Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat sambata ca a avut o discutie in urma cu cateva saptamani cu deputatul Marko Attila in care a incercat sa il convinga de "anumite lucruri", el subliniind ca este decizia parlamentarului daca va demisiona sau nu. Kelemen Hunor a afirmat, la Zalau, ca a avut o discutie cu parlamentarul UDMR pentru care DNA a solicitat incuviintarea arestarii preventive in dosarul ANRP, dar nu poate sa dea detalii deoarece "a fost o discutie privata".

Kelemen Hunor Foto: Hotnews

"Nu comentez in niciun fel. Nu are nicio restrictie de a calatori oriunde doreste. Cand va avea o restrictie de a parasi tara atunci voi comenta, pana atunci nu am ce comenta unde este si ce face. (...) Eu am vrut sa-l conving de anumite lucruri, a fost o discutie privata, nu pot sa va spun. Va fi decizia lui daca isi va da demisia. Este decizia lui daca se intoarce sau nu se intoarce. Eu stiu ce i-am spus, dar nu stiu ce va decide el", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Liderul UDMR a spus ca nu cunoaste detalii din dosarul DNA, insa a subliniat ca membrii comisiei care au aprobat retrocedarile nu aveau expertiza, ci se bazau pe evaluatorii acreditati. "Nu cunosc dosarul. Eu cred ca acuzatii colective, in cazul unei comisii, sunt de discutat, fiindca foarte multi din aceste comisii, cu cea mai buna intentie, au acceptat acele evaluari facute de evaluatori acreditati si nu aveau nici calitatea, nici capacitatea de a pune sub indoiala acele evaluari. Ei nu au furat, nu au luat, nu au influentat nicio decizie. Era acolo o institutie in care lucrau specialisti, erau evaluatori care veneau cu stampila, sub semnatura. Un om care nu are o pregatire, dar institutional face parte din comisie nu are cum sa stie daca acele evaluari sunt corecte sau nu sunt corecte. Important este ca in cazul unei institutii si comisii este de discutat daca in ansamblul ei poate fi pusa sub acuzare", a afirmat Kelemen Hunor.

Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis joi ministrului Justitiei cererea insotita de referatul cauzei, in baza carora sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului UDMR Marko Attila Gabor, acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu in dosarul ANRP. Este pentru a doua oara cand DNA solicita retinerea si arestarea preventiva a lui Marko Attila Gabor, deputatul parasind intre timp teritoriul Romaniei, fiind, dupa ultimele informatii, in Ungaria.