senator, pentru ca anul trecut să ajungă președintele Senatului și al doilea om în stat. Lucru imposibil fără sprijinul premierului Ponta și al USL, care aveau nevoie ca Tăriceanu să ajute la ruperea PNL.
  • +2 (8 voturi)    
   Ce-o sa spui si tu, /// (Duminică, 29 martie 2015, 17:14)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Tre sa-i aperi pe ai de distrug tara...Phutin o fi in delir acum.
 • +45 (51 voturi)    
  feta si beta (Duminică, 29 martie 2015, 10:55)

  rammstein [anonim]

  inca nu l-au luat apele ?.../// ...ce-ar fi sa ne spuna omul cu cinci neveste ca care-i situatia cu zacamintele din marea neagra ??...in ultima luna de prim ministru!...ce-a semnat acest tradator de tara ?...pacat ca-i dati importanta acestui impostor ...va credeam ca sunteti ziaristi de calibru si nu va incurcati cu national -fascistii grupului mafiot elen....pacat...
  • +16 (20 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 29 martie 2015, 14:06)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui rammstein

 • +35 (39 voturi)    
  taricene, tine minte 3 cuvinte: (Duminică, 29 martie 2015, 11:01)

  sachei [utilizator]

  Portile de Fier
 • +43 (49 voturi)    
  Recicleanu (Duminică, 29 martie 2015, 11:14)

  CititorulComentator [utilizator]

  Simte ca i se apropie si lui streangul DNA...
 • +36 (42 voturi)    
  NU PRICEPE (Duminică, 29 martie 2015, 11:21)

  timp tamp [utilizator]

  /// se face că nu pricepe că a aplicat legea într-un fel lui șova și altfel la Andronescu și miky șpagă, că în cazul lui udrea, IDENTIC cu a lui șova zvonea, colegul lui Mihai Viteazu a aplicat altfel legea. Se face că nu pricepe că există o decizie CCR care obliga parlamentul de penali să modifice statutul de mafioți, chiar când era el la putere cu mafia roșie în 2008!
 • +47 (51 voturi)    
  Boss... (Duminică, 29 martie 2015, 11:27)

  MariusCristea [utilizator]

  Nu achimba subesctul... era vroba ca ai pus cu tupeu de borfas regulamentul Senatului peste Constituie ca sa mai tragi de timp... pe banii nostrii... nromal :)
 • +37 (43 voturi)    
  gura pacatosului...... (Duminică, 29 martie 2015, 11:30)

  novator [utilizator]

  ......adevar graieste !

  Fara sa isi dea seama, motocicleanu recunoaste ca senatul este un nimic, confirmand astfel inutilitatea acestuia si necesitatea desfiintarii lui, exact asa cum si-a dorit poporul prin referendum.
 • +37 (43 voturi)    
  Călin File din poveste... (Duminică, 29 martie 2015, 11:47)

  NikosGalis [utilizator]

  Te ascunzi in spatele unei declarații politice. Nu faci decât sa acoperi "gunoiul" din senat, dar ai uitat ca mărimea preșului este fixa!
  Prea mulți ani sa ascuns gunoiul sub preș.
  Dacă ești responsabil îți prezinți demisia. Suntem sătui de minciunile si manipulările voastre.
  Sa auzim numai de bine.
 • +19 (25 voturi)    
  ramasag (Duminică, 29 martie 2015, 11:57)

  zot [utilizator]

  fac cu dl presedinte al senatului ca va fi parasit si de a cincea inainte de sfarsitul anului;
  asa ca este necesar sa se retraga in politica unde au mai frunzarit si altii
 • +32 (38 voturi)    
  Bai clovnule, (Duminică, 29 martie 2015, 11:57)

  emil bobu [utilizator]

  ti-ai inregistrat partidul la tribunal sau esti tot in ilegalitate?
  • +5 (11 voturi)    
   tot (Duminică, 29 martie 2015, 13:14)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   :), evident
  • +3 (5 voturi)    
   este (Duminică, 29 martie 2015, 17:07)

   soringusar [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   este in semi-ilegalitate
 • +30 (36 voturi)    
  Rabdare Popescule T.Sterlingul-i pe sternul tau (Duminică, 29 martie 2015, 12:08)

  Plagarus [utilizator]

  Manechin in viata, manechin in viata publica !
  Un biet profitor de pe urma lui Dan Amedeo Lazarescu!
  Dar cu toate astea,..... ".... Familiile din care se trag cei mai de seama lideri ai PNL au fost intesate de personaje recunoscute in regimul comunist pe care l-au servit dupa rigorile vremii. Calin Popescu Tariceanu, fiul vitreg al celebrului Dan Amadeo Lazarescu, despre care s-a aflat ca a "livrat" Securitatii zeci de fruntasi liberali, contra cost. Justificarea - cu banii luati pe informarile date la Securitate, Dan Amadeo Lazarescu i-a ajutat pe cei pe care i-a bagat in puscarie.!!!!!
  Dupa modelul tatalui vitreg, Tariceanu s-a debarasat si el de trecut: premierul a
  sustinut ca nu il recunoaste pe Dan Amadeo Lazarescu ca tata, ci doar ca pe "sotul mamei" ???
 • +39 (47 voturi)    
  Bla, bla, .... (Duminică, 29 martie 2015, 12:18)

  marcus61 [utilizator]

  Daca un complet de judecata, in fata unor probe, va decide ca domnul Sova trebuie arestat, dumneata nu trebuie sa obstructionezi justitia stimabile. Clar?
  • -1 (21 voturi)    
   Complet de judecata (Duminică, 29 martie 2015, 12:23)

   Ferix [utilizator] i-a raspuns lui marcus61

   Da complet de judecata , nu " complet de procurori".
   A se face distinctie intre ei.
   • +11 (15 voturi)    
    complet de senatori, pana una alta (Duminică, 29 martie 2015, 14:38)

    camillus [utilizator] i-a raspuns lui Ferix

    Pai tocmai asta e problema, ca Senatul a blocat justitia din a se pronunta daca Sova trebuie sau nu arestat. In momentul asta stim doar ca procurorii DNA considera necesara arestarea lui pentru bunul-mers al anchetei, dar instantele nu se pot pronunta pentru ca Senatul s-a pus de-a curmezisul.
 • +31 (35 voturi)    
  fortareata hotilor (Duminică, 29 martie 2015, 12:20)

  aresul [utilizator]

  Heh, presedintele Senatului s-a trezit in afara ,,autoritatii".
  Ma uit la enumerarea legilor ce protejeaza ,,demnitarii". Au avut de munca toti anii astia, nu gluma.
  Parerea mea este ca sunt inutile toate aceste baricade legale ridicate in jurul Palatului Parlamentului. Aportul cel mai mare de Rezistenta il are CINSTEA, acest lucru fiind valabil in toate formele de organizare sociala.
 • +20 (26 voturi)    
  Clasa politica cangrenata (Duminică, 29 martie 2015, 13:05)

  strelka [utilizator]

  O clasa politica putreda, are un reprezentant pe masura. Faptele acestui "om" vorbesc de la sine.......Vorbeste despre legi, der evita sa vorbeasca despre corectitudinea acestora, la ce te poti astepta insa de la un manechin (fost)
 • +8 (14 voturi)    
  Duba-i aproape de tine Taricene !!! (Duminică, 29 martie 2015, 13:09)

  andreesanu [utilizator]

  Un act de suicism politic gestul lui Tariceanu de al apara pe Sova.
  Cum ai si tu destule care -s pe teava la DNA ,duba-i pe drum ,atunci sa te vedem !!!.
  Orcum ginerica de profesie deja ti-a disparut risul prostesc .
 • +21 (27 voturi)    
  Tariceanu, politica si justitia (Duminică, 29 martie 2015, 13:20)

  getodacul [utilizator]

  Daca Darius Valcov nu ar fi fost arestat, i-ar mai fi gasit procurorii cele 90 de tablouri?
  Intre timp Dan Șova are timp sa isi ascunda elementele compromitatoare si sa isi stearga urmele.
  Iti multumim din suflet, domnule Calin Popescu Tariceanu! Pentru asta ar trebui sa mergi si tu la puscarie impreuna cu Sova. Este un act deliberat de obstructie a actului justitiei. Este un abuz de putere si o incalcare a constitutiei.
 • +10 (16 voturi)    
  TARICEANU (Duminică, 29 martie 2015, 13:43)

  yura [utilizator]

  pentru ce a facut in parlament TARICEANU si care se mai numeste si 'FAVIRIZAREA INFRACTORULUI"ar trebui arestat si condamnat 20 de ani!!!acest lacheu al lui PONTA trebuie urgenr ARESTAT!!!!
 • +10 (16 voturi)    
  Carpa (Duminică, 29 martie 2015, 13:54)

  Cristi1x2 [utilizator]

  Esti o carpa. Da odata hotararea in cazul Sova. Da sau ba. Dar ia o hotarare. Oricum zilele tale la sefia senatului sunt numarate. Dupa ce nu vei mai fi seful senatului va fi data o cerere de arestare si pe numele tau. Succesuri cum ar spune cineva.
 • -10 (14 voturi)    
  o minte limpede (Duminică, 29 martie 2015, 13:58)

  demaGOCU [utilizator]

  Le-a aratat amerlocilor ca minciuna are picioare scurte. Americanii mint cu nerusinare dupa cum le este obiceiul.
  • +1 (7 voturi)    
   Cine?! (Duminică, 29 martie 2015, 19:08)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOCU

   Pina ti-ai facut contul, pina ai cautat dictionarul, pina te-ai scremut, na! Publicasi gresit comentul. Trebuia la alt articol. Dar nu-i nimic.

   Uite ti-am pregatit un comentariu mai stilat decit al tau. Ti-l dau pe gratis, ia de aici "Rusii e foarte destepti si americanii e foarte prosti! Traiasca Putin!". Hai fa copy-paste, sa nu zici ca nu te-am ajutat. 30 de bani bucata. Vezi nu copia ghilimelele!
 • +9 (13 voturi)    
  Chiar nu se poate... (Duminică, 29 martie 2015, 14:08)

  TheRealGicaContra [utilizator]

  ... sa ne scape DNAul si de /// asta? Afacerea Sterling, scutirile de taxe pt autoturisme importate de firma acestui individ...Isi poate justifica banii pe care-i cheltuie el si turma de ex-neveste?
  • 0 (2 voturi)    
   Acest individ... (Luni, 30 martie 2015, 6:00)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

   a trait ani de zile la remorca financiara a lui Patriciu. Intr-o zi, acum vreo 10 ani, satul de el, Patriciu i-a aranjat o lovitura la bursa ("insider trading") si a dat lovitura, devenind cu adevarat bogat. S-a scris despre asta intr-un ziar, dar incidentul a trecut, practic, neobservat pentru ca, atunci, ca si acum, era mai interesant scandalul politic si nu exista DNA.
 • +10 (14 voturi)    
  Tariceanu (Duminică, 29 martie 2015, 14:31)

  fluturel [utilizator]

  Este clar un act deliberat de obstructionare a justitiei.
  De fapt daca JUSTITIA si-ar fi facut datoria in toti acesti ani nu ar fi existat CORUPTIA GENERALIZATA adica inclusiv JUSTITIA.
 • +11 (17 voturi)    
  UN CARAGHIOS SCLIFOSIT (Duminică, 29 martie 2015, 15:02)

  arheopterix [utilizator]

  care I-a vindut pe toti cei care l-au cumparat . N-are nici un rost sa analizam actiunile si biografia jalnica a acestui veleitar .Ne putem imagina ca fizicul sau cu care si-a construit cariera politica (cu psihicu... mai usor ) , o sa-l ajute si in celula,sa socializeze cu colegii ,cunoscatori fini si baieti de cartier .
 • +8 (12 voturi)    
  Bai nene, iar ai gresit podul! (Duminică, 29 martie 2015, 15:17)

  Gabu [utilizator]

  1 - Toți oamenii ar trebui sa fie egali in fata legii.
  2 - S-au inventat avocatii, pentru a te apara de procurori.
  3 - Parlamentul e populat cu indivizi ce-si cauta propriu bine si nu binele general al tarii, ei nefiind inregimentati unei doctrine pe care majoritatea populatiei a votat-o, ci rezultatul unor meschine calcule de inavutire personala.
  E prea complicat pentru mata sau poate trebuie sa apelezi la autorii comentariilor 2 si 3 de la inceput, sa-ti explice?
 • +14 (18 voturi)    
  Nu Sova este miza ! (Duminică, 29 martie 2015, 15:48)

  dan tulceanu [utilizator]

  Este clar ca daca Sova ajunge dupa gratii, incepe sa ciripeasca. iar de asta ii este frica lui Ponta.
  Ponta este constient ca trebuie sa-l apere pe Sova cu orice pret, fara scrupule, chiar daca calca in picioare Constitutia, CCR, CSM, ICCJ, DNA, pentru ca de asta depinde libertatea lui.
  Daca nu se va iesi in strada, acesti banditi vor castiga.
  • +8 (12 voturi)    
   Observatie corcta! (Duminică, 29 martie 2015, 16:39)

   nord-est [utilizator] i-a raspuns lui dan tulceanu

   "Salvarea" lui Sova nu are nici o legatura cu prevederile Constitutiei si/sau prevederile regulamentului de functionare a Senatului! Teama cea mare a mitomanului-plagiator este ca odata ajuns in/la "Beciul Domneasc", miruitul Sova sa nu inceapa sa dea pe goarna amanunte penale din activitatea firmei de avocatura Ponta&Sova&Co. privind contractele cu firmele de stat! Si-atunci s-ar putea sa se implineasca profetia facuta de Victor Ponta: „Dacă nu câştigăm prezidenţialele, scapă cine (mai) poate!“
 • +6 (10 voturi)    
  si tie (Duminică, 29 martie 2015, 16:50)

  liviu_ [utilizator]

  cine pm iti da dreptul sa votezi?!
  cine dintre oameni te-a ales acolo terminaturle?!?!?!?!
  poporul nu te vrea ! nici pe tine nici pe monta!
  poporul are cel mai inalt cuvand de spus in stat !!!
  pe langa asta CONSTITUTIA !!! spune ca ati gresit! mai grav! nu ati respectat (premeditat) constitutia!!!
  este unul din cele mai grave lucrturi care i se poate intampla unui stat! este o incalcare GRAVA a democratiei!
  daca acest guvern nu pica URGENT !!! o sa ne întoarcem multi ani in urma...
 • +5 (9 voturi)    
  Si cand te gandesti (Duminică, 29 martie 2015, 17:23)

  KostasP [utilizator]

  Ca moliceanu a obtinut 5% din voturi...
 • +3 (7 voturi)    
  tariceanu, /// (Duminică, 29 martie 2015, 17:41)

  rov [utilizator]

  coleg cu ilici in revolutie, oportunist sadea, a distrus tara cat a fost prim ministru si inca ne face zile fripte.
  Piata publica de secol XV ar fi nimerita pentru individul asta.
 • +5 (9 voturi)    
  Dl Tari (Duminică, 29 martie 2015, 18:27)

  bitCOIn [utilizator]

  Haideti domnule Tariceanu, dvs care va pricepeti la poduri hobanate, la femei, va mai preocupa politica, ce naiba? Lasati politica pentru altii, sunt o gramada de femei de maritat. ce va asteapta
 • 0 (4 voturi)    
  Azi Hristosi, maine nu se stie... (Duminică, 29 martie 2015, 20:19)

  Andra99 [utilizator]

  Acest individ ne dovedeste inca o data ca nu a fost niciodata in slujba si pentru interesele poporului roman, ci numai in slujba boierimii aciuate la putere in ultimii 25 de ani. / Sa nu dea Dumnezeu cel sfant, / Sa vrem noi sange, nu pamant! / Cand nu vom mai putea rabda, / Cand foamea ne va rascula, / Hristosi sa fiti, nu veti scapa / Nici in mormant!
 • +2 (4 voturi)    
  Dar din parte celor care l-au ales senator, da? (Duminică, 29 martie 2015, 21:20)

  Primula [utilizator]

  Dar din partea alegatorilor? Din partea celor datorita carora a fost ale in parlament poate primi critici? Sa-si plece putin urechile la ce spun oamenii cinstiti din aceasta tara!
 • +1 (5 voturi)    
  este . . . (Duminică, 29 martie 2015, 21:39)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . .foarte greu sa vezi o neconstitutionalitate intr-o lege sau un statut chiar si atunci cand CCR ti-a spus-o, daca IQ-ul nu te ajuta! Asta e, fiecare cu ce I-a dat Dumnezeu!
 • 0 (2 voturi)    
  atitudine de... (Luni, 30 martie 2015, 7:57)

  astronaut [utilizator]

  ''slugoi patentat'', al marelui ''plagiator'' ! Crede ca a inventat ''apa calda'', Molicene , o lume intreaga vede si constata ca esti ''aservit intereselor lui Monta '' ce tot te sucesti si te-nvartesti , da-ti demisia si pleaca ,acolo unde a mancat lupu oaia !!
 • +1 (3 voturi)    
  Secatura recuperata din gunoaiul politicii! (Luni, 30 martie 2015, 8:31)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ponta a recuperat de la gunoaie aceasta lichea, a chemat-o la el si i-a dat sarcina sa sprijine PSD, din postul de presedinte al senatului, cu care a fost rasplatita licheaua.
  Ponta se stradueste sa il salveze pe Sova, sa il fereasca de procurorii care, in schimbul injumatatirii osandei, i-ar putea dezlega limba care sa il incrimineze si pe plagiatorul mitoman Viorel.
  Curatirea politicii impune si disparitia secaturii Tariceanu.
 • +1 (1 vot)    
  Tăricenee, (Luni, 30 martie 2015, 10:13)

  _CK_ [utilizator]

  Ieşi acasă !
 • +1 (1 vot)    
  Afară cu această reptilă - Tăriceanu (Luni, 30 martie 2015, 12:03)

  Alistar44 [utilizator]

  Parlamentul este dușmanul României.
 • +1 (1 vot)    
  tariceanu (Luni, 30 martie 2015, 17:50)

  ciupilica [utilizator]

  cica nimic nu-i impiedoca pe procurori sa continue ancheta! nimic in afara de faptul ca fiind in libertate, infractorul are posibilitatea de a efectua manevre pentru a impiedica desfasurarea anchetei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by